IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Люк Кун: Кризата върви към нивата от 2008-2009 г.

Основният проблем в Европа е ликвидността, смята членът на управителния съвет на ЕЦБ и управител на белгийската централна банка

11:58 | 02.09.11 г.
<p>
	&nbsp;Люк Кун. <em>Снимка: ЕЦБ</em></p>

 Люк Кун. Снимка: ЕЦБ

Проблемите с ликвидността и доверието в Европа не са толкова тежки, колкото през периода след краха на Lehman Brothers, но се движат в тази посока, заяви членът на управителния съвет на Европейската централна банка и управител на белгийската централна банка Люк Кун в интервю за вестник La Libre Belgique, цитирано от Ройтерс.

„Основният проблем в Европа е ликвидността“, смята Кун. „Банките отново изгубиха доверие и така се кредитират по-слабо помежду си. Положението не е толкова лошо, колкото през 2008-2009 г., но виждате, че нещата донякъде вървят в тази посока“, добави той.

Според него това опасение води началото си от продължаващата несигурност относно плановете за финансова помощ, особено за Гърция.

„Трябва да се каже, че какофонията от гледна точка на комуникацията на публичните власти не е от тип, който би успокоил финансовите пазари“, твърди управителят на белгийската централна банка. Въпреки това той смята, че не трябва да се забравя политическата ангажираност за плановете, която е „много твърда“.

По думите му Европейският инструмент за финансова стабилност е ефективно средство за справяне с кризата, но все още е в процес на създаване.

„Надявам се спокойствието да се върне на пазарите след септември, когато трябва да започне реализирането на всички мерки, а в Гърция ще действа програмата за строги икономии. Разбира се, най-неблагоприятната икономическа перспектива поставя под съмнение бюджетните съкращения. Но трябва да приемете, че дефицитите нарастват донякъде и заради цикличните движения и че ще трябва да продължите да търсите подобрение в структурната основа“, отбелязва Кун.

Той е убеден, че емитирането на облигации на еврозоната, каквито искания има напоследък, има смисъл, но само при по-силно финансово и икономическо взаимодействие и ако бъдат въведени автоматични наказания за държавни членки, които не се подчиняват на правилата.

Според управителя на белгийската централна банка увеличаването на капитала на банките няма смисъл в момента, тъй като единствените реални участници в това увеличение ще бъдат правителствата, което би довело до понижаване на кредитните рейтинги на отделни държави и вследствие на това – до понижаване на рейтингите и на банките там.

Той обяви, че белгийската банка KBC и френско-белгийската Dexia са обявили поносими резултати за първата половина на годината, но че и двете трябва да продължат реализирането на плановете си за преструктуриране, което е по-трудно при настоящото състояние на финансовите пазари.

Запитан дали се безпокои относно перспективата за отлагане на това преструктуриране, Кун отговори, че не се тревожи, а единственото, което трябва да се направи, е да се повиши бдителността, тъй като двете банки са все още уязвими.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още