IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отвързаха от минималната заплата и обезщетенията за съпругите на военните

Наградите за полицаите също няма да се определят спрямо минималното възнаграждение

11:29 | 09.12.11 г.
Отвързаха от минималната заплата и обезщетенията за съпругите на военните

Съпругите и съпрузите на военнослужещите, които са напуснали работа и са ги последвали в друго населено място, няма да получават минималната работна заплата от 1 януари догодина.  

Вече обезщетенията им ще се определят всяка година със закона за бюджета, предвижда постановление на Министерски съвет, обнародвано в днешния брой на Държавен вестник. Промяната важи и за обезщетенията за безработните съпруги и съпрузи на военнослужещи, които участват в международни мисии.

От минималната заплата се „отвързват“ и паричните награди, които могат да получават служителите на Министерството на вътрешните работи (МВР). Според промените министърът на вътрешните работи може да определя индивидуални награди в размер на 600 лева, а не на две минимални заплати, както е в момента.

Колективните награди ще бъдат в размер на 1 200 лева, а не на четири минимални работни заплати.

Зам.-министрите на вътрешните работи ще могат да награждават изявени и добросъвестни служители с по 400 лева, а не с една и половина минимални заплати. Колективните награди, определени от зам.-министрите, ще бъдат в размер на 800 лева, а не на три минимални заплати. 

Ръководството на МВР може да определя и предметни награди за служители от системата, но стойността им не бива да надхвърля размера на паричните.

Досега от минималната заплата беше „отвързана“ таксата за преглед при лекар. След като през септември минималното възнаграждение беше увеличено на 270 лева, таксата също нарасна на 2,70 лева. От догодина обаче тя ще се определя с решение на министрите, но по все още неизяснени критерии.

Същото ще важи и за дневната такса за престой в болница, която досега се определяше като 2% от минималната заплата.

Обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2 години също не зависи от размера на минималната заплата. И през 2012 г. то ще остане 240 лева, решиха депутатите.

С промени в Кодекса за социално осигуряване беше премахната и зависимостта на обезщетението при смърт на осигурено лице, което получават неговите близки. От догодина ще бъдат изплащани 540 лева вместо две минимални заплати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още