Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Далновидните инвестиции на Бъфет донесоха голяма печалба на конгломерата му

Общата печалба на Berkshire Hathaway възлиза на 21,66 млрд. долара през първото тримесечие

Далновидните инвестиции на Бъфет донесоха голяма печалба на конгломерата му

Уорън Бъфет при пристигането си за годишното събрание на Berkshire Hathaway в Омаха, щата Небраска. Снимка: Ройтерс

Компанията на Уорън Бъфет Berkshire Hathaway обяви голяма печалба за тримесечието благодарение на далновидните инвестиции в акции. Тя съобщи също така за малък ръст на оперативната печалба, предава Ройтерс.

Общата печалба възлиза на 21,66 млрд. долара, или 13,209 долара на акция клас А. За сравнение, година по-рано компанията обяви нетна загуба от 1,14 млрд. долара, или 692 долара на акция, а през четвъртото тримесечие нетната загуба възлезе на 25,39 млрд. долара.

Резултатите илюстрират безсмислените според Бъфет колебания, предизвикани от счетоводно правило, което изисква обявяването на нереализирани печалби от капиталови инвестиции независимо от плановете на Berkshire да продава. Компанията е постигнала такъв вид печалба на стойност 15,1 млрд. долара през първото тримесечие.

Оперативната печалба, която Бъфет смята за по-добро мерило за представянето, е нараснала с 5% до 5,56 млрд. долара, или около 3388 долара за акция клас А, спрямо 5,29 млрд. долара, или 3215 долара на акция година по-рано.
Средната прогноза на анализаторите за оперативната печалба беше за около 3399 долара на акция клас А, сочат данни на Refinitiv.

Резултатите не включват оперативната печалба от 26,7-процентния дял на Berkshire в Kraft Heinz, защото компанията за хранителни стоки не е обявила резултатите си за тримесечието. През четвъртото тримесечие на миналата година Berkshire записа загуба от 3 млрд. долара, свързана с дела си в Kraft.

Компанията е приключила март с пари и парични еквиваленти на стойност 114,2 млрд. долара.

Това донякъде отразява невъзможността на Бъфет да намери голям бизнес, който да прибави към портфейла от над 90 компании на Berkshire в застрахователния, химическия, енергийния, хранителния сектор, продажбите на дребно, индустрията, железопътното строителство и други.

Още по темата

Компанията се съгласи да инвестира 10 млрд. долара в Occidental Petroleum в сделка с посредничеството на Брайън Бойнихан от Bank of America. След трансакцията, която зависи от това дали Occidential ще спечели борбата за закупуване на Anadarko Petroleum, Berkshire ще придобие привилегировани акции. 

Базираният в Омаха, щата Небраска, конгломерат е изкупил обратно собствени акции на стойност 1,7 млрд. долара през първото тримесечие. Това е повече в сравнение с обратно изкупените акции на стойност 1,3 млрд. долара за цялата миналата година. По традиция Berkshire предпочита да инвестира парите си в акции или придобивания, отбелязва Bloomberg. 

Извън собствените си акции компанията е била нетен продавач през първото тримесечие, като общата стойност на продадените акции възлиза на 2,06 млрд. долара спрямо закупени акции на стойност 1,53 млрд. долара. Делът на Berkshire в Apple е увеличил стойността си на 48,5 млрд. долара, тъй като книжата на технологичния гигант поскъпнаха с 20% между януари и март. 

Резултатите бяха обявени преди 88-годишният Бъфет и вицепрезидентът на компанията Чарли Мънгър (95 г.) да отговарят над пет часа на въпроси от акционери, журналисти и анализатори на годишното събрание на Berkshire.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

8
 
6
 
1
преди 2 месеца
Далновидни инвестиции е правил навремето, когато не беше почнал да му се спихва мозъкът - а не сега, когато купува Ябълчици и Амазонки на върхът.

Още от САЩ
Графика на деня: Технологичният сектор далеч не е най-високоплатеният бранш в САЩ