IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ: TLTRO ще бъдат последвани от шест нови операции до средата на 2016 г.

Институцията смята да използва всичките си налични инструменти, за да постигне инфлация от около 2% в еврозоната

14:15 | 11.12.14 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Новата централа на ЕЦБ във Франкфурт. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Новата централа на ЕЦБ във Франкфурт. Снимка: Ройтерс

Европейската централна банка (ЕЦБ) публикува в четвъртък месечния си бюлетин, който съдържа допълнителна информация за най-скоро предприетите мерки от банката, предава WPB Online.

В близките няколко месеца мерките ще улеснят допълнително водената от банката парична политика. От ЕЦБ виждат рискове за спад в икономическата експанзия на държавите от еврозоната.

От банката заявиха, че от началото на следващата година Изпълнителният съвет (ИС) ще преразгледа резултатите от „паричните стимули, разширяването на счетоводния баланс и перспективите за развитието на цените“. 

„Ако стане нужно допълнително да се адресира риска от прекалено продължителен период на ниска инфлация“, ЕЦБ смята да използва „допълнителни неконвенционални инструменти, които са в нейните правомощия“.

„Всички мерки на паричната политика са насочени към твърдото подсилване на средносрочните и дългосрочните очаквания за инфлацията, съвпадащи с целите на ИС да постигне ниво на инфлацията под, но близо до, 2%, и да подпомогне инфлацията да достигне до това ниво“.

Целенасочените дългосрочни операции по рефинансиранe (Targeted longer-term refinancing operations – TLTRO) ще бъдат последвани от шест други операции. Програмите за закупуване на облигации с покритие и обезпечени с активи ценни книжа ще продължи две години, съобщава в доклада си ЕЦБ.

„Втората операция за таргетиране на дългосрочно рефинансиране... ще бъде последвана от шест допълнителни операции до юни 2016 г. Взети заедно, мерките ще имат значително въздействие върху счетоводния баланс на евросистемата, която се очаква да се завърне към размерите, които имаше в началото на 2012 г.“, пише в своя бюлетин ЕЦБ.

Банката отбелязва, че „има значителни и увеличаващи се разлики в цикъла на паричните политики в големите развити икономики“. От институцията предупреждават, че последните „макроикономически проекции за еврозоната включват ниска инфлация, придружена от по-слаб ръст на БВП и влошена парична динамика“.

Според бюлетина макроикономическите проекции за еврозоната към декември 2014 г. прогнозират реалния растеж на БВП на годишна база да се увеличи на 0,8% за 2014 г., на 1% за 2015 г. и на 1,5% за 2016 г. Прогнозите за реалния ръст на БВП бяха ревизирани значително надолу.

„Рисковете за икономическите перспективи пред еврозоната са недостатък“, смята ЕЦБ. „Най-вече слабото движение на ръста в еврозоната, заедно с високите геополитически рискове има възможността да намали доверието, особено при частните инвестиции. В допълнение, недостатъчният прогрес при структурните реформи в страните от еврозоната представлява ключов риск за спад за икономическите перпективи“, изтъква ЕЦБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още