IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как незаконните средства задълбочават жилищната криза в Лондон

Великобритания има две основни причини да постави по-ефективни бариери пред незаконното финансиране, което се насочва към страната

11:14 | 19.04.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Има две добри причини Великобритания да постави по-ефективни бариери пред незаконното финансиране, което се насочва към страната, пише FT в свой анализ.

Първата се отнася до правдоподобността на британската кампания срещу корупцията. Няколко последователни правителства превърнаха в приоритет борбата с прилива на незаконни средства към страната. Позицията на властите обаче изглежда малко двулична, тъй като от една страна оказват подкрепа на тези, които се борят с корупционните практики в развиващия се свят, а от друга – правят твърде малко от практическа гледна точка за предотвратяване на прилива на незаконно придобити средства към Великобритания.

Втората е свързана с престъпния ефект от прането на пари в самата страна. В скорошен доклад на Transparency International се подчертава, че огромни суми корумпирани средства се насочват към пазара на имоти на Острова и допринасят сериозно за изострянето на жилищната криза чрез недостатъчно използване на запасите от жилища и нагорещяване на цените, особено в Лондон.

Британското правителство планира да осветли чуждестранните собственици на имоти, като в следващите месеци ще изгради първия по рода си регистър, припомня изданието. В момента властите търсят експертни съвети за изграждането на регистъра.

От 2004 г. насам правоприлагащите органи са установили имоти в Лондон на стойност 180 млн. паунда, които са свързани с финансиране от корупция. Три четвърти от разследваните случаи включват участието на чуждестранни компании, най-често офшорки, които скриват реалните собственици на активите. Данните обаче най-вероятно показват само една малка част от картината на пазара на имоти.

С помощта на отворени данни Transparency International установява, че само в Лондон има имоти на стойност над 4,2 млрд. паунда, придобити от политици и други публични фигури с подозрителен произход на богатството.

Освен това организацията предупреждава, че инвеститори и строители стават все по-зависими от инвестициите на онези, които преместват авоарите си от юрисдикции с висок корупционен риск, например Русия и Нигерия. Това увеличава и риска от пране на пари през Великобритания.

Същевременно в районите на Лондон с висока концентрация на чуждестранна собственост консумацията на електричество непрекъснато пада. Това показва, че хиляди имоти са необитаеми през по-голямата част от годината, което пък води до появата на цели „призрачни“ квартали.

Организацията подчертава, че има и огромни обеми от инвестиции в сектора на имотите на Острова, които са легитимни. Делът на нелегитимните обаче постоянно се увеличава и мерките срещу тях могат да предотвратят изостряне на кризата с непрекъснатия ръст на цените на земята и на жилищата, което пък насърчава ескалиращото неравенство.

В тази връзка, според Transparency International, само регистър на чуждестранните собственици на имоти няма да свърши работа. Организацията препоръчва въвеждането на санкции с цел засилване прозрачността на пазара на имоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 6 години
тоя проблем го има и на нашия пазар ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
lyusien
преди 6 години
Решението е много просто Закриите офшорните зони и трилиони долари ще останат в икономиките Ще бъдат платени трилиони долари данъци ще нарастнат соц и здравните разходи Въобще светът ще остане едно по добро място за живеене Кои ще загубят-корумпираните политиците наркотрафикантите контрабандистите диктаторите и измамниците на борсите Струвалиси толкова загуби заради едно просто решение на великите сили Е С Великобритания С А Щ Китай
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още