IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите молби за помощи за безработни в САЩ се върнаха до 4-годишното дъно

Производствената инфлация обаче се е ускорила до 0,4% на месечна база през февруари

17:29 | 15.03.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Новите молби за помощи за безработни в САЩ се върнаха до 4-годишното дъно

Броят на американците, подали първоначални молби за помощи за безработни през миналата седмица, се понижи отново до 4-годишно дъно, а производството в северозападната част на страната запази позициите си през март, осигурявайки допълнителни признаци, че икономиката остава на пътя на възстановяване, съобщи Ройтерс.

Спадът при новите молби за помощи е от 14 000 до сезонно изгладените 351 000, сочи съобщение на американското министерство на труда. През февруари нивото бе достигнато за първи път от последните 4 години.

Средният показател за последните 4 седмици, който е смятан за по-добър индикатор за тенденциите на пазара на труда, остава без промяна на ниво от 355 750 нови молби. Стойността варира в тесни граници от средата на февруари, което е обещаващ знак за пазара на труда, наслаждаващ се на три поредни месеца с ръст на заетостта от над 200 000 души месечно.

През февруари нивото на безработица остана на тригодишното дъно от 8,3%.

Изследване на подразделението на американския Федерален резерв в Ню Йорк пък показа, че предприятията са увеличили служителите си през март.

Оттам съобщиха също, че индексът за общите условия за бизнес Empire State е нараснал до 20,21 пункта от 19,53 пункта през февруари, достигайки най-високото си ниво от юни 2010 г.

„Това означава, че възстановяването върви стабилно ва правилната посока“, заяви Скот Браун, главен икономист в Raymond James в Сейнт Питърсбърг, щата Флорида.

В отделно съобщение американското министерство на труда посочва, че сезонно изгладеният индекс на цените на производител е нараснал с 0,4% през февруари, ускорявайки се спрямо ръста от 0,1% през януари. Очакванията на икономисти, анкетирани от Ройтерс, бяха за ускоряване с 0,5%.

Цените на едро, като се изключат силно вариращите цени на хранителните стоки и енергоносителите, са нараснали с 0,2%, като това е забавяне спрямо ръста им от 0,4% през януари. Това е в унисон с предварителните прогнози.

Последна актуализация: 00:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още