IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данък „уикенд“ - много шум за нещо и двусмислено тълкувание

Положителните ефекти при облагането ще се усетят занапред и най-вече догодина, но има възможност за тълкувание на казуси, пояснява Велин Филипов

10:42 | 14.10.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Когато 42-годишният Пламен Манолов, управител на пловдивска компания за монтаж на ролетни щори и гаражни врати научава, че парламентът е приел данъчните промени, с които се въвежда и прословутия „данък уикенд“, почти изпада в паника. От счетоводителката си е научил, че тълкуванието е сложно, а налогът влиза в сила със задна дата и ще важи от началото на тази година, която и без това е към края си. В компанията му има и два служебни автомобила, които обаче не винаги се ползват само за служебни цели. Тепърва ще оценяваме как трябва да декларираме това, но не разполагаме и с достатъчно време, обяснява той.

Загрижеността на Манолов подчертава несигурността, пред която са изправени мнозина предприемачи заради набързо гласувания и влязъл в сила важен закон.

В публикуваните предложения за промените в ЗДДС не се вижда възможност за пропорционално приспадане на данъчен кредит за автомобилите, което беше изрично посочена опция в указанието на НАП от януари тази година, разкри пред Investor.bg Велин Филипов, заместник-председател на управителния съвет на Института на дипломираните експерт счетоводители. 

Данъчно облагане със задна дата

„Промените в Закона за корпоративно подоходно облагане (ЗКПО), които се отнасят до прилагането на т. нар. данък „уикенд“, са малко забавени във времето в контекста на 2016 г. Целта им е да се намали данъчно-осигурителната тежест, но до края на септември мина три четвърти от годината, а данъчното облагане е комплексно и връщането назад в текущата година може да е съпроводено с негативни последици и санкции по ЗДДС“, категоричен е данъчният експерт, който е и управляващ съдружник в консултантска кантора Филипов и партньори.

Той обаче не крие оптимизма си, че положителните ефекти от промените в ЗКПО реално трябва да са факт през 2017 г.

Промените в ЗКПО, които се отнасят до прилагането на данък „уикенд“, трябва да се прилагат със задна дата от началото на 2016 г. Наложи се обаче в средата на годината да се гласува нов законопроект, като в неговото обсъждане се включиха всички заинтересовани страни – Националната агенция за приходите, Министерството на финансите, работодателските организации и счетоводителите.

Сега се чакат указанията на НАП, които да внесат яснота за практическото приложение на данъчното облагане.

„В указанията на Националната агенция за приходите няма да има някакви съществени промени", съобщи Росен Бъчваров, говорител на НАП, в отговор на въпрос на Investor.bg кога бизнесът ще разполага с конкретните текстове.

„Много дълга беше дискусията за т.нар. данък „уикенд“ и с много широк обществен отзвук в началото на годината. Няма никакъв спор. Водихме много разговори с работодателските организации и счетоводната общност, че ДДС при употребата на активи се дължи, затова и няма никакво съмнение, че това трябва да е така“, обясни той. 

Последна актуализация: 19:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 9 rate down comment 0
COBOSCHETO
преди 7 години
Може ли на Горанов със задна дата от Януари 2016 насам и на всичките 240 законотворци да им вземем и да обложим с 20 % ДДФЛ доходите от фишчетата им вместо с 10 % , или за тях не може със задна дата ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 0
Boyan Asenov
преди 7 години
Всичката им работа е такава, а ся пак - ваканция си гласували, па кворум не приели... ама анализът е готин
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 0
misanthrope
преди 7 години
"Сега се чакат указанията на НАП, които да внесат яснота за практическото приложение на данъчното облагане." Е това е достатъчно за да стане ясно всичко. Абе главуняци, направете най-сетне ЯСЕН регламент как се изчислява тоя данък и спрете с тия задни дати. Няма задна дата, всяко нещо, което се приема влиза в сила от момента на приемане. Бизнеса не е виновен, че на вас ви се иска да събирате пари, ама нямате акъл да измислите работещ начин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още