IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ: Митата върху турския внос няма да бъдат отменяни

От Белия дом заявиха, че на тяхното решение няма да повлияе освобождаването на пастор Андрю Брънсън

11:51 | 16.08.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Говорителката на Белия дом Сара Сандърс.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Говорителката на Белия дом Сара Сандърс. Снимка: Ройтерс

Няма изгледи скоро САЩ и Турция да прекратят търговската си конфронтация, която предизвика нова вълна от трусове на световните пазари, след като от Белия дом отхвърлиха възможността за отмяна на по-високите мита върху турски внос на метали.

Американските власти заявиха, че на тяхното решение няма да повлияе евентуалното освобождаване на американския пастор Андрю Брънсън, който бе задържан в Турция по обвинения в съпричастност към опита за преврат в страната от 2016 г.

„Митата, които са в сила за стоманата, няма да бъдат отменени с освобождаването на пастор Брънсън“, тъй като са наложени по причини, свързани с „националната сигурност“, заяви говорителката на Белия дом Сара Сандърс, цитирана от Bloomberg.

В същото време от американската администрация посочиха, че реципрочните мерки на турския президент Реджеп Ердоган срещу американски внос са „стъпка в грешната посока“.

В опит да смекчи ефектите от кризата в турската икономика, държавният глава се обърна към германския канцлер Ангела Меркел за евентуална помощ, като в същото време успя да получи и обещание от емира на Катар за инвестиции на стойност 15 млрд. долара.

То дойде след посещението на емир Тамим бин Хамад Ал Тани в Турция и разговор с Ердоган, продължил над три часа.

Съдбата на американския пастор, държан под домашен арест, се превърна в център на стратегията на американската администрация спрямо своя съюзник в НАТО. В сряда неговият адвокат заяви пред Ройтерс, че турски съд е отхвърлил молбата му да бъде освободен от домашен арест и забраната му за напускане на страната да бъде вдигната. Въпреки това все още има възможност решението да бъде обърнато, тъй като предстои да се изкаже съд на по-висока инстанция.

От своя страна Вашингтон заяви, че няма да преговаря с Анкара, докато Брънсън не бъде освободен. Представител на администрацията на президента Доналд Тръмп заяви, че към момента САЩ нямат запланувани срещи с турски представители за обсъждане на делото на пастора.

По-рано в четвъртък от Международния валутен фонд (МВФ) призоваха Турция за предприемането на стабилни икономически политики за гарантиране на стабилността и свиването на дисбалансите във време на пазарна волатилност.

Говорител на институцията, пожелал анонимност, заяви пред Ройтерс, че няма признаци турските власти да обмислят възможността за искане на финансова помощ.

„В светлината на пазарната волатилност, новото ръководство (на Турция – бел. ред.) ще трябва да покаже ангажимент към солидни икономически политики, за да стимулира макроикономическата стабилност и да намали дисбалансите, докато гарантира пълна оперативна независимост на централната банка“, заяви представителят на МВФ.

Още по темата четете тук. 

Вижте повече по темата в материала на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:13 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още