IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данък „уикенд“ - много шум за нещо и двусмислено тълкувание

Положителните ефекти при облагането ще се усетят занапред и най-вече догодина, но има възможност за тълкувание на казуси, пояснява Велин Филипов

10:42 | 14.10.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Бъчваров коментира, че настояването на бизнеса и счетоводните организации е било да се регулира конкретната промяна в корпоративния данък и да се въведе един по-лесен и обективен начин за облагане на разходите, които извършват компаниите.

„Макар и с известно закъснение, тези промени стават част от правния режим", посочи той. "От тук нататък остава прилагането, каквито уверения имаме, че ще се извършва от всички работодателски и счетоводни организации“.

Бъчваров разкрива и какво ще се случи с фирми, които не прилагат разпоредбите на закона.

"НАП ще проследява фирми, за които се знае, че имат имущество, най-често недвижимо, за което възникват въпроси за ползвания данъчен кредит. В стандартната данъчна практика ще се изследва първо ползвания данъчен кредит при покупката на имущество и превозни средства и второ – съотношението - лично и служебно ползване.“

Представителят на приходната агенция обяви, че вече е налице цялата правна уредба, която трябва да се прилага.

Росен Бъчваров информира, че се работи по издаването на указанията, но напомни, че по принцип указанието не е предпоставка за спазването на закона.

Бизнесът поиска допълнителни разяснения

От Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) обаче поискаха прецизиране на текстове от данъчното законодателство, което ще се прилага през 2017 г.

В коментар на данъчните закони, изпратен до финансовия министър Владислав Горанов, работодателската организация изразява мнение и прави конкретни препоръки по някои от предложените разпоредби за промени в Закона за данък върху добавената стойност.

„Точното определяне на данъчната основа е от особена важност при облагането с ДДС и използването на двусмислени и неточни формулировки ще създаде субективизъм и грешки при прилагането и спазването на данъчното законодателство“, посочват в становището си АИКБ.

В писмо, подписано от председателя на управителния съвет на АИКБ Васил Велев на 5 октомври, се посочва, че предложеното изменение на чл. 27 от ЗДДС, който се отнася до облагането по т. нар. данък „уикенд“ има нужда от допълнително прецизиране.

Представителите на бизнеса настояват изрично да се дефинират понятия, използвани в текстовете на разпоредбата, като например: „цената на същата или сходна стока“, „обичайно изхабяване“, „себестойност на стоката към тази дата“ и т.н.

Експертите на асоциацията са на мнение, че изключването на услугите от обхвата на приложение на чл. 50 от ЗДДС ще създаде риск от облагане с ДДС на услуги, които се предоставят с активи, използвани за лично ползване от собственика, съдружниците или персонала, за които при придобиването или експлоатацията им не е ползван данъчен кредит. 

Двусмислено тълкуване на казуси

Данъчният експерт Велин Филипов е убеден, че обещаните промени в осигурителното законодателство – посочени в мотивите към законопроекта "ще елиминират част от бюрокрацията.

 Досега фирмите трябваше всеки месец да изчисляват и начисляват данък общ доход и осигуровки при използването на фирмен автомобил за лични нужди, но въпрос на тълкуване са различни казуси, при които само точни указания могат да посочат правилното решение.

Така например трябва да се даде конкретен отговор коя от трите опции при данъчното облагане няма да влезе в противоречие със закона.

"Когато превозно средство се използва едновременно за служебно и лично ползване, данъкоплатците имат три опции за избор за отчитане на данъка: на база на изминатите километри, или на база на използването по часове/дни, или на база 50% от извършените разходи. Когато предприятието е използвало третата опция, която определя 50% база за разпределение между служебно и лично ползване, свързани с експлоатацията на превозните средства, то същите ще се признават за данъчни цели дори и когато не е издаден пътен лист или друг разходо-оправдателен документ за реално изминатите километри“, посочва какво може да е тълкуването, както и изборът за данъчно облагане Филипов.

Последна актуализация: 19:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 9 rate down comment 0
COBOSCHETO
преди 7 години
Може ли на Горанов със задна дата от Януари 2016 насам и на всичките 240 законотворци да им вземем и да обложим с 20 % ДДФЛ доходите от фишчетата им вместо с 10 % , или за тях не може със задна дата ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 0
Boyan Asenov
преди 7 години
Всичката им работа е такава, а ся пак - ваканция си гласували, па кворум не приели... ама анализът е готин
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 0
misanthrope
преди 7 години
"Сега се чакат указанията на НАП, които да внесат яснота за практическото приложение на данъчното облагане." Е това е достатъчно за да стане ясно всичко. Абе главуняци, направете най-сетне ЯСЕН регламент как се изчислява тоя данък и спрете с тия задни дати. Няма задна дата, всяко нещо, което се приема влиза в сила от момента на приемане. Бизнеса не е виновен, че на вас ви се иска да събирате пари, ама нямате акъл да измислите работещ начин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още