IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кибер инцидентите изпревариха риска от прекратяване на бизнеса в корпоративните заплахи

За българския бизнес климат най-голямо предизвикателство крият законовите и регулаторни промени и новите технологии, показва проучване на Allianz Global Corporate&Specialty

13:50 | 20.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка:&nbsp;ЕОС Матрикс</em></p>

Снимка: ЕОС Матрикс

Kибер рискът за първи път се явява най-сериозната заплаха за бизнеса в световен мащаб. За българския бизнес климат най-голяма заплаха крият законовите и регулаторни промени и новите технологии. Това показва деветото издание на проучване на Allianz „Алианц Риск Барометър“ за най-сериозните заплахи за бизнеса, което привлече над 2700 експерти от над 100 страни, сред които управители, мениджъри по управление на риска, брокери и застрахователни експерти,съобщиха от Алианц България Холдинг.

За първи път кибер инцидентите са класирани като най-сериозната корпоративна  в световен план за 2020 г. заплаха (39% от отговорилите), като изместват на втора позиция дългогодишния водещ в класацията – рискът от прекъсване на бизнес дейността (посочен от 37% от отговорилите).

Опасенията от кибер заплахите, породени от нарастващата зависимост на компаниите от данни и IT системи и редица инциденти с широк отзвук, нараснаха драстично през последните години. Само до преди седем години кибер рискът беше класиран на 15 място от 6% от отговорилите, припомнят експертите, анкетирани в Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS).

Законовите и регулаторни промени (на 3-то място, с 27% от отговорилите) и климатичните промени (на 7-мо място, със 17% от отговорилите) са се покачили най-много в класацията в световен мащаб, спрямо резултатите от миналата година. Сред растящите тревоги на преден план излизат последиците от търговската война между Китай и САЩ, Brexit и глобалното затопляне.

„Алианц Риск Барометър 2020 очертава, че кибер рискът и климатичните промени са двете големи предизвикателства, върху които компаниите ще трябва да се фокусират основно през новото десетилетие, коментира Йоахим Мюлер, главен изпълнителен директор на Allianz Global Corporate & Specialty. – Разбира се съществуват много други сценарии за щети и разрушения, които могат да ни засегнат, но ако мениджмънтът на компаниите и риск мениджърите, не предприемат действия относно рисковете свързани с кибер сигурността и климатичните промени. Това вероятно ще има решаващо въздействие върху оперативната ефективност, финансовите резултати и репутацията на техните компании.”

За България картината е по-различна

Проучването идентифицира като най-съществени  за бизнеса рисковете, пред които ни изправят законовите и регулаторни промени, както и новите технологии. И двете категории си поделят първото място с по 41% от отговорилите.

Българските експерти оценяват като рискови за бизнеса търговските войни, митническите тарифи, икономическите санкции, протекционизма, Brexit, дезинтеграцията в еврозоната. Не по-малко предизвикателни за компаниите в България са въздействието на изкуствения интелект, автономните автомобили, „Интернет на нещата“ (IoT), блокчейн и нанотехнологиите.

“В глобален план само за седем години кибер рискът от 15-то вече е на първо място, а природните катаклизми в цял свят през 2019-та и тези от началото на 2020-та година ни напомнят за важността на риска, свързан с климата, отчете Йоанис Коцианос, председател на изпълнителния комитет на Алианц България. –Събитията в България показват, че ние не сме изключение от общата картина и трябва да предприемем действия за ограничаване на въздействието им върху бизнеса.”

Банкерът посочи, че за първи път Алианц Риск Барометър дава резултати и за България, които отразяват осъзнатостта на бизнеса по отношение на възможните рискови сценарии, но със своята локална специфика. 

В световен план кибер рискът продължава да расте

Кибер рисковете продължават да растат като заплаха и в повечето страни се подреждат в челната тройка на опасностите пред бизнеса. Бизнесът се сблъсква с по-мащабни и по-скъпо струващи проблеми, възникнали от злоупотреба с данните, извършване на измами или изнудване за пари, както и вероятността кибер инциденти да предизвикат съдебни спорове. Голямата злоупотреба с данни, която включва повече от милион засегнати записа, към момента се оценява средно на 42 милиона долара, което прави годишно покачване с 8%.

„Инцидентите стават все по-разрушителни, по-често насочени към големи компании, като атаките са с нарастваща степен на сложност и с искове за откуп. Преди пет години, типичен иск за откуп би бил в порядъка на десетки хиляди долара. Днес исканата сума може да е милиони,” споделя Марек Станиславски, заместник ръководител глобална сигурност на Allianz Global Corporate & Specialty.

Изнудванията са само една част от картината: Компаниите могат да страдат от големи прекъсвания на бизнес дейността, поради липсата на критични данни, системи или технологии, възникнали поради технически проблем или кибер атака.

“Много инциденти са в резултат от човешка грешка и могат да бъдат избегнати с обучения, които все още не са рутинна практика в компаниите”, смята Станиславски.

Прекъсване на бизнес дейността – неотслабваща заплаха с нови причини

След седем години на челната позиция, прекъсване на бизнес дейността слиза до второ място в класацията на Алианц Риск Барометър. При все това тенденцията за по-мащабни и по-комплексни рискове се запазва. Причините стават все по-разнообразни: от пожар, експлозия или природни катастрофи до дигитални вериги за доставка и дори политическо насилие.

“Дигиталните вериги на доставки и платформи днес предоставят пълна прозрачност и проследимост на доставките, но пожар в центъра с базата данни, технически проблем или хакерска атака може да доведе до големи загуби и да прекъсне дейността на множество компании, които споделят същата система, и които не могат да превключват на механично управление на процеса”, предупреди Реймонд Хогендорн от Allianz Global Corporate & Specialty.

Във фокуса на обществени заплахи 

Бизнесът също така е изложен на директно и индиректно въздействие от масови безредици, граждански неподчинения или терористични атаки. Последната година станахме свидетели на ескалация на граждански протести в Хонг Конг, Чили, Боливия, Колумбия и Франция, които доведоха до имуществени щети, прекъсване на дейността и претърпени финансови загуби от местни и международни компании. Конкретни примери са затворени магазини в продължение на месеци, наложена забрана за достъп на клиенти и туристи или работници, които не могат да стигнат до работните си места, паради съображения за сигурност.

Законовите и регулаторни промени се нареждат на трето място в глобалната класация на Алианц Риск Барометър 2020 и на първо място за България по важност. Митнически тарифи, санкции, Brexit и протекционизъм са цитирани като ключови рискове. Около 1300 нови търговски бариери са въведени само през 2019. Търговският спор между САЩ и Китай доведе до средна тарифа за САЩ с нива близки до стойности, достигнати за последен път през 70-те години.

„Търговската политика става само още един инструмент за множество външнополитически цели, като икономическа дипломация, геополитическо влияние и  екологична политика, обяснява Людовик Сюбран, главен икономист на Алианц. – Тази активност не се ограничава единствено до границите на САЩ: разпространила се е до Япония и Южна Кореа, Индия и Европа. Фокус на новите регулаторни предизвикателства в настоящото десетилетие ще бъдат екологичното въздействие, въглеродните емисии и климатичните промени. Тяхното влияние върху корпорациите ще бъде разностранно, както това се случи в миналото с новите правила за счетоводство и опазване на данните.”

Още технологични новини вижте във видео материала!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Видео виж още

Коментари

Финанси виж още