IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата проверява бившия областен управител на София Веселин Пенев

Проверката е заради сделката с бившите царски конюшни и ще обхване и други сделки, извършени от Пенев в качеството му на областен управител

14:47 | 17.09.16 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Прокуратурата проверява бившия областен управител на София Веселин Пенев

Софийската градска прокуратура е образувала досъдебно производство срещу бившия областен управител на София-град Веселин Пенев, съобщават от прокуратурата.

Като областен управител Пенев съзнателно е сключил от името и за сметка на държавата неизгодна сделка, като с три деяния се e разпоредил с имоти частна държавна собственост и от това е произлязла значителна вреда за българската държава, посочва се в съобщението.

Основен предмет на разследването са три договора от 8 август 2016 г., сключени от областния управител и "Евротрансбилд" ЕООД, с които е прекратена съсобствеността между държавата и търговското дружество.

В хода на разследването ще се изискат и проверяват всички договори за разпореждане с имоти държавна собственост или идеални частни от такива имоти, сключени от Пенев в качеството му на областен управител, допълва се в съобщението.

Прокуратурата иска да провери и всички договори за придобиване и/или наемане на движими вещи, включително автомобили, както и други сделки по разходване на държавни средства за доставки и услуги, сключени от бившия областен управител.

Разследването е възложено на следователи от Следствения отдел на Софийската градска прокуратура и е определен двумесечен срок за извършване на следствените действия.

Припомняме, че преди почти две седмици БСП съобщи, че бившите царски конюшни в центъра на София са продадени от Пенев за сума под 700 хил. лева на фирмата "Евротрансбилд" на Янко Иванов.

Заради скандала около продажбата на имота, за която се оказа, че е имало отрицателни становища на министерства заради продължаващи съдебни спорове, премиерът Бойко Борисов поиска оставката на Веселин Пенев. Борисов също назначи проверка на покупко-продажбата от Главния инспекторат към Министерския съвет. Докладът беше готов за няколко часа и предаден на Прокуратурата. 

Областният управител на София-град първоначално се съпротивляваше да напусне поста, но в последствие подаде оставка. Той настоява обаче, че не е допуснал нарушения при сделката и иска да бъде възстановен на поста ако се докаже, че е невинен. Сделката беше осветлена от депутати от БСП, които подадоха сигнал и до Прокуратурата

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
ivanrog
преди 7 години
Сделката е формално законна - изпълнени са всички изисквания на закона, трудно ще докажат и корупция, но безстопанствеността е лесна, има ли ощетяваща сделка, има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
ivanrog
преди 7 години
Можело значи, от кога повтарям, че си има чренове в НК за безстопанственост и трябва да се прилагат. Кога ще действате и срещу Лазаров и Павлова за това, че не се поддържат пътищата, а срещу всички управители на ВиК дружества, а срещу всички кметове? Когато започнат да прилагат масово тези членове, може и да има и по-добри управници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 7 години
имам чувството че сегашната прокуратура е най-некадърната в цялата българска история .... не сделката, ами човека ще разследват .... ужасТ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още