Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Големите петролни компании губят милиарди заради пандемията

Exxon и Chevron се присъединиха към петролните гиганти, които обявиха лоши резултати за второто тримесечие

Големите петролни компании губят милиарди заради пандемията

Снимка: Kyle Grillot/Bloomberg

Големите петролни компании са преживели едно от най-тежките си втори тримесечия в историята и се готвят за продължителни проблеми, тъй като коронавирусната пандемия подкопава глобалното търсене на фосилни горива, пише Wall Street Journal.

Exxon Mobil записа тримесечна загуба за второ поредно тримесечие за първи път през този век в петък, като обяви загуба от 1,1 млрд. долара спрямо печалба от 3,1 млрд. долара година по-рано. Exxon, която е най-голямата американска петролна компания, не е регистрирала загуба от поне 22 години, сочат данни на Dow Jones Market Data, събирани от 1998 г. насам.

„Глобалната пандемия и свръхпредлагането се отразиха значително на финансовите ни резултати през второто тримесечие с по-ниски цени, маржове и обеми на продажбите“, коментира главният изпълнителен директор на Exxon Дарън Уудс.

Chevron съобщи в петък, че е загубила 8,3 млрд. долара през второто тримесечие спрямо печалба от 4,3 млрд. долара през същия период на миналата година, най-голямата загуба от поне 1998 г. насам. Тя се е отказала от петролни и газови права за 5,7 млрд. долара, включително 2,6 млрд. долара във Венецуела, позовавайки се на несигурността в страната, управлявана от Николас Мадуро. Chevron съобщи също, че е понижила вътрешните си прогнози за бъдещето на цените на горивата.

Още по темата
Royal Dutch Shell и Total обявиха значителни загуби през второто тримесечие по-рано тази седмица, тъй като последиците от пандемията и влошаването на дългосрочните перспективи за цените на горивата са намалили стойността на активите им.

Лошите резултати задълбочават проблемите на петролните гиганти, които трудно привличаха инвеститори още преди пандемията, тъй като притесненията от регулациите в областта на климатичните проблеми и растящата конкуренция от възобновяемата енергия и електромобилите помрачават бъдещето на фосилните горива.

Притежаваните акции на петролни и газови компании от активни мениджъри по управление на богатство достигат 15-годишно дъно, сочат данни на инвестиционната банка Evercore ISI. Книжата на BP, Shell и Total се търгуват на 30-годишно дъно спрямо цялостния S&P 500. Цената на акциите на Exxon достигна най-ниското си ниво спрямо S&P 500 от 1977 г., показват данните на банката.

Много от големите петролни компании опитват да задържат инвеститори въпреки забавянето на растежа и на печалбите през последните десет години чрез изплащането на солидни дивиденти, но запазването им по време на пандемията се оказва трудно.

Главният изпълнителен директор на Chevron Майк Уирт заяви, че компанията му е изправена пред несигурно бъдеще за търсенето на енергия и не може да прогнозира цените на горивата с увереност в момента.

„Очакваме колеблива икономика и колеблив пазар“, заяви Уирт в интервю по-рано през юли. „Всичко зависи от вируса и ответните политики“, допълни той.

Петролният и газовият добив на Exxon и Chevron е намалял през тримесечието със съответно 7% и 3% спрямо същия период на миналата година, тъй като компаниите са затворили петролни кладенци, за да избегнат продажби на слаб пазар. Бизнесът на Exxon с добив и проучвания е загубил 1,7 млрд. долара, което компанията отдава на по-ниските цени на горивата. Подразделението за добив на Chevron е загубило 6,1 млрд. долара.

Цената на американския лек суров петрол завърши сесията в четвъртък под 40 долара за барел за първи път от три седмици. За цялото второ тримесечие цената на петрола е достигнала средно ниво от 28 долара за барел, докато фючърсите върху Брент са достигнали средно 33 долара, сочат данни на Dow Jones Market Data. При тези цени дори най-големите петролни компании не успяват да излязат на печалба, казват анализатори.

Петролните компании бяха принудени да предприемат драматични действия за заздравяване на финансите си през последните месеци, включително намаляване на бюджетите им с десетки милиарди долара и съкращаване на хиляди служители.

Exxon, която преди време обяви свиване на капиталовите разходи с 30% през 2020 г., съобщи в петък, че е „открила значителен потенциал за допълнителни съкращения“ и допълни, че капиталовите разходи през 2021 г. ще бъдат по-ниски спрямо разходите тази година.

Exxon и Chevron обещаха да запазят дивидентите си, смятани от много инвеститори за най-привлекателната част от притежаването на техни акции. Някои анализатори прогнозират, че Exxon може да бъде принудена да намали дивидента си през 2021 г., ако пазарните условия не се възстановят.

Изплащането на дивиденти от Exxon струва на компанията близо 15 млрд. долара на година. Дългът на компанията е нараснал с 8,8 млрд. долара през второто тримесечие, сочат данни на Goldman Sach, според която Exxon ще се нуждае от цена на петрола от около 75 долара за барел през 2021 г., за да покрие дивидентните си плащания от парични потоци. Exxon съобщи, че няма да поеме допълнителен дълг.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

3
 
0
 
1
преди 1 седмица
Подмяна. Бягат от отговорност от акционерите меринджеите им. Имаха шанс да докарат себестойността на добива до (1/2) +/- (1/3) от днешната - не пожелаха. Да се оправят, онодил съм ги по анусът.

Още от Суровини
МАЕ понижи прогнозите си за търсенето на петрол през 2020 г. и 2021 г.