Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Dow Jones бележи ръст за първи път от четири дни*

Силните данни за продажбите на дребно в САЩ подкрепят американските индекси

Dow Jones бележи ръст за първи път от четири дни*

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Основните щатски индекси започват последната сесия от работната седмица с ръст, подкрепени от силните данни за продажбите на дребно в САЩ, предава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибавя 229,9 пункта към стойността си и достига ниво от 28 724,1 пункта. Широкият измерител S&P 500 е нагоре с 0,58% до 3503,64 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite се повишава с 0,71% до равнище от 11 796,73 пункта.

Продажбите на дребно са нараснали с 1,9% през септември, като с лекота надминаха очакванията на Dow Jones за скок с 0,7%. След изключването на автомобилите продажбите са нараснали с 1,5%, което също е по-силен резултат от очакваните 0,4%.

„Икономиката показва силни области, но те трябва да бъдат разширени. За тези, които запазват работните си места, икономиката се възстановява. Въпросът е, ако подадените за първи път заявления за помощи при безработица продължат да растат, ще продължим ли да наблюдаваме изненадващ ръст на продажбите на дребно“, коментира Куинси Кросби, главен пазарен стратег в компанията Prudential Financial.

Потребителските настроения в САЩ се подобряват в началото на октомври до седеммесечен връх на фона на по-позитивната икономическа перспектива, въпреки че доверието остава доста под нивата отпреди пандемията. Индексът на потребителските настроения на Университета в Мичиган за октомври, който предоставя моментен поглед на условията, се повишава до 81,2 пункта спрямо отчетените през септември 80,4 пункта. Това е над средната оценка на анализаторите, анкетирани от Bloomberg, които очакваха стойност от 80,5 пункта.

Пазарът получи тласък и след като Pfizer съобщи, че ще кандидатства за извънредна употреба на коронавирусната си ваксина, веднага след като тя достигне определени прагове на безопасност, което трябва да се случи в края на ноември. Междувременно европейският авиационен регулатор съобщи, че самолетът на Boeing 737 Max е безопасен и може отново да лети. Книжата на компанията поскъпват с 5%.

Wall Street записа три поредни дневни спадове на фона на несигурността около допълнителните стимули за икономиката и опасенията от влошаващата се пандемия в света.

В Европа британското правителство разкри планове да наложи по-строги ограничения заради коронавируса в Лондон, а френското правителството обяви извънредно положение за общественото здраве по-рано тази седмица на фона на ръста на случаите. Германия също обяви нови правила за ограничаване на скоростта на вируса.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се повишава до съответно 0,746% и 1,531%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се понижава с 0,22% до 93,65 пункта. Еврото поскъпва с 0,15% до 1,172 долара, а паундът прибавя 0,1% към стойността си до 1,293 долара. Спрямо йената щатските пари поевтиняват с 0,14% до 105,29 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола се понижава в петък, повлечена от притесненията, че ръст на случаите на COVID-19 в Европа и САЩ ще ограничи търсенето в два от регионите на света с най-голямо потребление на гориво. Силният долар също се прибавя към натиска.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент, добиван в Северно море, поевтиняват с 46 цента до 42,70 долара, а контрактите върху американския лек суров петрол WTI отписват 43 цента до 40,53 долара за барел.

Американските фючърси върху златото поевтиняват с 0,1% до 1907,50 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17,10 ч. българско време. 

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Dow не можа да се задържи на историческия си връх от 30 000 пункта