IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Митов: Засилено военно присъствие в Черно море трябва да има под флага на НАТО

Там, където свършва дипломацията, започва войната, а моята задача е дипломацията да продължи да работи, коментира външният министър

16:15 | 18.06.16 г. 40
Д. Митов: Засилено военно присъствие в Черно море трябва да има под флага на НАТО

България винаги е отстоявала идеята за по-засилено присъствие и учение в Черно море, но под флага на НАТО. Това каза пред журналисти министърът на външните работи Даниел Митов, цитиран от БТА. По думите му това се случва и в момента. Министър Митов допълни, че страната ни не е поемала ангажимент да участва във всякакъв тип регионални формати.

Той посочи, че в рамките на НАТО дълго време се води дебат за това как да бъде форматирано по-засиленото присъствие в Черноморския басейн. Този дебат продължава да се води, конкретни решения по него все още не са взети и според мен беше абсолютно излишно отделни елементи от този дебат да се превръщат в повод за публични свръхдраматизации, каза външният министър.

Според него разговорът трябва да стане рационален, какъвто е бил и до момента.

Даниел Митов заяви, че след анексията на Крим и след струпването на сериозно въоръжение по Черноморския басейн и в Крим от страна на Русия, стратегическата среда и политическата среда са се променили изключително много. НАТО като отбранителен съюз има своите задължения да осигури възможности за сдържане на силите от другата страна.

Той добави, че това е свързано и с въпросите за българската национална сигурност, което българското правителство е длъжно да отчита. Затова нашият разговор продължава в рамките на НАТО с нашите партньори, посочи министър Митов. 

Там, където свършва дипломацията, започва войната, а моята задача е дипломацията да продължи да работи и проблемите да бъдат решавани през нея, допълни Даниел Митов.

Той посочи, че никой няма намерение да воюва с никого, НАТО е отбранителен съюз и действа така, че да може да осигури защитата на съюзниците си. Това трябва да се прави разумно, умерено и да има една политика на сдържане, която да дава ясен сигнал, че НАТО е готово да защити всеки свой съюзник, каза министърът. 

Той добави, че диалогът с турските власти по въпроса с бежанците продължава и се надява, че напрежението и натискът по нашите граници няма да нараства, но трябва да се вземат съответните мерки.

Аз ненапразно съм призовавал за план Б, посочи Митов. Вече сме отправили искане за извънредна точка на Съвета по външни работи, който да засяга именно този въпрос - изпълнението на споразумението за реадмисия между Европейския съюз и Турция, каза министърът.

По думите му този дебат ще трябва да се състои и да се каже какво ще правим, ако се озовем в ситуация споразумението да не се изпълнява.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 24 rate down comment 6
eng.Garin
преди 7 години
Бяхме свидетели на комично объркване на репликите от главните героите в националната ни драма. За независимия наблюдател стана ясно, че Ердоган ни се сърди, че Бойко отказал да влезем в някакъв смешен "паритетен" флот, който никога не е бил предлаган от румънския президент, но е приветстван от парцала роско в сряда, а четвъртък е заклеймен от същия ?!?!?! Е? Схванахте ли драмата?!? Не? Ами отговора за обърквацията е, че Далечния Запад и Близкия Запад дадоха на своите протежета различни сценарии за една и съща сцена и след това ясно се видя , че нашите политици са перфектни професионални актьори, които рецитират листчетата на сценария независимо колко нелепа е ситуацията в която играят и независимо колко си противоречат! Интересен е тоя "оаритетен" флот! Явно тази глупост е съчинена от някой , които изобщо си няма представа какво е това Черно море и защо ако Русия пожелае в него няма да има дори и една лодка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 7
ing5rov
преди 7 години
Бъркаш малко двата щата , ама понеже си дърт , ти е простено...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 3
OldMan
преди 7 години
Трябва, трябва... 'що, бе.... Аз искам платноходки, туристи, голи момичета по плажа .... Какви са тия фрегати, какви са тия военни кораби ? Не мога да си спомня 'Дръзки' кой торполира: крайцера 'Хамидие' или броненосец 'Потмкин' ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 24 rate down comment 12
ing5rov
преди 7 години
Лудия *** даже не е и в България...затуй е толкоз ербап !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 25 rate down comment 11
michaelis12
преди 7 години
ти нема ли да хоиш с НАТО искаш ли ?!? Аз ше ти платим билета ве в Украйна аре кат си толкоз мъж и борбен отиай моеж да ги викнеш всички кат тебе да ви думнат там за 15 мин ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 12
michaelis12
преди 7 години
Ей напускайте тая избушена колония България овреме остайте го Митов кендзефа да си хои с НАТОто сам и слеащия път не по 160 човека на ден а по 500 човека да напускат Булгаристания да останат само по "български бизнес" и с мангалоидите там ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 26 rate down comment 12
dakl
преди 7 години
Интересно какво ще запее американското момче , което е по съвместителство е и български министър, когато руснаците започнат маневри и военни учения на Куба, ,или например съвместно с Китай се направят голяма военна баз в Сърбия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 40
DutyFree
преди 7 години
хахах ТРЯБВА, ТРЯБВА ЗАЩИТА ОТ ЧЕРВЕНИТЕ ФАШИСТИ, ТЕ СА НЕ САМО ТАКИВА, НО И ТЕРОРИСТИ, ВИЖТЕ КАКВО ПРАВЯТ В МОМЕНТА В СИРИЯ, ЗАЕДНО С АСАД !!!! ЗАЩО СА ЗАД ТОТАЛИТАРНИЯ ЛИДЕР, АСАД ???? ТОЯ Е ТЕРОРИСТ, КАКТО И ДАЕШ!!! ЗАЩО ИМА ДАЕШ, АСАД И РУСИЯ??? ВИЖТЕ В НЕТО ИМА СНИМКИ ЗА ДОСТА ЦИВИЛНИ ЖЕРТВИ СЛЕД АТАКА ОТ РУСИЯ И АСАД!!!! ???? И ЩЕ ИМА СИЛИ НА НАТО ПРОТИВ АГРЕСОРА, КОИТО Е ТУК ОТ НАД 120 ГОДИНИ .. АСВАБАДИТЕЛЯ НИ ?>???!!! мръсни червен продажници!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 25 rate down comment 11
Sinuhe from Egypt
преди 7 години
Този план " Б" да не е като планът РАН-ЪТ и по него да се предвижда настаняването на 5-600 хиляди имигранти ( мюсюлмани в Родопа планина) . Защото ще си имаме големи неприятности освен с Р.Турция и с Р.Гърция , този път.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 43 rate down comment 11
ing5rov
преди 7 години
"НАТО като отбранителен съюз..." Това ли ви е новата мантра , марионетки продажни ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още