IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия гони 14 български дипломати и сътрудници в консулските служби

Мярката е в отговор на изгонените преди време 70 служители в руското посолство у нас

13:36 | 05.08.22 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Русия обяви за "персона нон грата" 14 български дипломати и сътрудници в консулски служби, съобщават от руското Министерство на външните работи. Нотата е връчена на българския посланик Атанас Кръстин.

Това е ответна мярка, след като в края на юни българските власти обявиха за неприемливи 70 служители на руската мисия у нас. Тогава беше закрита консулската служба на Русия в Русе. От министерството отбелязват този ход като "контрапродуктивен" и допълват, че отговорността за него е на българското правителство, оглавявано от Кирил Петков.

Заради изгонените руски дипломати посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова коментира, че ще поиска от Москва да закрие мисията в София. Това де факто би означавало скъсване на дипломатическите отношения между двете страни. Редица висши руски чиновници обясниха тогава, че България е принудена на този ход от западните си партньори и затваряне на посолството у нас не беше предприето.

В началото на юли руското посолство спря временно да издава визи за български граждани, посочвайки че няма достатъчно служители за тази дейност. Според Митрофанова с изгонените 70 дипломати и служители е била блокирана работата на цялото посолство.

През март България обяви 10 руски дипломати, акредитирани у нас, за персона нон грата, като им даде 72-часов срок да напуснат страната. Според наличната информация посочените служители на посолството на Руската федерация у нас са осъществявали на територията на Република България дейност, несъвместима с Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

Руското министерство на външните работи отвърна на удара малко след това като съобщи, че обявява за персона нон грата служители на българското посолство в Москва. Руското външно министерство уточнява, че тази мярка е взета в отговор на немотивираното според руската страна решение на българските власти да обявят за персона нон града десет дипломати на руското посолство в София.

България, която има тесни исторически и културни връзки с Русия, изгони няколко руски дипломати за шпионаж през последните две години. Член на НАТО от 2004 г., страната закупи осем американски бойни самолета през 2019 г. като част от плана си за модернизиране на военното оборудване, голяма част от което е от съветската епоха. Ходът на властите в София се извърши на фона на поредица от дипломатически експулсирания в източноевропейски страни - членки на ЕС и НАТО.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
data
преди 1 година
ИЗНОС, ВНОС И ТЪРГОВСКО САЛДО НА БЪЛГАРИЯ С ОСНОВНИ ПАРТНЬОРИ1 ОТ ТРЕТИ СТРАНИ ПРЕЗ ПЕРИОДА ЯНУАРИ - МАЙ 20212 И 20222 ГОДИНАРуска федерация 2021 : -1 619.8 млн 2022 : - 4 672.0Съединени американски щати 2021 : 404.0 млн 2022 : 353.3https://***.nsi.bg/bg/content/7503/%D0%BF%D0%BE-%D0%BE%D1%81%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B8-%D1%82%D1%8A%D1%80%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%BF%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%BD%D1%8C%D0%BE%D1%80%D0%B8
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
Ние имаме 23 акредитирани дипломати и 25 технически персонал , крадците на съдомиялни машини са поддържали около 150 човека у нас ... :))) ... Според Виенската конвенция трябва да са равни ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
jakepaul88
преди 1 година
Някой запознат ли е колко са българските дипломати в Русия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
CompassInvest
преди 1 година
ДО wartПонеже близнака на САЩ - Русия не е разграбвала и продължава да разграбва България ... бъди реалист
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 4
wart
преди 1 година
Зад всичко това " стои " "Световното зло" наречена Америка.Тая *** не вложила никакви сериозни инвестиции в България. Използвайки цялата ни инфраструктура като своя собственост без да вложи нищо взема толкова колкото иска. типично за окупираните колонии) Случаят с изтребителите Ф-16 първо - задължава да купуваме ( тъй като сме в НАТО) след което определя броя и цената както и срокът на доставката им. Ние мълчаливо изпълняме и подписваме техните условия и тези престъпници постоянно създават провокации със Сърбия, С.Македония, Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 7
Petar2015
преди 1 година
За изгонването на 70 руски допломати - "България е принудена на този ход от западните си партньори". Принудена от партньори... Значи България не може да решава сама?! Това е завоалиран израз за "марионетно правителство" ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още