IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп: Давам на съд Facebook, Twitter и Google заради цензура

Най-големите технологични фирми в САЩ се превърнаха в "налагащи незаконна, противоконституционна цензура“ фирми, казва експрезидентът

21:06 | 07.07.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Бившият президент по време на своето събитие. <em>Снимка: EPA/JUSTIN LANE</em></p>

Бившият президент по време на своето събитие. Снимка: EPA/JUSTIN LANE

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп обяви, че завежда колективен иск срещу Facebook, Twitter и Google, като ескалира дългогодишната си битка за свобода на словото с технологичните гиганти, които според него погрешно са го цензурирали, съобщава Bloomberg.

„Днес, съвместно с America First Policy Institute, завеждам като представител на водещата класа голям иск срещу големи технологични гиганти, включително Facebook, Google и Twitter, както и техните изпълнителни директори, Марк Зукърбърг, Сундар Пичай и Джак Дорси - три наистина приятни момчета“, каза Тръмп пред репортери в своя голф клуб в Бедминстър, Ню Джърси.

Най-големите технологични фирми в Щатите се превърнаха в "налагащи незаконна, противоконституционна цензура", добави 75-годишният републиканец, на когото беше забранено да публикува във Facebook и Twitter след взривоопасната обсада на Капитолия на САЩ от привърженици на Тръмп на 6 януари.

Но Тръмп обяви колективния си иск срещу Twitter, Facebook и Google пред избрана аудитория. Той съди технологичните компании за изгонване на потребители като него от техните страници. „Това ще бъде най-голямото колективно действие за всички времена“, прогнозира Тръмп под яркото слънце. „Хиляди патриоти ще вземат участие“, казва той и помоли няколко сподвижници да се качат на подиума.

Например Джен, учителката, която е попитала в Twitter защо децата в училище трябва да носят маски и в резултат на това е получила забрана. Там е и чернокожата двойка Кели и Боби, чийто син е бил убит от нелегален имигрант и оттогава се бори срещу нелегалната имиграция. Те също са получили забрани от социалните медии. Всички те искат да се присъединят към големия иск на Тръмп срещу Big Tech.

Колективните искове са искове, при които ищецът представлява група ищци, които са претърпели подобни вреди. В този съдебен процес Тръмп ще бъде водещият ищец.

Става въпрос за "свободата на словото", каза Тръмп. Това, което се случвало с него днес, може скоро да засегне и другите: демократите и либералите също, твърди екипът на експрезидента. 

Всъщност продължителното прогонване на бившия президент от социалните мрежи е спорно и в опозиционните среди. Facebook и Twitter блокираха Тръмп през януари малко преди края на мандата му. Причината беше щурмът на Капитолия в САЩ от поддръжници на Тръмп - и че той изрази съчувствие към нападателите. Той също така продължава да твърди, без никакви доказателства, че победата му на президентските избори през ноември е открадната чрез измама и с това нажежи допълнително напрежението в страната.

Тръмп трябва да остане блокиран във Facebook поне до началото на 2023 г .; Twitter дори не вижда път за завръщане за бившия президент. Видеоплатформата на Google YouTube не иска да позволи на Тръмп да публикува отново, докато вече не вижда риск за обществената безопасност, но не посочи период за това.

Преди всичко забраната в Twitter беше тежък удар за бившия президент. Услугата за кратки съобщения беше най-важният му канал и той успяваше да комуникира директно с повече от 80 милиона последователи.

Facebook първоначално беше блокирал акаунта на Тръмп до допълнително решение. По-късно независимият надзорен орган на онлайн мрежата се оплака, че правилата на Facebook не предвиждат безсрочна забрана. Ето защо Тръмп е отстранен от социалната мрежа за две години, като този срок тече от началото на януари тази година. След това Facebook възнамерява да прецени дали бившият президент все още представлява заплаха. Facebook си навлече критики от хора, които смятат, че трябва да се откаже от либералния си подход към политическото говорене. Но компанията е критикувана и от хора, включително конгресмени от Републиканската партия и някои защитници на свободата на словото, според които забраната за Тръмп е смущаващ акт на цензура.

Забраната за Тръмп да използва социалната мрежа беше първият път, в който Facebook блокира действащ президент, премиер или държавен глава. 

Тръмп настоява за бързо възстановяване на акаунтите си. Той не приемал възражението, че това са частни компании, които могат да правят и правят каквото искат: „Те казват, че са частни. Но те не са частни”. Благодарение на раздел 230 от Закона за благоприличие на американските комуникации те са освободени от отговорност. Това би представлявало огромна държавна помощ и според президента значи, че не са частни, а обществени.

Правилото, известно като раздел 230, предпазва технологичните компании в САЩ от отговорност за съдържание, публикувано от техните потребители. В същото време им дава свободата да предприемат действия срещу потребители и съдържание.

Facebook, Twitter и Google все още не са коментирали последния анонс на Тръмп.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
redcretin
преди 2 години
Б-у-л-га-р-и-с-т-а-н. Според тиквестора - мръс-на дума. Патриотари набедени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
redcretin
преди 2 години
Да се е стигнало ли? Просто в демокрациите се вдига патардия при нарушения и се съдят - инак става както е *** :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
мдаа , реднековете май ше вадят уинчестерите ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Императорът
преди 2 години
Да - особено ококорения с ръбестата глава е много приятен. Как се стигна дотук: трима ненормалници да убият свободата на словото в най-голямата демокрация, а в немалка степен и в целия свят? Това трябва да бъде спряно, само дето не виждам как - след изборите се видя, че съдът в САЩ е корумпиран и изцяло в услуга на диктатурата на така наречените "демократи".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още