IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаква се спад на продажбите на имоти в Китай през 2018 г.

Инвестициите в сектора също ще намаляват, прогнозира JPMorgan Chase

10:48 | 28.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Усилията на китайските власти да „охладят“ пазара на имоти може да доведат до първия спад на продажбите на жилища от 2014 г. насам през следващата година, пише Bloomberg. Това подчертава допълнително рисковете от борбата с балона в сектора за по-широката икономика, допълва информационната агенция.

Правителството засега се фокусира върху нови правила за затягане на кредитирането за купувачите. От следващата година обаче се очаква ограничаване и на кредитирането за строителите.

Десетки градове допълнително въвеждат ограничения на местно ниво, за да спрат спекулативните продажби. В резултат на това намаляват новите ипотеки и се забавя строителството на жилища.

Според JPMorgan Chase продажбите на жилища в Китай ще се понижат с 6% през следващата година. Това обаче е най-големият риск пред икономиката на Китай. Очакванията на банката се определят основно от спада на трансакциите в по-малките градове заради по-високата чувствителност на купувачите там към условията за кредитиране. В по-големите се очаква възстановяване на продажбите.

Банката прогнозира още, че инвестициите в имотния сектор в Китай ще се свият с 11% през тази година и с още 9% през следващата.

Забавянето на инвестициите в имоти ще натежи на икономическата експанзия, коментира Уън Кифън, анализатор от China Chengxin International Rating Co. - рейтингова компания, която е частична собственост на Moody’s Investors Service. Според него няма особени признаци, че политиците скоро ще пристъпят към разхлабване на рестрикциите за пазара.

Властите освен това предприемат и други мерки – например да насърчат наемния пазар, вместо да намаляват запасите от непродадени жилища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:14 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още