IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bremain вместо Brexit и истински реформи в ЕС?

В традиционните си „Скандални предвиждания“ за 2017 г. Saxo Bank коментира какво може да изненада или шокира пазарите

14:23 | 07.12.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Илюстрация: <span>Saxo Bank</span></em></p>

Илюстрация: Saxo Bank

Възможно ли е вместо да напусне Европейския съюз (ЕС) Великобритания да остане в блока? Или италианските банки да започнат да се представят отлично, а ЕС най-накрая да декларира готовност за промяна на фона на популистките реакции?

Според Saxo Bank - да, поне в традиционните за банката  „Скандални предвиждания“ за 2017 г., публикувани днес. Прогнозите целят да провокират дискусия за онова, което може да изненада или шокира възвръщаемостта от инвестициите през предстоящата година.

"Скандалните предвиждания" не трябва да се разглеждат като официални пазарни прогнози на Saxo, а като прогноза за събития и движения на пазара, смятани за екстремни и извънредни, с огромен потенциал да разстроят консенсусните виждания, поясняват от банката.

Стийн Якобсен, главен икономист в Saxo Bank, коментира: „След една година, в която реалността успя да надмине дори такива прогнози, които на пръв поглед изглеждаха малко вероятни – като изненадата Brexit и резултата от изборите в САЩ, общата тема на нашите „Скандални предвиждания“ за 2017 г. е, че във времена на отчаяние се изискват отчаяни действия.“

„Тъй като промяната винаги се случва във времена на криза, 2017 г. може да се окаже аларма за събуждане, която да доведе до истинско отдалечаване от „обичайния начин на правене на бизнес“, както по отношение на експанзионизма на централните банки, така и по отношение на строгите правителствени политики за икономии, които характеризираха времето след кризата от 2009 г.“, допълва той.

Ще бъде ли това годината, когато Китай ще надскочи очакванията за растеж, Brexit ще се превърне в Bremain (оставане на Великобритания в ЕС), мексиканското песо ще се покачи рязко и акциите на италианските банки ще се окажат най-добре представящия се клас капиталови активи?

Вижте кои са скандалните предвиждания на Saxo Bank за 2017 г.:

БВП на Китай набъбва до 8% и SHCOMP (индексът на Шанхайската фондова борса) удря 5 000 пункта

Китай отчита, че е достигнал края на фазата на производствения си и инфраструктурен растеж и чрез мащабни стимули в областта на фискалните и парични политики, отваря капиталовите пазари за успешно направляване на преход към растеж, воден от потреблението.

Това ще доведе до 8% ръст на икономиката през 2017 г., като съживяването ще се дължи на растежа в сектора на услугите, посочва банката. 

Еуфорията от растежа, задвижен от потреблението в частния сектор, ще доведе до удвояване на водещия индекс на Шанхайската фондова борса от нивото му през 2016 г., като ще надскочи 5 000 пункта.

Последна актуализация: 12:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още