IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street Journal: България отлага присъединяването си към еврозоната

Точно сега не виждам ползи от влизане в еврозоната, само разходи, коментира министърът на финансите Симеон Дянков

20:47 | 03.09.12 г. 22
<p>
	Българският министър на финансите Симеон Дянков. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Българският министър на финансите Симеон Дянков. Снимка: Ройтерс

България - една от малкото финансово стабилни страни в Европейския съюз - замрази за неопределено време плановете си да въведе единната европейска валута, пише Wall Street Journal.

В интервюта в София премиерът Бойко Борисов и министърът на финансите Симеон Дянков са заявили, че решението за отлагане на плановете за влизане в еврозоната - отдавнашна стратегическа цел на страната - е дошло в отговор на влошаващите се икономически условия и нарастващата несигурност около перспективите за съюза, наред с промяната в общественото мнение в България.

"Инерцията в мисленето ни се промени, както и сред обществеността (...) Точно сега не виждам ползи от влизане в еврозоната, само разходи", казва Дянков. "Обществеността с право иска да знае кой ще трябва да спасяваме, когато се присъединим? Твърде рисковано е за нас, а и не е сигурно какви са правилата и какви вероятно ще бъдат след една или две години", допълва финансовият министър.

България е поредната страна, водеща предпазлива фискална политика, чийто ентусиазъм за еврото се охлади, отбелязва WSJ, припомняйки за Литва и Латвия.

България получи похвали за успешното намаляване на бюджетния си дефицит до 2,1% от брутния вътрешен продукт (БВП) през 2011 година.

След три години на строги фискални мерки София вече покрива всички критерии за влизане във валутно-курсовия механизъм (ERM), последния етап преди приемане на еврото, се посочва също в публикацията.

Премиерът Бойко Борисов обаче заяви, че опасенията са подсилени от нарастващите спорове между политиците, някои от които подкрепят призива на Германия за фискалната дисциплина, а други искат по-експанзионистична политика.

"Сигурен съм, че сега ще наблюдаваме задълбочаващо се разделение в Европа, тъй като много правителства не са готови да преглътнат трудните решения, които трябва да вземат. Европа прилича на разглезено дете, което не иска да отиде на зъболекар, за да оправи развалените си зъби, въпреки че манипулацията е необходима", посочва Борисов. "Този момент е решаващ за еврозоната и за ЕС", допълва премиерът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 4 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
От около година-две във висшите политически кръгове на ЕС се говори че способната и дисциплинирана част от Европа иска да даде урок на недисциплинираната и мързелива друга част.Това най-малкото означава много тежко десетилетие за изпадналите в неплатежоспособност държави какъвто и цирк да разиграват. Не вярвам вече че им опрощават дълговете, защото гледам че им вземат всичко движимо и недвижимо и мързеливите социалисти дето се мислеха за най-хитри от всичките накрая ще си останат само със великите спомени от миналата си история.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
Много хора гледат САЩ и мислят за СЕЩ. Е няма да стане. САЩ са единна държава, единна политика, единно мислене. Вярно е, че са имали разделение породено от идеен конфликт (Севера Срещу Юга) но всички знаем как е приключило. Сега в Европа се очертава подобно деления на Север и Юг и някой ще пострада, ако не физически - то икономически.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
Защото ще цитирам: "Няма европейски демос". Има Германски,Френски,Италиански,Испански, португалски, Гръцки и прочие. Замисли се ако питат средния германец дали той иска да живее по-зле за да може гърка да се чувства по добре (и такова питане е имало), какво ще отговори той. А ако питат гърка дали иска да живее по-зле за да се оправи германеца (имагинерно)? Подозирам, че и двата отговора ще са негативни. Докато има суверенни държави (имам в предвид населението да се самоопределя като "германци" - без значение какво говорят политиците) няма да има интеграция. А да няма суверенни държави в европа на този етап значи да има война. Просто доверието е ЕС е толкова ниско, че вече хората не биха се пожертвали за тази "кауза".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 11 години
не им трябва да правят инвестиции за заводи. тях им трябват балъци, които са си направили вече инвестициите и само ги морят за ниски цени. има много фабрики,фирми и фирмички в текстилната промишленост която работи по този начин. инвестицията си е за сметка на предприемача тука, ниските цени също за негова сметка и за сметка на работниците. има го и в другите браншове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
" Колко големи европейски производители построиха заводи в България?"Хубав въпрос! Отговора е че просто върхушката ни / икономическата / не ги иска! От инвестиция в хипермаркет се излиза по лесно, от колкото такава в завод. Докато не се освободим от *** ще е така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
Пари има ! Ние, не умеем да харчим. Кое ни кара да мислим, че с взети на заем пари, ще се справим по добре от колкото се справяме с еврофондовете !!? Аз се сещам защо е този вой от стриктната фискална политика на Дянков. Предполагам и вие. :)...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 0
Sakamano
преди 11 години
"Ние сме им черноработници. Те нямат изгода в България да има висок стандарт. Колко много техни фирми ползват нашия евтин труд."Ако това беше вярно, щях да съм доволен, защото би ни дало някакви перспективи за развитие. За жалост не е така. Колко големи европейски производители построиха заводи в България? За сметка на това, колко големи търговски вериги построиха хипермаркети? Изводът е ясен - дори със скромните си финансови възможности, българите сме по-ценни като потребители, отколкото като евтини работници. Освен това, цената на труда у нас само привидно е ниска.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 1
Vesko94
преди 11 години
Че сме *** за тях съм съгласен. Просто не проумявам, защо говорят за интеграция, за единна Европа, а вършат точно обратното. Откакто сме членове на ЕС, всичко върви надолу, и то стремглаво. То вече народът изнемогва, а им се предричаше бляскаво бъдещо в ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 1
rogers
преди 11 години
В момента наистина изглеждаме прекарани затова, че не харчим пари, които нямаме а мизерстваме - обаче от опит знам, че нещата много бързо се променят в днешно време и скоро ще бъдем възнаградени. Очаквам стандарта на гърчолята рязко да се срине, когато почнат да си печатат драхми, а нашия рязко да се повиши, когато се отвържем от еврото и то се обезцени т.е като го няма еврото - макс 6 месеца му давам да изкара преди да се разбягат всички от него. Като изчезне еврото ще изчезнат и привилегиите на разни европейски пишман земеделци дето карат само на субсидии и изкривяват пазара. Тогава нашите земеделци ако могат да се справят без субсидии ще дръпнат много напред.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
Сега сам си противоречиш. Хем искаш да ни помогнат, хем казваш, че ни третират като врагове. И за двете не си прав. Първото, което има една камара програми чрез които ми предлагат пари за усвояване. Друг е въпроса, че ние не можем. Второ ние не сме им врагове. Ние сме им черноработници. Те нямат изгода в България да има висок стандарт. Колко много техни фирми ползват нашия евтин труд. Няма граници, няма мита. Ниски данъци за тях. Евтина туристическа дестинация, без особени правила за благоприличие. Не ти ли прилича на гето? Ами връщането на ромските граждани на ЕС по местата им? Аз съм работил и с немци и с италианци и с гърци. Всичките ни имат за ***, който трябва да работи на изключително ниски цени. Те това е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още