IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Партията на Меглена Кунева обеща 150 хил. нови работни места

Движението записа в предизборната си програма намаление на броя на депутатите, което ще стане с промяна в Конституцията

16:21 | 28.03.13 г. 23
<p>
	<em>Меглена Кунева. Снимка: БТА</em></p>

Меглена Кунева. Снимка: БТА

Движение „България на гражданите“ ще разкрие 150 хил. работни места за две години, ако дойде на власт. Това е записано в предизборната програма на движението. Предложенията са структурирани в три стълба – усъвършенстване на държавата, икономическо развитие, както и образование, здравеопазване и политика за защита на децата.

По първия стълб са необходими промени в Конституцията, които включват намаляване на броя на кандидатите, както и търсене на отговорност на властимащите, съобщи Даниел Вълчев, който представи тази част от промените, пишат от пресофиса на движението.

В програмата са записани още и премахването на поста заместник-министър, промени в съдебната система и възможност за подаване на индивидуална конституционна жалба. В този стълб на предизборните обещания на „България за гражданите“ е записано още и създаване на професионална и независима администрация, и намаляване на администрацията на Министерството на вътрешните работи.

Икономическият ръст ще дойде с повече пари в домакинствата и бизнеса, развитието на конкуренцията и увеличаването на производителността на труда, е записано по втория стълб на предизборната програма на движението. Ще бъде ограничена сивата икономика и политическия рекет, обеща Найден Зеленогорски.

Като мярка за подобряване на бизнес климата е записано овладяването на контрабандата, което ще върне между 2 и 3 млрд. лева в бюджета. „Предвидени са множество мерки и създаването на трайна и устойчива експортна политика“, се казва още в програмата.

Приоритети са удължаването на срока на работа на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй“ и действаща програма за енергийна ефективност. Нови ядрени мощности са допустими само при ясни ангажименти и конкретни параметри на проекта.

По отношение на регионалното развитие от движението ще работят за уеднаквяването на икономическото положение в Южна и Северна България, както и строежа на магистрала „Хемус“.

"Една нация е просперираща, когато е здрава, образована и икономически задоволена“, коментира Прошко Прошков при представянето на социалния стълб в програмата. Сред конкретните планове е въвеждането на електронното здравеопазване, което ще може да спре източването на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

От движението ще работят още матурите да станат входящи изпити за висшите училища и да бъде увеличено финансирането на научните проекти. 

„Трябва да намерим начин младите майки да съвместяват отглеждането на деца и работата“, заяви още Прошков.  Сред мерките, които движението предлага са индексиране на детските спрямо инфлацията и безплатни лекарства за деца до 7 години. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 17 rate down comment 1
Ironhorse
преди 11 години
Малко е,Ако ме изберат мен поне 1 милион работни места ще създам.Ако липсват работници ще внеса по второ направление.Божеее, да идват изборите и да минават, че хората ще психясат тотално !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 2
bgMan
преди 11 години
хахаА мотики и лопати за всички не обеща ли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 2
4i4o_Pay
преди 11 години
Естествено, че ще открие - за нейните хора.... А откъде ще вземе пари за заплати, защото едва ли ще назначава миньори и металурзи, т.е. такива, които реално произвеждат добавена стойност ... и колко други раб. места ще закрие?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още