IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пандемията срина приходите от продажби на Levi's с 62%

Компанията ще съкрати 15% от корпоративната си работна сила

15:15 | 08.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg

Приходи от продажби на производителя на деним Levi Strauss & Co. са се свили с 62% през второто фискално тримесечие, обяви компанията. Онлайн продажбите не са се оказали достатъчни, за да компенсират временното затваряне на магазините за около 10 седмици по време на кризата с Covid-19, предава CNBC.

Потребителите се отдалечиха от идеята да носят тесни панталони и деним като цяло, залагайки на по-удобно домашно облекло, тъй като са принудени да работят от домовете си.

Levi’s обяви, че ще съкрати около 15% от служителите си, което ще засегне около 700 работни места. Целта на компанията е да намали разходите си по време на коронавирусната пандемия. Тя заяви, че ходът ще доведе до спестяването на 100 млн. долара за година.

Първоначално цената на акциите на компанията се понижи по време на следборсовата търговия, но след това се повиши с поне 1%.

„Въпреки че започваме да вижаме някои положителни сигнали, трябва да продължим да сме внимателни“, коментира главният изпълнителен директор Чип Бърг в обръщение до служителите, разгледано от CNBC. „Вероятно ще има втора вълна“ на случаите на Covid-19, която ще доведе до затваряне на магазини, допълва той.

Бърг направи тези коментари, след като случаите на Covid-19 в Съединените щати нарастват значително в последните седмици. Това накара някои щатски и местни власти да забавят процеса по сваляне на блокадата или да въведат обратно част от старите мерки, за да се опитат да овладеят разпространението на коронавируса.

Днес около 90% от магазините на Levi’s в света работят отново, а човекопотокът и приходите от продажби все още да под нивата от година по-рано, коментира още главният изпълнителен директор. Пълното възстановяване „ще отнеме известно време“, твърди той.

Компанията отчете 364 млн. долара нетна загуба, или 91 цента на акция, спрямо нетна печалба от 29 млн. долара, или 7 цента на акция, година по-рано. Като се изключат еднократните елементи, Levi’s е загубила по 48 цента на акция.

Загубата се дължи до голяма степен на сумата от 242 млн. долара, свързана с преструктурирането и инвентара заради пандемията, обяви компанията.

Приходите са се сринали с 62 на сто до 498 млн. долара, при 1,31 млрд. долара година по-рано.

Анализаторите очакваха коригирана загуба от 49 цента на акция при 486 млн. долара приходи, сочат данни на Refinitv.

Levi’s твърди, че загубата на компанията отчасти е компенсирана от онлайн бизнеса, който е нараснал с 25% през второто тримесечие, носейки 15% от общите нетни приходи за периода. Преди година делът му е бил едва 5 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още