IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

О. Стоичкова: Строителството на индустриални имоти за собствени нужди е отживелица

Има място за спекулативно строителство на индустриални площи, според мениджъра "Отдаване под наем" в Tishman International

08:23 | 30.10.13 г. 13
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Олга Стоичкова. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Олга Стоичкова. Снимка: Личен архив

Разбира се има и други проблеми – един от тях е незрелостта на голяма част от бранша. Идеята ни е чрез нашия опит, професионализъм и капацитет да установим по-високи критерии за работа и по-добра среда за развитие на този тип бизнес в България. Да установим и покажем добрите практики в бизнеса.

Върви ли се към някакви стандарти?

Това е една следваща стъпка. Вече има асоциация на фасилити мениджърите, мисля, че те са един наш логичен партньор. Популяризирането на този вид бизнес също е част от нашите проекти.

От какви законодателни промени смятате, че има нужда в момента?

Това, което е злободневна тема на всички инвеститори в недвижими имоти, е начинът на определяне на такса смет, което рефлектира директно върху компаниите, които наемат имоти в бизнес комплексите. Това е въпрос, който трябва да бъде решен и ще се отрази директно върху разходите на бизнеса. Смятаме, че е наше задължение да проведем разговорите с администрацията и да установим по-честен начин на определяне на тази такса, на базата на реално изхвърляния боклук.

Искаме да сме в тясно сътрудничество с общините и по отношение на устройствените планове, приемането и изпълнението им. Трябва да има предвидимост на средата, за да може да се развиват инвестициите. Не искаме друго, освен предвидимост на средата, да се знае в кой район какво се планира и каква инфраструктура ще има. Това дава възможност да планираме и нашите вътрешни бизнес процеси, така че да се съобразим със средата.

В момента много усилено се говори за промяна на строителното законодателство, да се отдели самото строителство като инвестиционен процес от устройственото планиране. В тази посока какви промени смятате, че са необходими?

Нека да видим какви са идеите, защото според мен държавата възприема строителството и инвестициите в имоти като инвестиции и строителство на жилищни имоти. Това е коренно различно като бизнес от развитието на бизнес имоти. Факт е, че инвестициите в недвижими имоти вече не може да се класифицират като първи клас инвестиции – това буди недоумение, защото реално без инвестиция в недвижим имот няма как да се развие нито офис комплекс, нито търговски комплекс, нито индустриален комплекс, нито производство.

Предишната идея – че инвестицията в недвижим имот би привлякла производство, както казах вече е остаряла. Обикновено производственият бизнес вече наема площите от професионални инвеститори, които са ги изградили. Нещо в тази верига смятам, че се къса и последователността, в която се движат нещата, не е логична. Би трябвало жилищното строителство да бъде отделено от строителството на бизнес имоти, тъй като двете имат коренно различна икономическа логика. Строителството на бизнес имоти създава индиректно нови работни места, като създава пространство за развитие на бизнеса. Така че всичко това трябва да бъде обсъдено в детайли, за да достигне тази логика до управляващите и променящите законодателството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 3 rate down comment 2
deant
преди 10 години
Това е много махленски начин да го обясниш. Аз мога да ти изложа същия довод и за работници. Що да наемам нови, като мога да дам на старите извънредни и да работят примерно и събота. Хем тези дето не са мързеливи ще са по доволни, защото ще спечелят повече. Същото можеш да обясни и защо да не инвестираш в машини нали? Дай да работим в наето помещение с наети машини?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 4
mick
преди 10 години
Обикновено една фирма когато расте и е необходимо ново пространство. И ако днес си построиш еди какво си догодина може да ти е тясно, след 3 години ако дойде кризата, обаче може и да се свиеш и да ти тежи. И да излезе, че напразно са вкарани в имоти сума ти пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 0
Ironhorse
преди 10 години
И по темата ...След няколко подкани да създам сайт в който да публикувам съдебни битки с робовладелската държава, го направих.Днес публикувам как да спрете ЗАКОННО да плащате осигуровки.Дали ще спечеля делото не знам, но в най-лошия случай си осигурявам кредит с много добра лихва, и задължително едно дело в ЕСПЧ.Който желае, може да се възползва:nopaymafia.hit.bg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 14 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
В това 24 годишно управление на България 99% от всички управляващи, министри, зам. министри, съветници, кметове, общински съветници и прочие... са кадри на ДС/КГБ. Дори в правителството на НДСВ, (където уж БСП официално не участваше) имаше няколко ченгета от руската шпионска школа с български паспорти.Половината мандати са били ваши и все прехвърляте вината за всичко на останалите, но мисля че това повече няма да работи. Причината за мизерията и нищетата на България са самите низки българи и особено 2-те партии на националните предатели от БСП и ДПС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 1
misanthrope
преди 10 години
г-жата е казала доста неща, с които не съм съгласен, но драги ми смехурковци, ако има нещо за което е права, то е именно че строенето и купуването на офиси и индустрилани имоти за собствени нужди е отживелица. Ако стратегията ти е ( както на Макдоналдс) да печелиш от имотите, то моля, тогава ти си именно компания -инвеститор в имоти и след като с това се занимаваш, нормално е да строиш, всяка компания обаче се стреми да аутсорсне всяка неосновна дейност и да се съсредоточи върху основната си. Това те прави гъвкав да растеш, когато има условия и да се свиваш когато няма. Мога да дам веднага контрапример с много корпорации като
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 0
data
преди 10 години
ха , ми така става като винаги се избира "уж по малкото зло" :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 1
SS-23
преди 10 години
То това да не е отсега? Това е плод на 24 годишното УНИЩОЖЕНИЕ НА БЪЛГАРИЯ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 1
data
преди 10 години
айййййййййййде бе ! Верно ? м чи нали супер, ултра , мега експертите са на власт ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
И тази гладна кокошка сънува просо (и български ***)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 1
stoiloff
преди 10 години
Олга! Стоичкова! По-добре идете да сйе занимавате с футбол!Если вьи били моя служителка, бих Ви уволнил немедленно! Понимаете? И то только заради глюпостите които говорите :)Р
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още