IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street Journal: България отлага присъединяването си към еврозоната

Точно сега не виждам ползи от влизане в еврозоната, само разходи, коментира министърът на финансите Симеон Дянков

20:47 | 03.09.12 г. 22
<p>
	Българският министър на финансите Симеон Дянков. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Българският министър на финансите Симеон Дянков. Снимка: Ройтерс

България - една от малкото финансово стабилни страни в Европейския съюз - замрази за неопределено време плановете си да въведе единната европейска валута, пише Wall Street Journal.

В интервюта в София премиерът Бойко Борисов и министърът на финансите Симеон Дянков са заявили, че решението за отлагане на плановете за влизане в еврозоната - отдавнашна стратегическа цел на страната - е дошло в отговор на влошаващите се икономически условия и нарастващата несигурност около перспективите за съюза, наред с промяната в общественото мнение в България.

"Инерцията в мисленето ни се промени, както и сред обществеността (...) Точно сега не виждам ползи от влизане в еврозоната, само разходи", казва Дянков. "Обществеността с право иска да знае кой ще трябва да спасяваме, когато се присъединим? Твърде рисковано е за нас, а и не е сигурно какви са правилата и какви вероятно ще бъдат след една или две години", допълва финансовият министър.

България е поредната страна, водеща предпазлива фискална политика, чийто ентусиазъм за еврото се охлади, отбелязва WSJ, припомняйки за Литва и Латвия.

България получи похвали за успешното намаляване на бюджетния си дефицит до 2,1% от брутния вътрешен продукт (БВП) през 2011 година.

След три години на строги фискални мерки София вече покрива всички критерии за влизане във валутно-курсовия механизъм (ERM), последния етап преди приемане на еврото, се посочва също в публикацията.

Премиерът Бойко Борисов обаче заяви, че опасенията са подсилени от нарастващите спорове между политиците, някои от които подкрепят призива на Германия за фискалната дисциплина, а други искат по-експанзионистична политика.

"Сигурен съм, че сега ще наблюдаваме задълбочаващо се разделение в Европа, тъй като много правителства не са готови да преглътнат трудните решения, които трябва да вземат. Европа прилича на разглезено дете, което не иска да отиде на зъболекар, за да оправи развалените си зъби, въпреки че манипулацията е необходима", посочва Борисов. "Този момент е решаващ за еврозоната и за ЕС", допълва премиерът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 4 rate down comment 0
Vesko94
преди 11 години
Тогава защо ни приеха в съюза? Само, за да намалят руското влияние у нас ли? Истината е, че 20 години след края на Студената война, ЕС все още гледа на нас като на врагове, не правят нищо, за да помогнат за нашата интеграция. Ти мислиш ли, че източногерманците, преди 20 години, са били с манталитета на демократично мислещи? Аз не. Просто се намери някой, който да им покаже, че парите на капиталистическите страни, може и да са сладки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
Абе никой ли не разбира, че ако сами не си помогнем "помощта отвън" никога няма да ни спаси. Не мога да си обесня защо си мислите, че европа държи да ни оправи. Ако някой наистина вярва в добрите намерение на ЕС трябва да се постарае сам да се почисти. Какво трябва да направим ли? Да изринем всичката политическа ***, която ни "управлява" от 20 години. И няма лесно решение, трябва да стане със сила. И второто е да си променим манталитета. Ако не го променим, ако щат и марсиянците да кацнат, и те няма да ни оправят. Ей тва е.Помощ от вън няма да дойде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 0
Vesko94
преди 11 години
Ето го и моето мнение: Ако ЕС иска интеграция, ако иска единна и прогресираща Европа, трябва да се повторят събитията от 1990г. в Германия, т.е. по-богатите страни от съюза, да влагат чрез данъци пари в новите държави в ЕС. Тези пари обаче да се разпределят от специално звено към ЕС, за да не изчезнат някъде по пътя. Видно е, че с нашите корумпирани правителства, няма как да се интегрираме. Без помощ отвън, пак ще си тъпчем на едно място и бавно, бавно, ще изчезнем от картата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 3
data
преди 11 години
Факт е че вратата за ЕЗ е затворена в момента - независимо дали искаме или не искаме да се присъединим . Но добър пиар са направили . Конструкцията на ЕЗ е неясна в момента . Със сигурност ще има период на пауза от порядъка на 10 г. за приемане на нови членове .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 0
Tony
преди 11 години
Много съм доволен! Така лихвите по кредити и депозитите ще останат високи!Така ще се задържи растежа на цените и ще можем да живеем само от депозити! А правителството си оставя лесна възможност за девалвация на лева, ако сгафи нещо!Тук интересите ми съвпадат с тези на правителството! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 4
aman_vd
преди 11 години
Целта на занятието е да се *** Мамата на Противника
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 0
dani de vito
преди 11 години
Продължение от Блумберг -Да си беден не е забавно, разбира се. В публичния сектор служителите са зле платени и пенсионерите се борят да оцелеят с ниските си пенсии. Нито една магистрала е завършена, за да се свържете от единия край на България с друг и само части на метрото в столицата, София, работят. Това е цената, която плащате за това, че не се харчат пари, които не са твои за да се подобри много стандарта на държавата и на отделния потребител.Но днес България има положителен икономически растеж и втория най-нисък държавен дълг в ЕС (след Естония) на 16 процента от брутния вътрешен продукт. Тя също има управляем бюджетен дефицит от около 2% от БВП, въпреки събирането на плосък корпоративен и личен подоходен данък от само 10%. Валутни резерви са в размер до 6% от БВП. Накратко, страната има бъдеще.За разлика от гърците, са харчат повече, отколкото печелят за последните 20 години. -край на цитата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 2
dean.jordanov
преди 11 години
Е какво? Трябва като с кон капаци да си повтаряме едно и също? ЕЗ, ШЕНГЕН,ЕЗ. Ама както и да е, да влизаме в ЕЗ да теглим 100 млрд евро и да им покажем среден на Германците както Гърците направиха. Сигурен съм, че много българи ще са съгласни с този план.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 3
dani de vito
преди 11 години
Цитат коментара от сайта на Блумберг - решението да изоставят плановете си да се присъединят към валутната зона, дългогодишна стратегическа цел на няколко последователни правителства в бившата комунистическа държава, дойде в отговор на влошаващите се икономически условия и нарастващата несигурност по отношение на перспективите на блока...Ако някой се нуждае от ярък пример защо са преброени дните на изкуствената парична единица на Европа, не изглежда пресилено да е най-бедната страна в ЕС, която преди малко каза, "Нe Мерси" на еврозоната и европейската валута.... край на цитата !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 1
STRAHO
преди 11 години
Разбира се, че Еврозоната за момента ни е приоритет. Изказването има друга цел. Защо и ние, не се възползваме от развитието на нещата около еврото!? Всички го правят.Но.....като цяло висшата цел, би трябвало да е благоденствието на народа Български! Всички приоритети трябва да са съобразени с нея. Ако трябва ще бъдат подменени, с по подходящи в контекста на времето и събитията около нас. Така мисля аз.:)...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още