IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данък „уикенд“ - много шум за нещо и двусмислено тълкувание

Положителните ефекти при облагането ще се усетят занапред и най-вече догодина, но има възможност за тълкувание на казуси, пояснява Велин Филипов

10:42 | 14.10.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Той поставя на вниманието на законотворците изясняването на някои практически въпроси.

„Очаква се по-голяма част от висшия мениджмънт да не води пътен лист/пътна книжка. Част от автомобилите, които ползват са с право на данъчен кредит. В този смисъл много важно е дали ако те не водят документация за отчитане на изминатите километри и прилагат служебното съотношение по ЗКПО (50/50), то ще им бъде признато за целите на ЗДДС, т.е. без документация ще им бъде признато правото на 50% данъчен кредит върху текущите разходи, респективно на неамортизираната част от автомобила, задава конкретен въпрос експертът.

Филипов поставя и друг казус, който трябва да се реши при прилагане на данъчното облагане. 

„Може ли в една фирма за част от автомобилите да не се води документация и да се прилага съотношение 50/50, а за друга част да се водят и отчитането на личното ползване да става на база пътни листи/пътни книжки, т.е. да се прилага различен подход към отделните автомобили в една фирма?"

Данъчният експерт е категоричен, че от приетите промени не става изрично ясно как следва да се процедира в ситуация, в която работниците или служителите възстановяват част от разходите за лично ползване на фирмените автомобили например, което е често срещана хипотеза в практиката.

Зам.-председателят на ИДЕС смята, че една от част възникващите въпроси може да бъде решена с практически указания от специализираната администрация (МФ и НАП), но друга налага нормативни усъвършенствания.

„Не бива да се опитваме всеки нормативен недостътък да се решава с указания, което практически да дописва закона. Не е добра практика и не създава правна сигурност за участниците в данъчния процес. Още повече, че предстоят ежегодните промени в данъчните закони и точно сега е времето за този процес“, изрази позиция Велин Филипов.

Той е убеден, че номинално данъчното облагане със сигурност ще се увеличи, но посочва и предимства в направените данъчни промени.

Непосилната лекота на облагането

„Не трябва да се забравя обаче и още един положителен елемент – с промените в ЗКПО от началото на 2016 г. се отменя окончателният данък върху разходите за автомобили използвани за управленска дейност, което със сигурност е облекчение за бизнеса. Така че по-коректният въпрос е дали на макроравнище от съвкупните изменения нетно ще се увеличи данъчната тежест за бизнеса, като разбира се, прогнозите и изчисленията следва да се представят от администрацията и те сигурно скоро ще го направят публично. Професионалното ми разбиране е, че ако се направят още малко усилия и отстъпки, данъчно-осигурителната тежест ще стане още по-балансирана и ще се опрости много администрирането, което неминуемо ще бъде посрещнато положително от бизнеса, а оттам и ще има увеличение на постъпленията в направлението, което коментираме“, убеден е Филипов.

Колкото повече, толкова повече!

По данни на финансовото министерство до юни са събрани около 5,2 млн. лв. от данък "уикенд". Ако се запази този темп, до края на годината в хазната трябва да влезе двойно по-голяма сума - над 10 млн. лв.

Според консервативните прогнози на НАП, в бюджета от този данък обаче се очакват приходи над 100 млн. лв., което засега е нереалистично.

„Трябва обаче да се има предвид, че има и други положителни ефекти за бюджета в това направление, които не могат да се оценят пряко. Но колкото и да са те, очевидно постъпленията са далеч от прогнозираното, така че очевидно бяха необходими стъпки за промяна на данъчно-осигурителното третиране на личното ползване на фирмени активи. Дали са достатъчни - времето ще покаже“, смята данъчният експерт.

Филипов все пак е на мнение, че новият ред за облагане дава възможност за намаляване на данъчно-осигурителната тежест.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 9 rate down comment 0
COBOSCHETO
преди 7 години
Може ли на Горанов със задна дата от Януари 2016 насам и на всичките 240 законотворци да им вземем и да обложим с 20 % ДДФЛ доходите от фишчетата им вместо с 10 % , или за тях не може със задна дата ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 0
Boyan Asenov
преди 7 години
Всичката им работа е такава, а ся пак - ваканция си гласували, па кворум не приели... ама анализът е готин
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 0
misanthrope
преди 7 години
"Сега се чакат указанията на НАП, които да внесат яснота за практическото приложение на данъчното облагане." Е това е достатъчно за да стане ясно всичко. Абе главуняци, направете най-сетне ЯСЕН регламент как се изчислява тоя данък и спрете с тия задни дати. Няма задна дата, всяко нещо, което се приема влиза в сила от момента на приемане. Бизнеса не е виновен, че на вас ви се иска да събирате пари, ама нямате акъл да измислите работещ начин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още