IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищният пазар у нас - по-малко купувачи и оферти, спад на цените засега не се задава

Пазарът се връща към нормален темп на развитие, при който купувачите имат повече време да изберат подходящия за тях имот, казват консултанти

10:37 | 16.08.23 г. 19
Снимка: Надежда Пеева, БГНЕС
Снимка: Надежда Пеева, БГНЕС

Какво се случва с новото строителство?

Пандемията и войната в Украйна подложиха на изпитание строителните предприемачи у нас, свързани с нарушаване на доставките и силен ръст на цените на строителните материали. Според Ганев тези проблеми всъщност са помогнали на пазара, тъй като са дали възможност на купувачите да станат по-отговорни към процеса по сключване на договори за придобиване на имот в етап на изграждане. „Това е една от най-сложните сделки в правния и финансовия мир в страната ни и да се подхожда лековато, с пълно доверие към инвеститора е безотговорно“, каза той и посъветва купувачите да следват принципа „доверявай се, но проверявай“ в отношенията си с предприемачите.

Според Господинов най-големите предизвикателства пред жилищния пазар винаги са свързани с новото строителство. „Там имаме плащане сега и отложено във времето получаване на крайния продукт, а когато купувачите нямат сигурност какво ще се случи на пазара, се чувстват разколебани. Сигурността е основен фактор при сделките с недвижими имоти – когато липсва, купувачите трудно вземат решения“, каза Господинов. Той съветва хората да използват услугите на брокер при покупката на имот ново строителство - те обикновено са безплатни, тъй като консултантът взема комисиона от инвеститора, да търсят мнението на хора, които вече са купили имот от същия инвеститор, да влязат в построена от него сграда, да видят качеството ѝ, да разберат в какви срокове е била завършена, ако е имало забавяне, каква е била причината за него.

Ганев също е на мнение, че хората, които излизат на пазара на ново строителство, трябва да разполагат с достатъчна информация – да проверяват компанията зад проекта, историята, финансовите ѝ отчети, платени данъци, задължения към финансовите органи в страната, да разговарят с хора, които вече са купили имот от същата фирма. Важно е също така да наберат информация как се финансират проектите – дали само с паричен поток от продажби, тъй като това крие рискове, или с банково финансиране, гарантирано до края на процеса – това означава стабилен инвеститор. По отношение на некоректните практики на предприемачи от миналата година за индексиране на вече сключени предварителни договори Ганев отбелязва, че все още се чува за желания на предприемачи да покачват цените без основания и за опити да извиват ръце, но повечето не са направили промени в договорите си.

Митов също казва, че някои некоректни практики продължават - предприемачи повишават крайната цена, а при отказ на купувача да я приеме, се преминава към разваляне на договора и връщане на платените до момента суми. Той съветва предприемачите да са по-внимателни, тъй като от една страна, пазарът доближава прага на насищане, а от друга, инвестиционният процес е продължителен и промените на пазара – преминаването му към пазар на купувача, предстоят. „Повишаването на крайната цена по време на инвестиционния процес не е добра атестация за инвеститора“, счита Митов.

Според Стойкова обаче шокът с проблемните доставки и увеличените цени на материалите е преминал, а практиките за индексиране на цени са останали ограничени в рамките на отделни сгради, без да се превръщат в масови. „И през второто полугодие на миналата година, и през тази година за сгради в процес на строителство се сключват сделки с нормален темп“, каза Стойкова. Интерес има, включително към сгради в начален етап на строителство, когато изборът е по-голям, а цената – най-ниска, допълни тя.

Цените на новото строителство продължават да растат според Ганев, а спадовете, ако ги има, са ограничени до по-малки проекти, които се започват в момента. „Там рискът е по-голям, ако няма банково или собствено финансиране, и цените са по-ниски с цел привличане на клиенти, но има вероятност купувачите да се сблъскат с проблеми със сроковете за завършване на проекта, начина на строителство, различия с договорените условия“, предупреждава Ганев.

Стойкова говори за успокояване на цените на новото строителство след нормализирането на цените на материалите, а корекции се правят рядко и те са малки, в рамките на 20 до 50 евро на квадратен метър, при достигнат определен напреднал етап на строителство. В София средната цена остава около 1520 евро на квадрат, като тя задържа нивата си през последните три тримесечия.

България в еврозоната и пазарът на недвижими имоти - ползи и вреди

Според Ганев влизането на България в еврозоната вероятно ще се отрази положително на икономиката на страната ни и в частност на имотния пазар. „Историята показва, че доверието на институционални инвеститори и на по-опортюнистично настроени инвеститори към страни, които стават част от еврозоната, се подобрява и на жилищния пазар може да видим нови тенденции за придобиване на жилищни проекти с цел изцяло отдаването им под наем. Това е тенденция, която тепърва започва да се проявява в България, една строителна компания вече започна такъв проект, тенденцията е валидна за цяла Европа“, отбелязва той.

Неговите очаквания са, ако България стане част от еврозоната, някои инвеститори и компании да погледнат по-сериозно към София, Пловдив и останалите по-големи градове с цел да разширят дейността си в страната ни. Това ще доведе повече мениджъри и служители, които трябва да живеят някъде, и ще осмисли строителството на жилищни сгради за отдаване на апартаментите под наем, смята Ганев.

Според Стойкова 98% от теглените в момента ипотечни кредити са в лева, а след влизане на страната ни в еврозоната, те ще бъдат превалутирани в евро по описаната схема във всеки договор за кредит, лихвеният процент ще се формира по начина на формиране на лихвите по кредитите в евро. Това може да доведе до краткосрочен скок на лихвите, докато се премине към нов лихвен процент, отбеляза тя, но допълни, че лихвите по кредитите в евро са малко над 3% към момента и са на нивата си отпреди три-четири години, когато пак е имало интерес и са се теглели кредити, а доходите са били много по-ниски.

Стойкова очаква също засилване на интереса към покупка на имот у нас от чужденци, тъй като през последните години страната ни се е превърнала в периферна за чуждестранните купувачи, докато в миналото е била интересна за тях и все още може да предложи атрактивни имоти.

Бихте ли инвестирали в покупка на жилище сега?

Да, имам нужда от имот за живеене.
Да, смятам, че инвестицията в жилище е добра при висока инфлация.
Да, цените са високи, но очаквам да продължат да растат.
Не, цените са високи и очаквам да намалеят.
Не, очаквам лихвите по ипотечните кредити да се повишат и да изпитам затруднения с вноските.
Не, не съм сигурен в доходите и работата си.
Не, на пазара няма жилища, които да отговарят на критериите ми.
Не мога да преценя.
Не, нямам нужда.
Общо 1625 гласа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:41 | 16.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

19
rate up comment 2 rate down comment 16
zelka007
преди 9 месеца
гола вода и кал в ушите сте друзя финансисти-имотаджии ... :))) ... ората 2019 говорят за умерен ръст на цените , нормален пазар и леко повишение на лихвите ... вижте как е "изгалопирала" цената в Илинден за справка ... не знам на кого да вярвам , на изучените фоумни експерти , или на зависимите и платени от материалът през 2019 , или от 2023 ... https://***.investor.bg/a/451-balgariya/272838-pazarat-na-nedvizhimi-imoti-u-nas-shte-prodalzhi-da-raste-i-prez-2019-g
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 18
zelka007
преди 9 месеца
хех ... некви драми , рев , апокалипсиси ... дрогаре , абсолютно същото си дращехте през 2019 , вижте си коментарите в линка от 2019 , само никовете ви са различни , без на мега звездата кавръков1982 ... !! ... вижте мненията на експертите в материалът !! силно ви препоръчвам да ги сравните с некоя статистика . аз проверих в кв.Илинден , дето имам преки наблюдения . сделка там юни 2019 е извършена на цена 1072 евра на кв , а през юли 2023 на подобен апартамент на 1512 евра за кв . ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 17
SporqZaKef
преди 9 месеца
До: nkavrakov1982Предполагам си наясно, че цените са фикция. Дори и напролет да гръмне балона и цените да се сринат, достъпа до ипотеки също ще секне. Тоест цени 20-30 процента надолу, но кредит от банката, йок. Разбира се обръщам се основно към тези, които чакат цените да паднат, за да вземат жилище.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 13 rate down comment 0
мрънмрън
преди 9 месеца
Щом по радиата рекламите са за имоти за "инвестиция", ти става ясно, че таргета е вече хора с пари, които вече имат едно жилище.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 8 rate down comment 0
Gna
преди 9 месеца
До: nkavrakov1982Бъри направи доста пари в 07-08 кризата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 12 rate down comment 0
Gna
преди 9 месеца
До: Repoman и кое слушаш от 2 год. при положение, че покачването на лихвите започна миналото лято?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 18 rate down comment 0
Gna
преди 9 месеца
До: Repoman защо пишеш глупости като финансите са нещо, което не разбираш? Банките в Бг са чужди и тяхната политика не зависи от държавата. Айде да видиме след 1 година къде ще са лихвите. А ако някой си мисли, че България като държава седи добре нека погледне нивото на покачване на външния дълг към БВП. 3-4 години с такива харчове и ще последваме Гърция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 13 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 9 месеца
Scion Asset Management, ръководена от Бъри, придоби мечи *** опции през второто тримесечие $739 милиона срещу Invesco QQQ Trust ETF и $886 милиона срещу SPDR S&P 500 ETF.Бъри се прочу с прозорливите си залози срещу жилищната криза от 2008 г. През 2010 г. и 2015 г. излизат произведенията за неговите подвизи The Big Short.Това е Майкъл Бъри ,по -горните залози са за срив на пазара ,залозите са направени в края на второто тримесечие на 2023 година,реално до Юни 2023 година .Всеки да се зами ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 20 rate down comment 0
Gna
преди 9 месеца
До: nkavrakov1982 банките забавиха покачването на лихвите по 2 причини. 1- Искат да вържат макс. брой хора с кредити за да оцелеят в тежките времена. 2 Много бизнеси и домакинства ще фалират при покачване на лихвите, което е загуба за банката. Истината е че до 1-2 години ще видиме 5-6 % лихви по ипотеки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 35 rate down comment 2
Gna
преди 9 месеца
До: nkavrakov1982 не се ядосвай, това, което ще се случи на имотите просто няма да им се вярва. В момента буквално пазар няма. Тук таме някоя сделка и това е. Първо брокерите ще бъдат хвърлени в кофата за ***. После и много фалирали домакинства, които си надцениха възможностите последните години. После банките ще освободят половината служители. Кризата, която идва е невиждана от голямата депресия преди близо 100 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още