IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P: Еврозоната се изправя пред решаваща година

През 2013 г. могат да бъдат положени основите на възстановяването, посочват от рейтинговата агенция

11:55 | 10.01.13 г.
Автор - снимка
Редактор
S&P: Еврозоната се изправя пред решаваща година

Настоящата година е решаваща за преодоляването на дълговата криза в еврозоната. Това се посочва в доклада на рейтинговата агенция Standard & Poor's (S&P), цитиран от Ройтерс.

През 2013 г. вероятно ще бъде поставено началото на процеса по преодоляване на неустойчивостта и фрагментацията на пазарите, на които ще се завърнат някои от спасените държави – като например Ирландия и Португалия.

От рейтинговата агенция обаче подчертават, че доверието на инвеститорите ще се възстанови, само ако държавите от европейския паричен съюз продължат с реформите и ребалансират икономиките си, както чрез структурно стабилизиране на публичния дълг, така и чрез по-нататъшно намаляване на външните дефицити.

„За постигането на това е необходим дисциплиниран и прозрачен отговор, както на националните правителства, така и на европейско равнище“, коментира кредитният анализатор в S&P Мориц Кремер.

Според него е необходимо също така да се засили помощта за държавите-членки с висока безработица, прекомерна частна и публична задлъжнялост и нисък стандарт на живот.

„Това е постижимо предизвикателство, въпреки надвисналите рискове, тъй като европейските лидери положиха основите за излизането на еврозоната от кризата“, се посочва още в доклада.

Експертите подчертават, че е необходима и по-висока степен на координация на политиките в паричния съюз чрез симетрична корекция и споделяне на излишъците в ядрото на еврозоната и дефицитите в нейната периферия.

„Макар че има забележителни нови развития в политиката, рисковете остават, като основната опасност идва от чувството на самодоволство, което нараства правопропорционално с подобрението на пазарите“, пише още в доклада.

„Все още е рано да заявим категорично, че рискът от самодоволството може да се материализира. Смятаме обаче, че консенсусът сред европейските политици може да бъде много по-крехък, отколкото се очаква“, предупреждават от S&P.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още