IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

О. Стоичкова: Строителството на индустриални имоти за собствени нужди е отживелица

Има място за спекулативно строителство на индустриални площи, според мениджъра "Отдаване под наем" в Tishman International

08:23 | 30.10.13 г. 13
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Олга Стоичкова. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Олга Стоичкова. Снимка: Личен архив

Разбира се има и други проблеми – един от тях е незрелостта на голяма част от бранша. Идеята ни е чрез нашия опит, професионализъм и капацитет да установим по-високи критерии за работа и по-добра среда за развитие на този тип бизнес в България. Да установим и покажем добрите практики в бизнеса.

Върви ли се към някакви стандарти?

Това е една следваща стъпка. Вече има асоциация на фасилити мениджърите, мисля, че те са един наш логичен партньор. Популяризирането на този вид бизнес също е част от нашите проекти.

От какви законодателни промени смятате, че има нужда в момента?

Това, което е злободневна тема на всички инвеститори в недвижими имоти, е начинът на определяне на такса смет, което рефлектира директно върху компаниите, които наемат имоти в бизнес комплексите. Това е въпрос, който трябва да бъде решен и ще се отрази директно върху разходите на бизнеса. Смятаме, че е наше задължение да проведем разговорите с администрацията и да установим по-честен начин на определяне на тази такса, на базата на реално изхвърляния боклук.

Искаме да сме в тясно сътрудничество с общините и по отношение на устройствените планове, приемането и изпълнението им. Трябва да има предвидимост на средата, за да може да се развиват инвестициите. Не искаме друго, освен предвидимост на средата, да се знае в кой район какво се планира и каква инфраструктура ще има. Това дава възможност да планираме и нашите вътрешни бизнес процеси, така че да се съобразим със средата.

В момента много усилено се говори за промяна на строителното законодателство, да се отдели самото строителство като инвестиционен процес от устройственото планиране. В тази посока какви промени смятате, че са необходими?

Нека да видим какви са идеите, защото според мен държавата възприема строителството и инвестициите в имоти като инвестиции и строителство на жилищни имоти. Това е коренно различно като бизнес от развитието на бизнес имоти. Факт е, че инвестициите в недвижими имоти вече не може да се класифицират като първи клас инвестиции – това буди недоумение, защото реално без инвестиция в недвижим имот няма как да се развие нито офис комплекс, нито търговски комплекс, нито индустриален комплекс, нито производство.

Предишната идея – че инвестицията в недвижим имот би привлякла производство, както казах вече е остаряла. Обикновено производственият бизнес вече наема площите от професионални инвеститори, които са ги изградили. Нещо в тази верига смятам, че се къса и последователността, в която се движат нещата, не е логична. Би трябвало жилищното строителство да бъде отделено от строителството на бизнес имоти, тъй като двете имат коренно различна икономическа логика. Строителството на бизнес имоти създава индиректно нови работни места, като създава пространство за развитие на бизнеса. Така че всичко това трябва да бъде обсъдено в детайли, за да достигне тази логика до управляващите и променящите законодателството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 22 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Производство под наем? Да, ако мисля да го правя от 1 до 5 години макс. Ако говорим сериозно обаче - тази госпожа трябва да се казва Калинка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 7
SS-23
преди 10 години
О. Стоичкова: Строителството на индустриални имоти за собствени нужди е отживелица============Какви "индустриални" имоти ве, какви "капитали", какви 5 лева!? Хората вече нямат пари за хляб, тая ми говори за "индустрии" и всякакви други дъвки!БЪЛГАРИЯ Е ПРЕД КАТАСТРОФА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 3
Ironhorse
преди 10 години
О. Стоичкова: Строителството на индустриални имоти за собствени нужди е отживелица Позволете категорично да не се съглася с Вас !Работя и с международни компании стъпващи на българския пазар, и до една ! строят върху собствени имоти !Защо ли ?!Отговорете си на въпроса, кой е източника на богатство на корпорацията МакДоналдс ?!Ще подскажа, не са сандвичите, с тях само се плаща земята, сградата, данъците и оперативни разходи.Истинската печалба идва от продажбата на закупената земя след 10 или 20 години, защото мястото е станало атрактивно както го казвате в бранша.Та за това и сега, в България се купува земя и се строи.Ако обаче говорите за бизнеси тип еднодневки, сте права, но аз пък не се интересувам от такива, нито пък има някаква полза от тях като цяло.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още