IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард: Глобалната икономика се изправя пред рискове

Движенията на китайския пазар няма да повлияят на преценката дали да се включи юана в кошницата на СПТ, заяви шефът на МВФ

20:56 | 29.07.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Лагард: Глобалната икономика се изправя пред рискове

Глобалните рискове остават на хоризонта, заяви управляващият директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард по време на пресконференция в сряда.

"Ако гледам на глобалната икономика в сегашния ѝ вид... имаме ситуация, в която растежът е малко по-забавен", каза тя, цитирана от CNBC. "Имаме възстановяване, но то е крехко и небалансирано, а има и някои рискове за спад на хоризонта".

Лагард подчерта известния положителен растеж в страните с ниски доходи, но също така отбеляза забавянето на растежа в държави като Китай.

По думите ѝ е имало "много шум" по отношение на колебливостта на фондовия пазар в най-голямата икономика в Азия. Според Лагард Китай е "еластичен" и достатъчно силен, за да издържи на волатилността.

Кристин Лагард каза също, че движенията на китайския пазар няма да повлияят на преценката дали да се включи юана в кошницата на специалните права на тираж на МВФ.

"Това е един сравнително млад пазар и има елемент на кривата на обучение", каза тя по отношение на акциите в Китай. "Никой не трябва да бъде изненадан от факта, че те искат да се поддържа стройно движение и се опитват да избегнат хаотичната функция на тези пазари".

Що се отнася до еврозоната, Лагард заяви, че регионът "започва да излиза от ъгъла" въпреки притесненията около Гърция.

"Сигурен съм, че ще има промени в еврозоната, които вероятно ще бъдат задействани от текущите въпроси за единството на валутния съюз", каза тя.

В отговор на въпрос за участието на МВФ в преговорите за спасяване на Гърция, Лагард заяви, че позицията относно "неизбежното преструктуриране на дълга се превръща в "общоприета", но и че участието на Фонда зависи от Атина.

"Това, което ще бъде от решаващо значение, по мое мнение, е това, което гръцките власти всъщност са готови да направят", изтъкна тя.

Лагард засегна и темата за Украйна. Според нея украинските власти могат да постигнат споразумение с кредиторите по преструктуриране на дълга в средносрочна или дългосрочна перспектива. Тя изрази увереност, че новият транш за Киев, който ще бъде обсъден на 31 юли, ще може да подкрепи икономическите реформи в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
ing5rov
преди 8 години
"Тя изрази увереност, че новият транш за Киев, който ще бъде обсъден на 31 юли, ще може да подкрепи икономическите реформи в страната."Некоя фабрика дъл ше построят , или всичко ше бъде за спиране на руския агресор...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още