Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

ЕЦБ: Следващата криза в Европа може да дойде от имотния пазар

Според Даниеле Нуи сега банките са по-добре подготвени да се справят с такава криза

ЕЦБ: Следващата криза в Европа може да дойде от имотния пазар

Даниеле Нуи. Снимка: Архив Ройтерс

Следващата криза в Европа може да дойде от имотния пазар, каза председателят на Единния надзорен механизъм към Европейската централна банка (ЕЦБ) Даниеле Нуи в интервю за латвийска информационна агенция. Тя допълни, че банките са по-добре подготвени да се справят с такава криза, отколкото преди десет години, съобщава Ройтерс.

На фона на лихвените проценти, които са на рекордно дъно, цените на имотите се повишиха рязко в редица горещи точки. Някои ръководители предупредиха, че смекчената парична политика може да надува балони, които потенциално да доведат до следващата криза.

„Какво може да причини следващата криза? Не зная, но подозирам, че това може да е имотният пазар“, каза Нуи в интервюто за агенция LETA. „Със сигурност знаем, че ще има нова криза. Но не знаем кога и защо ще възникне“, допълни тя.

Още по темата
Въпреки че банките са по-добре капитализирани, ликвидността е голяма, а парите са евтини, Нуи предупреди, че някои банки не са се справили достатъчно успешно с мобилизирането или придобиването на допълнителна ликвидност на пазара, когато са били подложени на натиск.

„Все още ни липсва застраховка на депозитите на европейско равнище“, изтъкна Нуи.

„Зная, че някои северни и източноевропейски страни искат по-изразено намаляване на рисковете за банките от еврозоната, преди да предприемат следващи ходове. Аз лично смятам, че рисковете вече бяха намалени значително. Така че вече трябва да продължим напред“, допълни тя.

По отношение на балтийските страни Нуи предупреди, че растежът на цените на бизнес имотите е създал риск, както и използването на вариращи лихвени проценти, тъй като няма гаранция, че заплатите или печалбите ще растат в тандем с лихвите.

Това също така създава по-широк риск за скандинавските страни, тъй като кредиторите там притежават много балтийски банки, допълни Нуи.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

1
 
11
 
3
pa4anga до: nkavrakov1982
преди 9 месеца
50 са процентите обаче,според мене ,особено в някои сегменти.
3
 
23
 
2
преди 9 месеца
В България и по конкретно столицата София, заедно с по големите градове Пловдив, Варна, Бургас, имотния балон е надут в застрашителни размери. От 2015 след срива на КТБ, имотните агенции, брокерите на недвижими имоти, строителните фирми и самите собственици на жилища формираха нереално високи цени на жилищата. Основния фактор, е извратената лихвена политика на централните банки, но алчността на участниците от имотния пазар по цялата верига е безгранична. Строителните фирми в София надуваха цените на квадратен метър всеки месец в последните 4 години и когато ги питаш на какво основание, казваха.." ами защото този до мен също ги вдига".. За качеството на строителството всеки сам може да се убеди.. Цените са надути с над 30 %над реалната стойност на имотите обявени за продажба.
2
 
11
 
1
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
Със сигурност знаем, че ще има нова криза. Но не знаем кога и защо ще възникне“
Защо ли ?Интересен въпрос ........ От къде ? Също вече не се знае . нали прехвърляхте риска върху всичко и всички , че не се знае сега кое е по- зле и от къде ще дойде . А има ли значение , когато доминото пада , кое е паднало първо .

Още от По света
Големите собственици на имоти в Германия смекчават тона за тавана на наемите