IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво значи победата на Байдън за технологичните компании?

В известен смисъл големите играчи в сектора си отдъхват, след като водиха открита вражда с Тръмп години наред

08:14 | 17.11.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Amir Hamja/Bloomberg</em></p>

Снимка: Amir Hamja/Bloomberg

Данъци

Една от най-големите разлики между Байдън и Тръмп е в техния подход към данъците. Настоящият държавен глава направи най-голямата реформа на данъчния кодекс от 80-те години насам, като намали ставката на корпоративния данък от 35 до 21%.

Данъчният план на Тръмп удвои сумата, която могат да сe прехвърлят по наследство без данъци на 10 млн. долара за отделните физически лица и 20 млн. долара за двойки.

Байдън планира да увеличи данъците за всеки, който печели над 400 хил. щатски долара, както и да върне данъка върху наследството до предишното му ниво. Републиканският сенат вероятно ще затрудни това, а може и да направи невъзможно за Байдън да направи значима данъчна реформа.

Търговия

Байдън вероятно ще прекара една година в опити да възстанови отношенията на Съединените щати с Китай, твърди Пол Триоло, който ръководи геотехнологичните въпроси в Eurasia Group. Въпреки че новият президент ще продължи да оказва натиск върху Пекин, се очаква той да се откаже от подхода на САЩ към търговската война и да привлече съюзници като Япония и Европа, за да противодейства на нарастващото глобално икономическо влияние на Китай.

Триоло очаква, че администрацията на Байдън ще възприеме един по-систематичен подход към политиката на Вашингтон към Пекин, докато при Тръмп изглеждаше, че той се фокусира върху отделни компании като Huawei и ByteDance, а не към по-широки търговски цели.

„Нямаше ясна стратегия каква е целта на погването на Huawei”, твърди Триоло.

Същото важи и за други компании като ByteDance (собственикът на TikTok) и WeChat, които Тръмп таргетира  заради притеснения за националната сигурност.

Макар че не е ясно дали Байдън напълно ще се откаже от решенията на Тръмп да се насочи към компании като Huawei и TikTok, като цяло се очаква фокусът да се върне към по-широките търговски отношения, а не да се концентрира върху отделни компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още