IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво значи победата на Байдън за технологичните компании?

В известен смисъл големите играчи в сектора си отдъхват, след като водиха открита вражда с Тръмп години наред

08:14 | 17.11.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Amir Hamja/Bloomberg</em></p>

Снимка: Amir Hamja/Bloomberg

Демократичните главни прокурори, които не са присъединили към настоящото антитръстово дело на Министерството на правосъдието срещу практиките на търсачката на Google и нейните партньорски сделки, вероятно ще имат по-голямо влияние при администрацията на Байдън. Победата на последния означава, че е по-вероятно те да се присъединят към делото срещу Google, като могат да добавят обвинения, че компанията е използвала незаконно своята пазарна мощ, за да доминира на пазара на дигитална реклама – област, която те разследват. Демократичните главни прокурори биха могли да имат по-голям принос към потенциалните антитръстови действия срещу Amazon, Apple и Facebook.

Ако републиканците запазят мнозинството си в Сената, демократите ще имат по-малък шанс да реформират антитръстовите закони.

Демократите се надяваха да направят тези промени, за да направят по-трудно за доминиращи платформи като Facebook и Google да получават одобрения за придобиването на по-малки играчи. Освен това демократите се надяваха да улеснят преследването на фирми за нарушаване на антитръстовото законодателство. Но макар републиканците да подкрепят усилията за преследване на т.нар. Big Tech заради злоупотреба с пазарна мощ, те обикновено не подкрепят широки промени в текущия антитръстов закон.

Раздел 230

Въпреки че Байдън каза, че ще препоръча на Конгреса да отмени Раздел 230, администрацията му вероятно ще отстъпи от по-агресивните атаки на Тръмп срещу закона. Тръмп започна бюрократична война чрез изпълнителната заповед, която нареди Министерството на правосъдието, Министерството на търговията, Федералната комуникационна комисия и Федералната търговска комисия да предприемат стъпки за отслабване на правната защита на технологичните платформи съгласно закона. Отчасти той беше мотивиран от вярването си, че Facebook, Twitter и други социални мрежи са ангажирани със селективна цензура на консервативните гласове.

Байдън вероятно ще отмени заповедите на Тръмп или ще накара различните агенции да се откажат от действия. Байдън е служил в Сената в продължение на 36 години и е малко вероятно да подкрепи усилията на Тръмп за използване на федералните агенции, за да се подкопае авторитета на Конгреса да приема закони. Ако обаче Конгресът приеме реформи на Раздел 230, което изглежда вероятно, може да се очаква Байдън с нетърпение да ги подпише.

Имиграция

Подходът на Тръмп към имиграцията ядоса в най-голяма степен технологичната индустрия от всичките му политики. Администрацията му направи всичко възможно, за да спре потока от чуждестранни граждани към САЩ. Това имаше директно влияние върху индустрията, тъй като тя не може да запълни работните места за висококвалифицирани кадри.

Съветът на индустрията за информационни технологии, базирана във Вашингтон технологична търговска група, очаква Байдън да отмени поредица от изпълнителни заповеди, свързани с имиграцията, които бяха издадени от Тръмп. Освен това очаква Байдън да преразгледа програмите за неимигрантски визи, за да отговори по-добре на търсенето на пазара на труда.

Освен това Байдън вероятно ще подкрепи Закона за справедливост на висококвалифицираните имигранти, което би улеснило Силициевата долина да набира служители в ИТ сферата.

Последна актуализация: 07:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още