IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Добрев: Хората не са добре информирани за АЕЦ "Белене"

Въпросът, с който БСП иска референдум за строителството на ядрената централа, не е коректно зададен, смята икономическият министър

13:58 | 27.07.12 г. 32
Автор - снимка
Редактор
Д. Добрев: Хората не са добре информирани за АЕЦ "Белене"

След като депутати от БСП внесоха в парламента папките с подписите за референдум за съдбата на АЕЦ „Белене”, министърът на икономиката Делян Добрев заяви, че е важно хората да вземат информирано решение, за да участват в подобно обществено допитване, предаде БТА.

По думите на Добрев въпросът, който бил зададен при събиране на подписката – „Искате ли да се развива ядрената енергетика в България чрез строителството на АЕЦ „Белене?”, не е коректно зададен и не дава достатъчно информация на гражданите за такова значимо решение.

„Хората трябва да знаят, че този проект не знаем все още колко струва. При най-добрите хипотези той струва 10,35 млрд. евро. Няма стратегически инвеститор, няма и финансиране”, каза Добрев и приветства принципа на референдума като практика в една демократична държава. 

В случая обаче БСП го организирала с политическа цел. „Ако те искаха да строят АЕЦ „Белене”, щяха да го направят. През 2006 г. е проведен конкурсът, през ноември е сключено споразумение. През октомври те трябва да сключат в едномесечен срок договор, но не могат да го сключат, защото няма цена”, допълни министърът и посочи, че тези нарушения са констатирани и така до средата на 2009 г. не е имало договор.

Референдумът за АЕЦ "Белене", иницииран от БСП, е национална безотговорност, заявиха от ГЕРБ.

От БСП обвиниха управляващите, че обиждат българските граждани. Лидерът на партията Сергей Станишев посочи, че целта на инициативата е да бъде чут гласът на хората.

„За първи път от 23 години българска демокрация има пряко допитване да има референдум. Това засяга живота на хората – цената на тока, който ще плащат всеки един, развитието на ядрената енергетика, независимостта на България като енергийна силна държава, бъдещето на икономическото развитие на страната. Искаме действията на управляващите да се съобразят с волята на народа”, заяви Станишев в Народното събрание.

Той посочи, че от левицата са направили проучване за техническите параметри около провеждането на общественото допитване. Проверката показала, че до няколко седмици могат да се проверят подписите в парламента, да се вземе решение и президентът да насрочи референдума със съответния указ. „В рамките на три месеца до Нова година би трябвало целият процес да е приключил”, смята Сергей Станишев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 0 rate down comment 0
LuckyYou
преди 11 години
Колкото и да се правите на интересни е факт! Първият референдум в демократична България ще се състои. 800 000 човека хич не са малко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
Въпроса в подписката е твърде манипулативен и не им прави чест на инициаторите! По правилно и честно би било да ги запитат "СЪГЛАСНИ ЛИ СТЕ да си купим съоръжението на следната ЦЕНА ........./ Тук на мястото на многоточието би трябвало да е ЦЕНАТА!/ А като пояснение да се уточни по колко трябва да платят Иванчо, Драганчо, Пенка и Тонка от село "Горно Надолнище" , верни последователи на Серго. Защото всички искаме красив и мощен НОВ автомобил и бихме се гордели да управляваме такъв въпреки риска от катастрофа на пътя. НО...като ни кажат цената доста от нас ....се ОТКАЗВАТ! Защо ли става така!? Ако ме питат искам ли такова бижу ще отговоря -ДА! Ако ме питат същото, след като ми кажат месечната вноска по лизинга, ще кажа -НЕ! Не им прави чест на социалистите да заблуждават така собствения си електорат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
Не че съм против АЕЦ, ...... НО !!!! Не мога да си обясня ЗАБЛУДАТА на редовия гражданин за ползите му от реализацията на подобен проект!? Искренно се чудя, как може човек да не разбира ЛИЧНИЯ си интерес и на негова база да подкрепя едно или друго решение по който и да е проблем на обществото ни!!!? Специално за "Белене" защо се заблуждават, че този проект по някакъв начин ще подобри битието им!? Това което ще си купят е единствено РИСК ! Има кръгове които разбира се, ще печелят много и си е тяхно право да отстояват интереса си / разбира се по начин определен от закона/! Но, трябва да е ясно на всички, че ЦЕНАТА ще бъде платена точно от хората които изобщо няма да извлекат НИКАКВА полза, но пък ще си купят потенциално ГОЛЯМ риск! Хора !! Защитавайте си собствените интереси ! САМО ТАКА ще бъдете полезни и на ДЪРЖАВАТА СИ ! "Голия" патриотизъм е = на ГЛУПОСТ , но умело се ползва от по образованите групи за манипулиране на по слабо образованите! Елементарна логика!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 0
LuckyYou
преди 11 години
Успех
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 0
data
преди 11 години
Stephen Chu Energy Secretary на Съединените щати, по-рано тази година прогнозира, че електронергията от фотоволтаици ще стане по-евтина от енергията от въглища и газ, ако цената на фотоволтаиците падне до около $1/watt до края на десетилетието събитие, което ще промени изцяло начина, по който се произвежда електроенергия в най-голямата икономика в света (и не само там).Това означава понижаване цените на соларните модули до около 50c/W. Неотдавнашно изследване обаче сочи, че това ще се случи до 2016 година. Това означава и че ще бъдат опровергани прогнозите на китайското и индийското правителство, че соларната енергия ще стане конкурентоспособна на изкопаемите горива до 2020 година (2017 г. за Индия) и ще се случи доста по-рано.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
А кой ще е печелившия? Аз бас хващам, че няма да е нито бюджета нито потребителите, било фирми или хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 2
LuckyYou
преди 11 години
Истината не се пресява. Даже се прекалява с "истината". ББ е човекът, който има най-голямо медийно присъствие, той не спря да промива мозъците на хората, че белене е лош проект. Само че искам да попитам само едно: Защо ББ спря проекта 2 седмици преди да излезне доклада на HSCB ?? И защо после скри фактите за рентабилността на проекта? Ти чел ли си това, което публикуваха? Защото аз го четох! ТЕ СКРИХА ИСТИНАТА ОТ ХОРАТА, казваха само колко струва, но не казаха колко пари ще донесе според прогнозните модели на консултанта! А те наистина са много. ББ е *** на американците, но народът не е толкова ***! Искаме Белене и ще не ще, централата ще бъде построена!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
Можете ли да изкарате валидни доводи, че цената на тока ще падне? Защото ако това няма да стане, няма никаква причина да правим тази гимнастика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 0
data
преди 11 години
ТЕЦ на местни въглища -това е енергийна независимот + работни места въпреки че се налага ва внесем голяма част от технологията ВЕЦ - това е енергийна независимот + работни места въпреки че се налага ва внесем голяма част от технологиятаВЕИ - до някъде и може би в средносрочен план
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 2
LuckyYou
преди 11 години
И как може тоя *** да говори тези, които са се подписали готови ли са дадат по 20 000 - 30 000 хиляди лева? ЧАКАЙ МАЛКО БЕ ЕЙ ЛЬОЛЬО! Това е гласът на българина, как не го е срам. Това е пряка демокрация - народът казва какво да се прави, а не ти. Ти не разбра ли че си слуга на народа и трябва да слушаш какво ти се казва? Народът така или иначе плаща много за ток, сега ще си плаща да му се построи централа. А относно това - аз искам да инвестирам в Белене! Даже ще дам 100 000 лева, само че няма кой да ме пусне там. Оня да не говори глупости, това е милиарден проект, който ще има милиардна възвръщаемост и рентабилност, просто американците няма да приберат парите и за това правят всичко възможно да не го реализират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още