IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на суровия петрол сорт Брент се срина до 16 долара за барел*

Анализаторите предупреждават, че мястото за съхранение на суровината в световен мащаб, което в момента все още действа като "буфер", скоро ще бъде изчерпано

09:12 | 22.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Pixabay</p>

Снимка: Pixabay

Цените на петрола продължават да пропадат и в сряда, тъй като опасенията за пониженото търсене и ограничения капацитет за съхранение продължиха да оказват влияние върху търговците на суровината, информира CNBC.

Международният бенчмарк Брент се срива с цели 12,88%, или 2,49 долара, до ниво от 16,84 долара за барел. Това е най-ниската му стойност от 21 години насам.

От своя страна, фючърсите върху американския лек суров петрол WTI се разменят за 11,21 долара за барел, което е понижение от 0,39 долара, или 3,37%.

Пер Магнус Нисвен, старши партньор и ръководител на отдела за анализи в Rystad Energy, предупреждава, че ситуацията на петролните пазари „ще се влоши“.

„Светът изчерпва мястото си за съхранение на петрол“, заяви Нисвен в сряда, добавяйки, че запасите в момента действар като „вид буфер“.

„Когато балансът на търсенето и предлагането е положителен или отрицателен, тогава можете да изграждате или черпите от запасите“, казва той. „Но когато резервите се запълнят, няма да има буфер за този много силен дисбаланс, който виждаме сега“, добавя Нисвен.

Жан-Пиер Дюрант от Pictet Wealth Management е съгласен с оценката на Нисвен за ситуацията, като коментира в бележка от сряда, че „светът прелива от нефт“ въпреки неотдавнашното решение на Организацията на страните износителки на петрол и техните съюзници, известни колективно като ОПЕК+, за исторически съкращения на добива.

„Световният капацитет за съхранение бързо ще достигне точка на насищане“, казва Дюрант.

В сряда движението на пазарните стойности на петрола последва скорошните резки спадове в сектора. Фючърсите върху WTI за доставки през май, чиито срокове изтекоха във вторник, се сринаха под нулата за първия в историята си в понеделник, като търговците се опитваха да се отърват от натрупванията на излишни количества от суровината, докато търсенето по света продължава да се свива заради ограниченията, наложенито от правителствата заради коронавируса.

Въпреки че тези стойности имаха характер на пазарна аномалия, острият спад в цената на фючърсите на Брент и WTI с доставка през юни сигнализира, че пазарът остава разтревожен относно слабото търсене. И макар че цените се възстановиха донякъде от рекордно ниското ниво, подновените разпродажби показват, че историческият срив в края на понеделник вечерта, който временно изтласка цената на суровия петрол в САЩ до минус 38 долара за барел, не е еднократно събитие. Това беше просто предварителният пик на една криза, каквато петролната индустрия не познава.

Безпрецедентният спад на търсенето заради причинената от пандемията криза, заедно с ценовата война от страна на големите петролни сили и препълването на складовете за петрол с рекордни темпове се превърна в коктейл, който направи „черното злато“ безполезно за една нощ за много участници на пазара. Експертите все още не са съгласни за това кои точно фактори са предизвикали отрицателната цена за суровия нефт в САЩ.

Търсенето на петрол в световен мащаб спадна драстично, след като властите по цял свят наложиха национални блокади с оглед ограничаване разпространението на коронавируса.

От своя страна цената на златото бележи ръст от 1,10% до ниво от 1706,30 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 08:55 ч.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още