IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Христина Христова: Безусловният базов доход гарантира регрес

Според бившия социален министър в България само за една година няма да стигне целият държавен бюджет от 40 млрд. лева за безусловен базов доход

22:05 | 06.06.16 г. 50
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bulgaria ON AIR</em></p>

Снимка: Bulgaria ON AIR

Безусловният базов доход ще гарантира регрес, заяви бившият социален министър Христина Христова в предаването Денят ON AIR по телевизия Bulgaria ON AIR.

“Дават се доводи, че този метод ще донесе социалната справедливост. Идеята е, че има достатъчно средства, за да се раздадат поравно на обществото, да не изпадат хората в лишения и да се развият обществените услуги, защото гражданите ще са платежоспособни и ще употребяват всякакви услуги с парите си", обяснява Христова същината на идеята.

"Как тогава ще мотивираме хората да полагат труд и да се стремят към образование и усъвършенстване?", попита тя.

"При нас само за една година няма да стигне целият държавен бюджет от 40 млрд. лева за безусловен базов доход. Това съвсем не е в основата на социалната справедливост. Говори се за събиране на тези средства от ДДС и акцизи, след което да се разпределят равни суми на калпак", коментира още Христова.

Тя добави, че България има справедлива система, която се нарича гарантиран минимален доход. Държавата е поела ангажимент, че никой не може да изпада под този минимален доход.

Припомняме, че в неделя в Швейцария се проведе референдум за безусловния базов доход, на който населението масово отхвърли идеята.

Подробности вижте в целия разговор:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 5 rate down comment 2
Patilan
преди 7 години
В Б-я ще има ББД около 100г. след като и на Африка и стане ясно че това работи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 0
IQ96
преди 7 години
към 13 Въпросът ми е чисто прагматичен. Нека защитниците на ББД да кажат къде и как ще започне новата ера.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 2
IQ96
преди 7 години
ББД-добре, може, ама НЕ. Светът е все още МНОООГО различен: Нерде Ямбол, нерде Стамбул!Даже в Европа неравенството по икономическо развитие е огромно. Та да тръгнем като едно време:победа на цоциализма в една страна, после в няколко и така-до края на света! И къде да се започне с ББД? В най-развитите, или насй-изостаналите страни???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 12 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 7 години
По мое мнение Инвестор трябва да заобикаля текстове съдържащи ББД - по отива на жълтата преса .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 21 rate down comment 2
bgMan
преди 7 години
Никакъв ББД не трябва да има в България докато не се отървем от армията на неграмотните търтеи, които нищо не могат.Никой нормален, образован и работещ човек няма да пожелае да вземат от това, което той е изработил за да го дават като ББД на мързеливи търтеи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 27 rate down comment 6
Благой
преди 7 години
Глупава Христино! По селата крадат, убиват и изнасилват за 5 лв *** ***! Пенсионерите стоят на студено зимата и измират заради липса на пари за лекарства! Младите хора се чудят, с какви глупости да се занимават заради апатията до която ги доведохте! Бащи се самоубиват поради невъзможност да си платят сметките и храната! Лично ти го пожелавам да ти се случи това, нека съм лошия! Тогава имай пак наглостта да ми говориш за справедливост и гарантиран минимален доход осигурен от тази така наречена "държава"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 22 rate down comment 3
supertrader
преди 7 години
Лъже, България въобще няма никаква система за никакъв гарантиран минимален доход ! Гарантирания минимален доход в България е нула.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 18 rate down comment 7
supertrader
преди 7 години
:) да се живее добре от ББД, наистина ли вярваш в това и смяташ че е необходимо да се случи. Целта на ББД е да освободи общестото от лентяите а не да ги умножи в геометрична прогресия. Силата на този доход е че той ще гарантира на всеки че няма да умре от глад и липса на 5 лева в джоба, в момента това не е гарантирано по никакъв начин.Давате ли си сметка в какво общество живеете ? Че то е по лошо и от библейския ад. Но ББД е само до толкова колкото да ликвидира и прати в историята този ад. В момента държавите чрез своите бюджети харчат от 4 пъти до над 50 пъти повече пари за "социални преразпределяния", ББД е базов животоспасяващ доход и не е доход с който да трябва да може да се живее пълноценно - какви образования, здравеопазвания и.. с ББД, той въобще няма такава цел и не бива да има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 16 rate down comment 5
redcretin
преди 7 години
"Тя добави, че България има справедлива система, която се нарича гарантиран минимален доход. Държавата е поела ангажимент, че никой не може да изпада под този минимален доход."Какви са тия глупости, над половината население живее в мизерия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 6
marto76
преди 7 години
Тези, които искат безусловен базов доход - да върнат фараон Цветан Василев от съседна Сърбия, където живее като арабски шейх със заграбените близо 5 млрд. лева от КТБ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още