IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС: Епохата на строгите икономии извървя своя път

Трябва да съчетаем нужното подобрение в публичните финанси, огромните дефицити и огромният публичен дълг с подходящи мерки за растеж, заяви Жозе Барозу

10:43 | 23.04.13 г. 25
ЕС: Епохата на строгите икономии извървя своя път

Франция и Испания не успяха да постигнат целите си за бюджетен дефицит през миналата година, а дълговите нива в еврозоната набъбнаха, но натискът върху Париж и Мадрид изглежда отслабва, след като Европейската комисия даде знак, че резките съкращения на разходите приключват, съобщи Ройтерс.

Очертавайки състоянието на балансите на отделните държави за 2012 г., от европейската статистическа служба Евростат обявиха, че Франция е реализирала дефицит в размер на 4,8% от брутния си вътрешен продукт при цел от 4,5%. Бюджетната дупка в Испания пък е най-голямата в Европейския съюз.

Въпреки съкращенията и повишаването на данъци, недостигът в испанския бюджет достигна 7,1%, при това като се изключи рекапитализирането на банките. Това над официално обявените от Испания данни за бюджетен дефицит от 6,98% и доста над заложената цел от 6,3%. Ако се прибавят и разходите за рекапитализацията на банковия сектор и спасителната помощ от 40 млрд. евро, осигурена от еврозоната, испанският бюджетен дефицит за 2012 г. е близо 11%  - по-висок от прогнозираните от ЕК 10,2%, както и спрямо показателя за 2011 г. от 9,4%.

От Евростат посочиха също, че общото национално дългово бреме през 2012 г. е достигнало рекордните 90,6% от БВП.

Бюджетните съкращения бяха в центъра на стратегията на еврозоната за преодоляване на дълговата криза, но върху тях бе хвърлена и вината за разрушителния цикъл, в който правителствата съкращаваха разходи и персонал, компаниите освобождаваха служители, европейците пазаруваха по-слабо, а за младежите надеждите да си намерят работа избледняваха. Парализиращите нива на безработица и изблиците на насилие в Южна Европа сега принуждават политиците да премислят отново стратегиите, като фокусът се прехвърля към икономическия растеж.

При положение, че бюджетните съкращения са обвинявани за втората поредна година на рецесия в еврозоната, европейският комисар по икономическите и валутните въпроси Оли Рен даде да се разбере, че е необходима повече гъвкавост по отношение на трудните икономически цели.

Последна актуализация: 06:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

15
rate up comment 4 rate down comment 3
studioaa
преди 11 години
Чак да нямаме какво да губим. Ако се предприеме такава стъпка е необходимо да се превалутират всички депозити в левове насилствено както в Аржентина, което значи че 36 милиарда ще се стопят като мартенски сняг, и да се наложи железен капиталов контрол, защото повечето банки ще колабират заради загубите от вземания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 1
deant
преди 11 години
Всъщност, като се замисля. Ние лично нямаме какво да губим. Т.е. нас не могат да ни уплашат. Аз ги призовавам да пуснат печатницата и да видим какво ще стане. Може да се каже, че ние всичко сме видяли и от икономии страдаме и от печатаме страдаме. Те да му мислят. Пък ако вземат да се оправят нещата - кеф. Ако не - те и с икономии няма да се оправят, по начина който го правят сега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 2
SSIW
преди 11 години
Прав се за следното:"...че богатите 1-2 % трупат огромни богатства понеже ...", но според мен не оценяваш ефекта, който щеше да има в/у икономиката, ако правителството им не беше емитирало заеми и беше свило прекалено бюджетните разходи (по-малко раздадени бюджетни заплати, по-малко правителствени поръчки = на свиване на потреблението, от там на икономиката като цяло). Същия ефект щеше да се усети и в сектора на кредитирането (т.е. и там щеше да има допълнително свиване), така че количествените облекчения са имали своята роля за подкрепа на икономиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 2
data
преди 11 години
Е хората го казаха отдавна но фрау Меркел се дърпа - икономиите на юг трябва да бъдат подкрепени с харчене на север
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 6
studioaa
преди 11 години
А какво значи справедливо?? Защо за 99% от "не-богатите" хора "справедливо" е да се разхождат по плажа с бира в ръка или да си гледат децата без никой да ги закача за нищо и само да вземат това и онова, защото "били имали права". Това няма да стане и в най-смелите им мечти, гарантирам го...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 9
studioaa
преди 11 години
Икономиите доказано НЕ РАБОТЯТ и доказателството за това е Великата депресия, та нали тя е предизвикана от строгите икономии, които се прилагат в САЩ след срива на Dow Jones през 1929г. Защо си мислиш, че икономиите прилагани днес работят? А когато не се печачат пари цените не спират хода си нагоре, както видяхме не веднъж у нас от първо лице и в крайна сметка това води до крайно обедняване на средната класа и трупане на огромни богатства от шепа хора, които постоянно помпат цените а абсурдни докавки с за опазване на природата, щастливи патки и дружелюбни ***. Ние сме живото доказателство, че икономиите са майка на мизерията. Когато трябва да се решава дали да се печатат пари колебание не може да има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 0
deant
преди 11 години
С тебе сме водили този спор много. Няма начин да сближим точките си:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 3
Боян
преди 11 години
Много си далеч от истината ама много. Да не би в САЩ като печатат като за последно нещо да се е раздвижило напротив единствения ефект е че богатите 1-2 % трупат огромни богатства понеже акции се повишават, а всички останали обедняват постоянно и реалната икономика изобщо не мърда и милиметър напред.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 1
Боян
преди 11 години
Който си мисли, че някой ще отпусне колана на държави като Гърция, Испания и сие много се бърка. Който не му отърват икономиите да си излиза от ЕЗ и ЕС и да се оправя сам щом мисли, че има по-добър вариант? В Европа просто не може да се приложи към този момент това което правят САЩ и Япония това е абсолютно невъзможно това трябва да му е ясно на всеки, просто няма правила по които да се печата евра в огромни размери и те да се разпределят справедливо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 1
GunMan
преди 11 години
Обезценката ще е следствието, не е целта. И лошото е, че няма да е само в Европа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още