IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската производителност на труда с първи ръст от 2011 г.

Повишението през второто тримесечие бе стимулирано от преработващия сектор

15:29 | 27.09.13 г.
Британската производителност на труда с първи ръст от 2011 г.

Производителността на труда във Великобритания се повиши за първи път в последните две години през второто тримесечие, стимулирана от ръста в преработващия сектор.

Производителността, измервана в изработена продукция на час, е нараснала с 0,5% спрямо първото тримесечие, когато не бе отченето изменение, сочат данните на Службата за национална статистика (ONS). По този начин ръстът се оказа първият от второто тримесечие на 2011 г. насам. Производителността в преработващия сектор се е покачила с 0,7%, докато в сектора на услугиte е отчетен ръст от 0,1 на сто.

Според Английската централна банка нарастването на производителността на труда на Острова е от ключово значение за възстановяването на националната икономика. През миналия месец британските централни банкери представиха своя нов монетарен инструмент, популярен под названието „бъдещи насоки“. Новата парична стратегия предвижда запазването на основните лихвени нива на текущите рекордно ниски равнища, докато безработицата спадне поне до 7%.

Повечето икономисти прогнозират, че корекция в лихвените равнища ще бъде необходима много преди 2016 г., докогато централните банкери обещават да не изменят ставките. Очакванията на независимите експерти са нивата да бъдат изменени с до 1 процентен пункт преди края на 2016 г.

Публикуваният в петък доклад на ONS показа също, че разходите за единица труд на Острова са се увеличили с 2,2% през трите месеца до юни, постигайки най-висок растеж от второто тримесечие на 2009 г. Произведената продукция на единица човек пък е нараснала с 0,5 на сто през второто тримесечие.

Отделно изследване на ONS показа, че производителността в сектора на услугите е нараснала с 0,2 на сто през юли спрямо предходния месец и с 1,8% на годишна база. През тримесечието до юли секторът на услуги, който е отговорен за около три четвърти от цялата британска икономика, е нараснал с 0,5 на сто. Най-голям принос за месечното увеличение имат бизнес услугите и финансите, следвани от хотелския и ресторантьорския бранш.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още