IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Половината от инвестиците в бизнес имоти у нас са с местен капитал

В момента търговските центрове се радват на най-голяма активност, каза Николай Георгиев, мениджър оценки и пазарни анализи в Colliers

18:22 | 14.08.23 г.

В България се наблюдава голямо участие на местния капитал в инвестициите в бизнес имоти. Около 50% от инвестиционния обем се случва благодарение на местен капитал. За сравнение, участието на местния капитал в Полша е само 2%, останалото е с международен. Това каза Николай Георгиев, мениджър оценки и пазарни анализи в консултантската компания Colliers, в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Гостът коментира последния доклад на Colliers International, който регистрира ръст на инвестициите в бизнес имоти у нас на годишна база през първото полугодие от 196% спрямо година по-рано. Всички останали от шестте страни от Централна и Източна Европа, наблюдавани от консултантската компания, отбелязват спад с между 42% и 87%. За целите на доклада са разгледани държавите, в които компанията има офиси – България, Румъния, Чехия, Словакия, Полша и Унгария.

Докладът на Colliers се фокусира изцяло върху трансакциите с инвестиционни имоти, които към края на полугодието са за 84 млн. евро. 

По думите на Георгиев българският пазар е много ликвиден за активи до 30 млн. евро. Всичко над тази сума става много трудно ликвидно, тъй като нямаме достатъчно институционални инвеститори. „Ако някой инвестиционен фонд реши да закупи такъв голям актив в България, след изтичане на инвестиционна програма от 5 до 7 години, трудно може да се осъществи изход от инвестицията. Краткосрочното финансиране се изявява в това, че банките не дават дългосрочни кредити за бизнес имоти", посочи Георгиев. 

Той отбеляза, че нивото на възвръщаемост за първокласни активи – модерни сгради с високо качество на строителството, за България и в частност София, е от 7,5% до 8%. За сравнение, една офис сграда в Лондон или Париж би носила 3,5% възвръщаемост. „Колкото по-рисков е един пазар, толкова по-висока норма на възръщаемост носят активите в него“, обясни събеседникът.

Основните предизвикателства в този сектор пред България са бюрокрацията, корупцията, ниската ликвидност и краткосрочното финансиране, обобщи гостът.

Глобални явления, като пандемията и войната в Украйна, предизвикаха нарушаване на веригите на доставки. Това стимулира инвестиционната активност и по-специално сектора на индустриалните и логистични площи, обясни гостът. Това е валидно както за ЦИЕ, така и за България, където се наблюдаваше повишен интерес от инвеститори, строително-предприемачески компании и от наематели.

Офис площите винаги са представлявали голяма част от инвестиционния обем, а завръщането на служителите в тях все още е процес, който не е завършен. В момента секторът на търговията и специално търговските центрове се радват на най-голяма активност, допълни Георгиев.

Още от разговора може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:24 | 14.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още