IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на имоти в Лондон и сенчестият капитал: Какво казват Panama Papers

Цените на имотите в града вървят нагоре заради прилива на пари от корупция и престъпност, според експерти

14:53 | 11.04.16 г. 4
<p>
	Най-много имоти, собственост на офшорки, има в Кенсингтън, Челси и Уестминстър. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Най-много имоти, собственост на офшорки, има в Кенсингтън, Челси и Уестминстър. Снимка: архив, Ройтерс

За три четвърти от жителите на Лондон на възраст под 35 години притежанието на собствен дом в града е "кауза пердута". Както обаче Панамските документи (Panama Papers) показаха, покупката на имот в Лондон не е никак недостижимо за съмишленици на сирийския президент Башар ал-Асад например или за сина на бивш президент на Египет, който е съден за корупция, или пък за сенатор от Нигерия, срещу когото също се водят дела за корупция, пише FT.

Изтеклите от панамската юридическа кантора Mossack Fonseca документи отново върнаха фокуса върху проблемите със собствеността в Лондон. Голяма част от имотите в британската столица са собственост на офшорни компании, зад които стоят хора, заподозрени в корупция, измами и престъпления.

Този феномен също помогна да се оформи съвременният пазар на жилища в града, където цените нараснаха с над 50 на сто от 2007 г. досега, допълва изданието.

„Смятаме, че е много вероятно приливът на пари от корупция към жилищния пазар да е тласнал цените нагоре“, коментира Рейчъл Дейвис от международната организация Transparency International.

Доналд Туун, който оглавява британската национална агенция за престъпността, отива по-далеч, като посочва, че през миналата година пазарът на имоти в Лондон е бил тежко изкривен от прането на пари. Според него цените се завишават изкуствено от чуждестранни престъпници, които искат да скрият активите си във Великобритания.

От 2004 г. насам имоти на стойност над 180 млрд. паунда са били обект на криминални разследвания, показват данни на Transparency International от 2015 г. Според групата обаче това е малка част от общия проблем имотни активи, свързвани с пране на пари и корупция.

Повечето от тези имоти се придобиват чрез анонимни офшорни компании. Данните на имотния регистър на Англия и Уелс сочат, че собственост на офшорки са над 100 хил. имота.

Притежаването на имот в Лондон чрез офшорна компания може и да представлява предимство от данъчна гледна точка, но запазването на анонимността на купувача зависи от това къде е базирана компанията. Transparency International разкрива, че един от всеки десет имота в Кенсингтън и Челси например се притежава от офшорна компания от Британските Вирджински острови, о. Джърси, о. Ман, Холандия, Панама и други юрисдикции, които гарантират пълна анонимност.

Най-сериозен брой имоти в кварталите Кенсингтън, Челси и Уестминстър се притежават от офшорки – над 11 хил.

„Имоти във Великобритания могат да се придобиват напълно анонимно, а проверките за пране на пари – лесно да се избегнат. Ако инвестирате в луксозни имоти в Лондон, инвестицията ви е безопасна“, коментира Речъл Дейвис.

От Панамските документи стана ясно, че Сюлейман Маруф, който се свързва с Башар Асад, чиито активи в Европа бяха замразени през 2012 г., притежава луксозни апартаменти в Лондон на стойност почти 6 млн. паунда чрез офшорни фирми, регистрирани на Британските Вирджински острови. Семейството на починалия бивш шеф на сирийското разузнаване има дом в близост до изоставената електроцентрала Battersea, районът около който в момента се обновява и облагородява, на стойност 1,2 млн. паунда.

От документите излезе и името на Алаа Мубарак, син на бившия президент на Египет Хосни Мубарак, който беше арестуван и съден заради корупция. Имотът на Алаа Мубарак е в Найтсбридж и е на стойност 8 млн. паунда.

По принцип сделките с офшорки би трябвало да са сигнал за брокерите на имоти и юристите, които са замесени в трансакциите, още повече, че те са задължени да изпращат сигнали и до властите, припомня изданието. За годината до края на септември 2015 г. брокери и юристи са удвоили броя на сигналите. Броят на сигналите обаче е малко над 300 годишно при над 1 млн. сделки на британския пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
ratten
преди 8 години
Имоти във Великобритания могат да се придобиват напълно анонимно, а проверките за пране на пари лесно да се избегнат. Ако инвестирате в луксозни имоти в Лондон, инвестицията ви е безопасна, коментира Речъл Дейвис.---------------------------а кешовите плащания /за дребните мишоци/ ще ги намаляваме до премахване.само едрите мишоци трябва да могат да крият данъци и да мамят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
ratten
преди 8 години
Имоти във Великобритания могат да се придобиват напълно анонимно, а проверките за пране на пари лесно да се избегнат. Ако инвестирате в луксозни имоти в Лондон, инвестицията ви е безопасна, коментира Речъл Дейвис.---------------------------а кешовите плащания /за дребните мишоци/ ще ги намаляваме до премахване.само едрите мишоци трябва да могат да крият данъци и да мамят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
През 2014 г. компанията от Шанхай Winsun построи 10 къщи в един ден с помощта на 3D принтери. Заради евтините материали - микс от бетон и рециклирани отпадъци, и независимостта от физически труд къщите струват по 5 000 долара всяка - http://***.investor.bg/analizi/113/a/kak-novite-tehnologii-shte-promeniat-pazara-na-imoti-v-bydeshte-214511/5 000 долара за една къща
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Балона на имоти в Англия затова се надуваше и се видя защо тоест инвестициите в имоти е просто един голям балон надувам с крадени пари Като цяло икономиката на Англия е един балон с 500% общ дълг спрямо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още