IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промените, които очаква млечният сектор

Ще ни залеят ли с мляко Румъния и Полша след отпадането на квотите?

15:56 | 23.12.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	До две години условията за производство на краве мляко ще се променят, заради промени в законодателството. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

До две години условията за производство на краве мляко ще се променят, заради промени в законодателството. Снимка: Ройтерс

2013 година скоро ще бъде история. Вижте какво се случи през последните 12 месеца в специалната селекция на Investor.bg Бизнесът 2013. Предлагаме Ви поглед върху най-значимите събития и тенденции от политическия и икономически живот на България и света.

Няколко промени в законодателството и пазара поставят под въпрос бъдещето на млечния сектор в България. Остават само една – две години, през които фермите да се модернизират и да окрупнят производството си, а други отсрочки няма да има. Ето кои промени се очаква да променят средата, в която работят фермите:

До края на 2015 г. малките ферми за производство на краве мляко, които не отговарят на европейските норми за хигиена, могат да работят при сегашните условия и да се опитат да се модернизират. България договори последната отсрочка (дерогация) за тези ферми с Брюксел.

Друг сериозен проблем пред сектора – през 2015 г. в ЕС отпадат млечните квоти, които в момента ограничават свръхпроизводството на мляко.

Прави се и опит да се изсветли секторът с промяна в Закона за прилагане на Общите организации на пазарите на земеделски продукти на ЕС, приет на 1 ноември 2013 г. Въвеждат се задължителни писмени договори между фермери и изкупвачи за доставка на суровото мляко. По-важната промяна е законодателното уреждане на възможността млекопроизводителите от дадена област да се сдружават, с цел да преговарят за по-високи цени с изкупвачите. 

Как ще се справят с предизвикателствата производителите и преработвателите?

Румъния и Полша – с планове за отпадането на квотите

До 2015 г. в ЕС ще действат млечните квоти – механизъм за превенция на свръхпроизводството на мляко и за поддържане на стабилни изкупни цени.



България има право да произвежда  близо 1 млн. т краве мляко годишно. Вместо това, страната е на последно място по изпълнението на квотите, според статистиката за 2012-2013 г. За този период са изпълнени само 44,7% от определените за страната количества.

Фермери твърдят, че по принцип млекопреработвателите декларират желание да преработват българска суровина, но реално купуват мляко от Европа, защото си спестяват усилията да обикалят планинските села и дребните стопанства. Освен това европейската суровина е снабдена с необходимите сертификати за качество.

След 2015 г., когато няма да има квоти, държавите с модерни ферми планират да увеличат производството на краве мляко и да изнасят в други страни, включително и в България.

Според Гръцкия център за анализи и прогнози в агросектора с отпадането на млечните квоти през 2015 г. производството на мляко в Румъния и Полша ще нарасне значително, което може да предизвика засилен внос на млечни продукти към балканските страни.

Свръхпредлагането естествено ще предизвика дъмпинг на пазарите в България и Гърция, което ще се отрази негативно върху животновъдството в тези държави заради очаквания спад в изкупните цени на млякото, са казали експертите от центъра на форум в Стара Загора, цитирани от Farmer.bg.

Диляна Славова, председател на Националната асоциация на млекопрераобтвателите, сигнализира, че при падането на квотите ще бъдем залети не само от мляко, но и от евтини млечни продукти и ще има фалити – както на фермери, така и на преработватели. Държавите, които имат потенциал за износ, освен Румъния и Полша, са Унгария, Дания и Холандия.

Последна актуализация: 12:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
aide_de
преди 10 години
На крива ракета космоса и пречи...Да се кооперират, за да успеят. Но това на българска почва не работи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още