IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ксавие Лапер дьо Кабан: Франция беше атакувана, защото е символ на свободата

Терористите са били тренирани и организирани отвън от ИДИЛ, заяви дипломатът

11:38 | 15.11.15 г. 19
<p>
	<span style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: Arial, non-serif; font-size: 13px; line-height: 20px;">Вчера пред френското посолство в София се събраха хора, които изказаха своето съчувствие и подкрепа.&nbsp;</span><em style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: Arial, non-serif; font-size: 13px; line-height: 20px;">Снимка: Investor.

Вчера пред френското посолство в София се събраха хора, които изказаха своето съчувствие и подкрепа. Снимка: Investor.

Франция стана обект на терористичните нападения в петък, защото е символ на свободата. Това каза пред БНР посланикът на Франция в България Ксавие Лапер дьо Кабан по повод атентатите в Париж в петък, при които над 120 души бяха убити.

„Заплахата на терористите върху демокрацията я има откакто в света има демокрация. Не за първи път в историята на моята страна се случват такива атентати. Терористи винаги ще има, но тези терористи дори да са или не французи, те са били тренирани и организирани отвън от ИДИЛ“, категоричен е той. 

Дипломатът коментира изказването на френския президент Франсоа Оланд в събота, в което държавният гласа спомена, че има една терористична армия - ИДИЛ, която воюва. „Това значи , че сега има война, в която трябва да победим“, подчерта посланикът на Франция в  България.
Според него, ако френският народ иска да живее свободно, трябва да поеме риска на свободата.

„Абсолютно невъзможно да има полицай зад всеки французин и да има навсякъде войници. Иначе вие сте в затвор, а това не е идеята, която ние имаме за живот в едно свободно общество“, каза той. 

Разликата със САЩ е, че Франция е много близо до ИДИЛ географски, допълни Лапер дьо Кабан. Ние живеем в свободно европейско пространство, където хората могат да пътуват свободно от Франция към Турция до Сирия и Ирак, а след това да се връщат. Нашите служби имат възможност да наблюдават по-добре всички движение, но това е много трудно.

Запитан защо точно Франция беше атакувана, той каза, че за страната му свободата е най-важната ценност. Тя е е символ на тази свобода.

„Но има и нещо друго – моята страна е на първия ред срещу ИДИЛ от две години и беше също на първия ред от европейките страни, които искат да има едно решение в Сирия без Башар Асад“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:44 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 3 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 8 години
Хахаха... Дани, нещо съвсем си се чалдисал! Да не са ти увехнали цветята?Ако след 25 години още сте на майка си у п^тката, единственото, което можете да направите е да се гръмнете с нещо подръчно, щото и танковете нарезахте и харизахте по команда от ул. "Съборна" (тогава Шефът ви още не беше се преместил на "Козяк")...Сега па американските незнамквоси били виновни. Като изтрезнееш, може да се присетиш, че всъщност Маргарет Тачър е виновна, щото сте тъ^поглаво поколение, което тръгна да прави нещо с вътрешното убеждение, че България е ке^***. Само дето никой не ви обясни, че нема как от ке^***, колкото и да го лъскаш и реформираш, да стане ресторант! Просто менюто ще е винаги едно и също! хахаха...!Едно време нас ни учеха, че България е най-хубавата, най-богата и най-свободна държава, пълна с талантливи и работливи хора. От 25 години на българите се обяснява, че живеят в ке^*** и те вече вярват, че са онези червеи, дето се хранят с онова в дупката! Получаваш, каквото си поръчаш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 2
delcoSmoka
преди 8 години
Червен *** още ли мърсиш тука бе ?За това, че ти и още неколко стотин *** като тебе са живели добре сега сме на това дередже !Грешката беше, че точно тези които най-плюеш АМЕРИКАНСКИТЕ КУРВЕТААА ви спасиха кожите. А просто требеше като в Румъния да дойдат танковете и да се свърши.Интересно каквото и да стане в форума винаги пишеш едно УКРАЙНА и СИРИЯ. Явно тези дето ти плащат са заложили на куц кон като Боленчо.Аааа всъщност ти да не си Чукалов бе мили? Или онази хермафродитестата баба ц мустачките ха ха ха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 0 rate down comment 1
ing5rov
преди 8 години
П.оми.яр !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 0 rate down comment 1
ing5rov
преди 8 години
Тоя ше е *** до смъртта си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 8 години
Ееех, така е - нищо не е вечно! И ти ще остарееш, ама какво ще си спомняш? България в ЕС - най-бедната, най-скапаната, кенефът на ЕС и ти - млад българин в нея? Аз например помня, като бях по-млад, как търговци от западни фирми ми правеха св^ирки в приемните на Техноекспорт, или как ме чакаха с часове по летищата, като ходех там, за да ме закарат до хотела, да не би да се загубя и да не подпишем договорчето... Щото тогава българите не просеха пари от Европа, а бяха платежоспособни клиенти - мечтата на германския производител! Когато си покажех паспорта по границите, не ме гледаха като червей!Аз съм изпитвал гордост като млод, защото България беше и военна, и политическа, и икономическа сила на Балканите. Ти това НИКОГА няма да го изпиташ! Ти ще живееш винаги с мисълта, че животът те е наказал с това да си българин! И ще обвиняваш за това такива като мен, нали! Но аз живях и в младите си години добре, и сега не се оплаквам! А ти с какво ще запомниш младостта си?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 5
khao
преди 8 години
ти си изпуснал младите години, перко ! Положението при теб е неспасяемо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 8 години
Как не се бех сетил сам, че нема кой друг, освен социалистите да са вкарвали ислямисти! Хуу, че има и мозъчни донори като тебе, та и ние нещо да научиме, макар и на стари години! хахаха...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 1
khao
преди 8 години
това е проблема и с нашите джагали ... ако си спомняш такива проблеми нямаше през комунизма, но сега пазара е друг :) Та и там са си внесли няколко милиона джагали които да ги лъжат с соц. помощи зада гласуват за социалистически партии (а не защото са толерантни) .... и ето резултата... като са толкова толерантни що нас белите не искат да ни пуснат в Шенген, а ? ... щото не са
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 3
khao
преди 8 години
няма много общо между двата факта, та ако ще и 10 милиона да има, франсетата пак не ги обичат и не искат да ги интегрират .... там е проблема! същия пробелм го има и по другите държави в района, но при франсетата е най солно изразен.... като маргинализираш едно малцинство, то си намира собствени ценност да се обедини и съответно лесно си намират и враг който им е виновен... надявем се сега ме разбра какво имам в предвид.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 0
bgMan
преди 8 години
Ами заради липса на толерантност ли мюсюлманското присъствие във Франция така се намножи или точно защото ги търпят и приемат.Във Франция по официални данни има над 4 милиона мюсюлмани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още