IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Москва ще тръгне безпилотен обществен транспорт

Безопасността на трафика може да се увеличи с 90%, заяви представител на КАМАЗ

14:26 | 21.07.18 г. 3
<p>
	Ръководството на КАМАЗ представи в Казан прототип на безпилотен електробус, 12 юни 2018 година. <em>Снимка: пресцентър</em></p>

Ръководството на КАМАЗ представи в Казан прототип на безпилотен електробус, 12 юни 2018 година. Снимка: пресцентър

Очаква се безпилотен обществен транспорт  да тръгне в Москва до 10-15 години, съобщава руското издание ComNews.

Общинските власти, КАМАЗ, държавният научен център за изследвания на автомобилния транспорт НАМИ и "Яндекс" са сключили споразумение за сътрудничество с цел развитие на безпилотния транспорт в руската столица. То е със срок на действие пет години с възможност за продължение. 

Голямо внимание ще бъде отделено на подготовката на кадри. Предвижда се разработка и приемане на решения, свързани с киберсигурността при експлоатацията на безпилотния транспорт.

До 10-15 години в Москва ще е възможно да тръгне безпилотен транспорт, смята зам.-кметът на Москва Максим Ликсутов, ръководител на транспортния департамент. Според него е необходимо да бъде усъвършенствана системата за управление на безпилотните превозни средства.

Планирано е в процеса на работа да бъдат използвани предимно руски технологии.

Градът предлага всичко възможно, за да бъдат внедрени иновациите и да бъдем лидер в тази сфера, заяви кметът на Москва Сергей Собянин.

Това партньорство ще даде възможност за развитието на нови технологии, коментира директорът развитие в ПАО КАМАЗ Ирек Гумеров. Той припомни, че по време на Световното по футбол 2018 в Казан е бил демонстриран безпилотен транспорт, разработен от КАМАЗ и НАМИ.

Безпилотният транспорт може да повиши безопасността по пътищата и да намали трафика. Ще бъдат необходими приблизително 70% по-малко паркоместа, тъй като безпилотните автомобили ще бъдат използвани по-ефективно.

Безопасността на трафика може да се увеличи с 90%, тъй като автономните автомобили са по-предсказуеми, смята той. Като цяло той очаква увеличение на пропускателната способност на пътните артерии с 30%.

Документът бе подписан по време на Московския урбанистичен форум, отбелязват от КАМАЗ. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:07 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 5
khao
преди 5 години
Ето тая статия е за хахахахаха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 4
bgMan
преди 5 години
В някое друго десетилетие ще е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 0
zelka007
преди 5 години
чета , чета ... и стигам до това изречение - "До 10-15 години в Москва ще е възможно да тръгне безпилотен транспорт, смята зам.-кметът на Москва Максим Ликсутов" ... ясно :))) . за момент си помислих от заглавието , че това е предвидено за понеделника ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още