IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Societe Generale: Програмата за стимули на ЕЦБ ще продължи и през 2019 г.

Според експертите ЕЦБ ще обяви удължаване на програмата с шест месеца през септември

19:33 | 12.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската централна банка (ЕЦБ) може и да продължи с програмата си за изкупуване на облигации и през 2019 г., въпреки че на последното си заседание заяви, че рисковете пред икономиката в еврозоната са балансирани. Това прогнозира френската банка Societe Generale, цитирана от CNBC.

“Централната банка зададе предпазлив тон в анализа си за перспективите в Европа на заседанието си в четвъртък. Вероятността обаче да обяви удължаване на програмата за количествени облекчения през третото тримесечие тази година става все по-голяма”, пише в бележка на Societe Generale. 

Според експертите ЕЦБ ще обяви удължаване на програмата с шест месеца през септември. Това ще се случи с темп от 40 млрд. евро през януaри и всяко тримесечие той ще се забавя с 10 млрд. евро, докато програмата приключи в края на първото тримесечие на 2019 г.

Според актуалния план на регулатора програмата за стимули трябва да продължи до края на тази година. От април темпът беше намален от 80 до 60 млрд. евро месечно.

В четвъртък миналата седмица Марио Драги заяви, че банката може да удължи и увеличи програмата за стимули, ако е необходимо. Регулаторът остава лихвите без промяна, но заяви, че не очаква повече понижения.

„Като цяло предпазливият тон и слабите прогнози за инфлацията предполагат, че сме далеч от дебат за нормализиране на паричната политика. Затова стигаме до извода, че следващото понижение в месечния темп на изкупуването на активи ще дойде чак в началото на следващата година“, пише в изявлението на френската банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още