IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС: Епохата на строгите икономии извървя своя път

Трябва да съчетаем нужното подобрение в публичните финанси, огромните дефицити и огромният публичен дълг с подходящи мерки за растеж, заяви Жозе Барозу

10:43 | 23.04.13 г. 25
ЕС: Епохата на строгите икономии извървя своя път

Франция и Испания не успяха да постигнат целите си за бюджетен дефицит през миналата година, а дълговите нива в еврозоната набъбнаха, но натискът върху Париж и Мадрид изглежда отслабва, след като Европейската комисия даде знак, че резките съкращения на разходите приключват, съобщи Ройтерс.

Очертавайки състоянието на балансите на отделните държави за 2012 г., от европейската статистическа служба Евростат обявиха, че Франция е реализирала дефицит в размер на 4,8% от брутния си вътрешен продукт при цел от 4,5%. Бюджетната дупка в Испания пък е най-голямата в Европейския съюз.

Въпреки съкращенията и повишаването на данъци, недостигът в испанския бюджет достигна 7,1%, при това като се изключи рекапитализирането на банките. Това над официално обявените от Испания данни за бюджетен дефицит от 6,98% и доста над заложената цел от 6,3%. Ако се прибавят и разходите за рекапитализацията на банковия сектор и спасителната помощ от 40 млрд. евро, осигурена от еврозоната, испанският бюджетен дефицит за 2012 г. е близо 11%  - по-висок от прогнозираните от ЕК 10,2%, както и спрямо показателя за 2011 г. от 9,4%.

От Евростат посочиха също, че общото национално дългово бреме през 2012 г. е достигнало рекордните 90,6% от БВП.

Бюджетните съкращения бяха в центъра на стратегията на еврозоната за преодоляване на дълговата криза, но върху тях бе хвърлена и вината за разрушителния цикъл, в който правителствата съкращаваха разходи и персонал, компаниите освобождаваха служители, европейците пазаруваха по-слабо, а за младежите надеждите да си намерят работа избледняваха. Парализиращите нива на безработица и изблиците на насилие в Южна Европа сега принуждават политиците да премислят отново стратегиите, като фокусът се прехвърля към икономическия растеж.

При положение, че бюджетните съкращения са обвинявани за втората поредна година на рецесия в еврозоната, европейският комисар по икономическите и валутните въпроси Оли Рен даде да се разбере, че е необходима повече гъвкавост по отношение на трудните икономически цели.

Последна актуализация: 06:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 4
studioaa
преди 11 години
Очевидно, е че няма но печатането на пари с цел покупка на акции и книжа ще налее свежи пари първо в бизнеса, а покупката на ДЦК в държавите и те ще престанат с икономиите. Това ще раздвижи икономиката но след като се напечатат 2-3 трилиона естествено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 3
deant
преди 11 години
"Производствената активност в еврозоната е продължила да се свива през април" Ако мислите, че обезценката ще увеличи производството много се лъжете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 5
studioaa
преди 11 години
Когато беше време през 2009 да се стартира програма за вливане на ликвидност без ограничения всички се дърпахте и сега ще си берете плодовете от "гениалните" решения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 3
toto 2
преди 11 години
Как какво въпреки че се опъват лечението е само едно-Обезценка на Еврото и инфлация в по-големи размери
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 5
deant
преди 11 години
Лела мале... другаря Барозу пак е пропуснал да си пие хапчетата. Ако това което свършиха досега беше оправяне, не ми се мисли какво ще нагоди сега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още