IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италианските предприемачи обръщат гръб на Берлускони

Премиерът губи подкрепата на някога най-верните му избиратели. Навремето предприемачите бяха плътно зад него, а днес индустриалната камара иска оставката му

12:03 | 24.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: center; ">
	Все по-често Италия е разтърсвана от стачки и демонстрации. Последната голяма беше на 6-и септември. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Все по-често Италия е разтърсвана от стачки и демонстрации. Последната голяма беше на 6-и септември. Снимка: Ройтерс

Много предприемачи финансираха изборните борби на Берлускони от 1984 г. насам, окрилени от идеята, че „един от тях“ ще ръководи страната. „Бях негов фен“, казва Алберто Рикарди, собственик на стоманодобивната компания Fermet с годишни приходи от около 200 млн. евро, цитиран от  Il Mondo. „Сега съм разочарован. Вярвах в промяна, вече не вярвам в нищо“.

Преди години, когато Берлускони се появяваше на годишните срещи на Confindustria, бе аплодиран като герой. Сега всичко е минало. „Никога не бих гласувал отново за него“, разкрива Джанино Марцото в интервю за всекидневника Corriere della Sera. Бившият шеф на фамилното текстилно предприятие Marzotto Group със седалище във Венето, бе един от най-горещите поддръжници на Берлускони.

„Премиерът наистина е голям предприемач, но не спаси почти нито едно от обещанията си – за либерална революция, с които спечели доверието на италианците“, казва и Енрико Марчи, председател на управителния съвет на котираната на борсата Save, оператор на летището във Венеция.

„Всички те разбраха, че Берлускони има интерес само от оцеляването си“, коментира Лета.

Очакванията остават мрачни. И правителството понижи официалните прогнози за икономическия растеж до 2013 г. Правителството на Силвио Берлускони очаква италианският брутен вътрешен продукт (БВП) да нарасне с 0,7% през настоящата година при предишна прогноза за растеж от 1,1%. За догодина очакванията са растежът на икономиката на Италия да се забави до 0,6% при предишна прогноза от 1,3%. Перспективата за 2013 г. пък е коригирана до 1,2% от 1,5%.

Финансовите пазари не реагираха с ентусиазъм на правителствения план за икономии. Опозицията настоява за ускоряване на реформите, на първо място за мерки за насърчаване на икономиката.

И въпреки че от всички страни валят призиви за оставка и Берлускони загуби доверието и на бизнеса, той остава упорит. „Няма да подавам оставка, продължавам“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още