IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Митов: Засилено военно присъствие в Черно море трябва да има под флага на НАТО

Там, където свършва дипломацията, започва войната, а моята задача е дипломацията да продължи да работи, коментира външният министър

16:15 | 18.06.16 г. 40
Д. Митов: Засилено военно присъствие в Черно море трябва да има под флага на НАТО

България винаги е отстоявала идеята за по-засилено присъствие и учение в Черно море, но под флага на НАТО. Това каза пред журналисти министърът на външните работи Даниел Митов, цитиран от БТА. По думите му това се случва и в момента. Министър Митов допълни, че страната ни не е поемала ангажимент да участва във всякакъв тип регионални формати.

Той посочи, че в рамките на НАТО дълго време се води дебат за това как да бъде форматирано по-засиленото присъствие в Черноморския басейн. Този дебат продължава да се води, конкретни решения по него все още не са взети и според мен беше абсолютно излишно отделни елементи от този дебат да се превръщат в повод за публични свръхдраматизации, каза външният министър.

Според него разговорът трябва да стане рационален, какъвто е бил и до момента.

Даниел Митов заяви, че след анексията на Крим и след струпването на сериозно въоръжение по Черноморския басейн и в Крим от страна на Русия, стратегическата среда и политическата среда са се променили изключително много. НАТО като отбранителен съюз има своите задължения да осигури възможности за сдържане на силите от другата страна.

Той добави, че това е свързано и с въпросите за българската национална сигурност, което българското правителство е длъжно да отчита. Затова нашият разговор продължава в рамките на НАТО с нашите партньори, посочи министър Митов. 

Там, където свършва дипломацията, започва войната, а моята задача е дипломацията да продължи да работи и проблемите да бъдат решавани през нея, допълни Даниел Митов.

Той посочи, че никой няма намерение да воюва с никого, НАТО е отбранителен съюз и действа така, че да може да осигури защитата на съюзниците си. Това трябва да се прави разумно, умерено и да има една политика на сдържане, която да дава ясен сигнал, че НАТО е готово да защити всеки свой съюзник, каза министърът. 

Той добави, че диалогът с турските власти по въпроса с бежанците продължава и се надява, че напрежението и натискът по нашите граници няма да нараства, но трябва да се вземат съответните мерки.

Аз ненапразно съм призовавал за план Б, посочи Митов. Вече сме отправили искане за извънредна точка на Съвета по външни работи, който да засяга именно този въпрос - изпълнението на споразумението за реадмисия между Европейския съюз и Турция, каза министърът.

По думите му този дебат ще трябва да се състои и да се каже какво ще правим, ако се озовем в ситуация споразумението да не се изпълнява.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

30
rate up comment 5 rate down comment 1
michaelis12
преди 7 години
ходи на Гейпарада заедно с Митов да си врътнете по една вувузела ...... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 2 rate down comment 4
DutyFree
преди 7 години
http://***.strategic-culture.org/news/2016/05/16/peace-not-russia-is-real-threat-us-power.htmlЕто ти оригинала, които въобще не прилича на това в тоя българския ***.. смях .. лъбите и мажите само и само да ви повярва някои ... мръсни мазни глупави продажници!!! НЯМА КАК РАЗВИТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ ДА ВИ ТЪРПИ!!!! ЧЕРВЕН НЕКАДЪРНИЦИ!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 2 rate down comment 7
DutyFree
преди 7 години
ХАХОВЕЦ, ПУТИН АНЕКСИРА КРИМ, И ПУТИН В МОМЕНТА ИЗБИВА С СВОИТЕ ЗЕЛЕНИ ЧОВЕЧЕТА ХОРА В ДОНБАС И ЛУГАНСК, ЗАЩО ГО ПРАВИ, НОВИЯТ ХИТЛЕР ЛИ Е ИЛИ ????ТОЯ ВЕСТНИК Е РУСКА ОПОРНА ТОЧКА.. КАКТО И ОСТАНАЛИТЕ 95% ОТ МЕДИИТЕ И ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА СА РУСКИ!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 7 rate down comment 4
Hahoto
преди 7 години
Неуморно повтаряните в западните медии мантри за анексирането на Крим и инвазията в Източна Украйна могат лесно да бъдат оборени с факти, които биха предоставили едно по-точно описание на ситуацията проведената от Вашингтон скрита смяна на режима в Киев.Западното подклаждане на страх обаче подкрепено от нестихваща медийна пропаганда до голяма степен успя да създаде един образ на Русия, която заплашва цяла Европа с хибридна война. Това е една нелепа страшна история за руския Торбалан с расистки оттенъци и корени в нацистката идеология за демонизиране на славянските варвари.Демонизирането на Русия (и на другите световни врагове) е необходима опора за американския военно-индустриален комплекс и функционирането на американската икономика.Годишният военен бюджет от 600 милиарда долара на Вашингтон е грубо десет пъти по-голям от този на Русия. И въпреки това, противно на реалността, като заплаха е представена Русия.http://***.memoriabg.com/2016/05/20/mirut-e-zaplaha-za-usa/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 5 rate down comment 11
DutyFree
преди 7 години
безплатно ВИ мразя червени некадърни *** ..!!!! ще ви изметем за няколко дни.. какви редки некадърници сте...ужас????Тука е руски анклав, но вие сте продажниците, дето не сте БЪЛГАРИ не се ли усещате!>>>?????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 15 rate down comment 6
Kosto
преди 7 години
Я ела направо от сега да ме обесиш бе перко! Дай си мейла да ти кажа къде съм. Много са те надъхали на прайда, ама да не се храниш 3 месеца през сламка след като се видим? Може и Митов да вземеш с тебе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 12 rate down comment 6
michaelis12
преди 7 години
Не бе аз неам нищо напреки и Спящия Бик, Безмитния и техните подобни да хващат оружие и да отиват на фронта .... :)) Аз руснаците не ги считам за врагове даже напротив точно обратното. Ако някой има проблеми с тях да си ги решава сам аз проблеми няям с руснаците и няма хващам пушка срещу християни .... То и без тва ако има война и американците ше намажат с целия им континет те нема да гледат отстрани тъй, че да се опраат бомбите хварчат и до там ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 14 rate down comment 5
ing5rov
преди 7 години
На някои екземпляри тука , докато не им набият акъл през задната порта ,няма да схванат какво става !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 8 rate down comment 3
stanislavr
преди 7 години
Те да ни вземат запас, да ни раздадат пушкалата, пък ние ще видим към Москва или към София ще хванем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 14 rate down comment 5
michaelis12
преди 7 години
300 000 руснаци вече имат жилища в България. Сега за 100 000 в жилище вече ще им дават и българско гражданство! Утре ще гласуват в парламента вместо нас, а вдругиден ще повикат Путин на помощ, за да ги защити пак от нас - по познатия сценарий...---------------------------------------------------------------------------------------------дано се получи твоя сценарий, че ако се получи турския вариант или бежанския да могат да гласуват тогава вече жена ти ше треа носи фередже и да вкарваме шарията..... :)) Избирай бежанците и турците или руснаците ако искаш правда както с Безмитния отивай с него в Украйна на война аз ше ви спонсорирам немат никакви ядове .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още