IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разпадането на еврозоната ще бъде събитие без прецедент

Има доста исторически примери на провалени валутни съюзи, но не и с такива мащаби, пише Wall Street Journal

08:06 | 06.12.11 г. 26
Автор - снимка
Създател
Разпадането на еврозоната ще бъде събитие без прецедент

Друг пример за "нискобюджетно" разделяне е отделянето на Ирландия от Великобритания през 1979 година. Все пак обаче чехословашкият и ирландският пример не се развиват в период на криза, която според единодушното мнение на експертите е най-лошото възможно време за разделяне.

"Не е задължително да бъде катастрофа, но начинът, по който ще се случи в Европа, ще бъде катастрофален", подчертава Стийн.

Подобно на случая с Чехословакия и за разлика от сегашните перспективи пред Европа, в миналото някои от валутните съюзи са се разпадали след политически катаклизми.

Австро-унгарският валутен съюз се разпада през 1919 година с разделянето на Австро-унгарската империя след Първата световна война. "Зоната на рублата" пък престава да съществува през 1992-1993 година след колапса на Съветския съюз.

Случаят с Австро-Унгария дава пример за характерния белег, който експертите на UBS посочват като втора отличителна черта за разпадането на валутните съюзи - правителствата използват разделянето като възможност да увеличат приходите си чрез придобиване на активи на гражданите.

Някои държави "наследнички" налагат задължително прехвърляне на депозити над определен лимит в държавни облигации. При Чехия и Словакия са наложени лимити за сумите, които могат да бъдат прехвърляни.

Трети общ белег на разпадането на валутни съюзи е, че те обикновено са придружени от банкови "ваканции" и капиталов контрол, чиято цел е да се спре бягството на капитали.

При сегашната обстановка ще се наложи сайтовете за електронно банкиране да "останат на тъмно" при преминаването към нови местни валути.

Перспективите за разпадане биха могли да предизвикат безпокойство и сред собствениците на евро банкноти, отбелязва Стийн. Всяка евро банкнота е белязана с национален маркер преди серийния номер (Y за Гърция).

Хората биха могли да решат, дори при уверения от властите в противното, че в крайна сметка гръцките евро банкноти ще струват по-малко от банкнотите, на които преди серийния номер стои Х (Германия).

Последна актуализация: 09:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 7 rate down comment 0
lozkhris
преди 12 години
Сетили са се и още как, ама не им отърва
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 0
Lazy
преди 12 години
Абе с това евро разпадане ми се струва май че някой се опитва да направи спекулативно кинта. То не бяха статии, то не бяха слухове, ето днес S&P щели да понижават рейтинга .. накрая нищо от тези събития няма да се случи, ЕС ще подпише договора на джуджето и бабата и еврото ще излети в облаците, а някой ще е на позиция
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
Mupo
преди 12 години
и как това ще реши проблема на Гърция?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 8
Патилан
преди 12 години
Верно е ..бря,бря...как по-умни от тебе на тоз свят не се сесетиха.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 9
lozkhris
преди 12 години
Толкова приказки се изприказваха и писания изписаха, а решението е съвсем просто - сваляш лихвите и правиш каквото е необходимо за да ти се обезцени валутата. Всички го правят, само ние не щем и не щем..Верно, че и Големия Брат / най-вече той/ отвъд Океана никак не иска, както и по-малкият Голям брат от Берлин и околностите, но хайде стига вече съобразяване !! В Европа има и дурги страни освен Германия и Франция и те имат нужда от разстеж ! В крайна сметка Германия ще изтърпи инфлация от 4-6% за няколко години, а американците ще се научат да си произвеждат каквото им трябва, не да се вторачват само в Китай и то щото е на далавера за фондовите им борси и т.нар "американски износители" Свалете цената на малумното евро и ще го спасите. Нищо по-просто от това няма
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 12
Патилан
преди 12 години
"Българският лев не може да падне, вързан е към гащите на Фидосова !!!"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още