IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имотните пазари не предвещават системна заплаха за финансовата стабилност

В сравнение с предишни кризи днес има по-малко доказателства за дисбаланс между търсенето и предлагането, а и банките разполагат с достатъчно капитал

08:55 | 29.08.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Днес има по-малко доказателства за дисбаланс между търсенето и предлагането. На пазара на офиси в лондонското Сити, обикновено отличен барометър за прекомерното поемане на риск, свръхпредлагането не е очевиден проблем. Голяма част от пространствата, които се изграждат, се предлагат чрез договор за наем, който влиза в сила на по-късна дата. Същото важи и за по-голямата част от развития свят.

Що се отнася до структурното предизвикателство, породено от увеличената работа от дома, Майк Прю, анализатор на Jefferies, който очерта проблемите при недвижимостите в ранен етап, твърди, че Zoom няма да причини на офисите това, което Amazon направи с търговските центрове. В света след коронавируса, той предвижда по-ниски наеми за офиси и състресение, при които губещите са по-старите високи сгради с малки асансьори и скърцащи вентилационни системи. Това едва ли вещае финансова катастрофа.

Междувременно, агенцията LaSalle посочва, че доходността от първокласните офиси в цяла Европа - наемите като процент от стойността на имота - e сравнително стабилнa. Търговията на дребно е секторът, в който доходността се повиши, а цените на имотите спаднаха най-очебийно.

Дори и в него коронавирусът просто ускори протичащото преминаване от физически магазини към електронна търговия и технологии, което се онагледява от пазарната капитализация на Apple, която достигна 2 трлн. долара. Поразително е също така, че цените на жилищните имоти са високи в САЩ, въпреки Covid-19, а също и във Великобритания, където правителството помогна чрез временно освобождаване от гербов налог (касаещ документооборота, включително и при сделки с имоти - бел. прев.). Това е в рязък контраст с 2008 г.

Ключовият оставащ въпрос е дали банките разполагат с достатъчно капитал, за да се справят както с високото ниво на корпоративните просрочия, така и с потиснатите цени на имотите. Всъщност техният капитал бе значително увеличен след последната криза благодарение на редовните стрес-тестове на централните банки. Тежестта на тези тестове е различна, като е значително по-малка в континентална Европа, отколкото в САЩ и Великобритания. Но дори и властите да подценяват щетите, които могат да нанесат спадащите цени на имотите, съществува съществен буфер. Отговорът на монетарната и фискалната политики на Covid-19 пък изглежда постави долна граница на цените на активите. Паническите разпродажби бяха ограничена до кратък период около март.

Така че банкова криза, макар и не немислима, не изглежда предстояща. Основният проблем при недвижимостите е най-добре да се разглежда като добавка към по-широкия проблем на корпоративния сектор с прекомерния дълг. След като през тази година усилено набират средства, за да се справят със спада при наемите, имотните компании остават уязвими към шокове при лихвите или печалбите. Виновник е коронавирусът и последвалите икономически блокажи. Вместо да е саботьор, секторът на недвижимите имоти е просто още една жертва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 3
novata_ikonomika
преди 3 години
Каврък и Зелка, вие коментирате все едно става дума за жилищни имоти в статията. А всъщност се открехва една много голяма и интересна тема: какво ще стане с огромните офис сгради и огромните кредитни експозиции към банките по цял свят?Иначе мнението ми за жилищните имоти е: че понеже повече хора ще си работят от къщи цените им ще са стабилни и ще си имат търсене и предлагане (последното изречение е, защото все ви сърби да се коментират жилищните имоти)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 3 години
Точно обратното.Цените на жилищата няма как да обърнат за няколко месеца.Това не са домати или картофи,защото банките имат огромни експозиции в имоти и е нормално да отлагат и бавят колкото могат просрочия по ипотеки и влошаване на кредитните портфейли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 7
zelka007
преди 3 години
хубавото на твоите прогнози за имоти е , че никога не се сбъдват ... :))) ... все трябва да се срива всичко , а то па на инат все си е същото ... че тук-там и поскъпват ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 3 години
Статията не споменава че след есента отпадат много правителствени програми за подпомагане на компаниите и служителите .Както е видно съкращенията едва сега се разгръщат и всички ефекти от кризата тепърва ще ударят имотните пазари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още