IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И конституциите създават проблеми за изпадналите в криза страни

Постигането на строгите фискални цели вече се сблъска с дълбоко вкоренените конституционни принципи в Испания, Португалия и Гърция

15:55 | 28.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	&bdquo;Конституцията на страната не трябва да се променя&ldquo;, сигурен е португалският премиер Педро Пасос Коелю. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

„Конституцията на страната не трябва да се променя“, сигурен е португалският премиер Педро Пасос Коелю. Снимка: Ройтерс

Кризата с държавния дълг вече принуди правителствата на затруднените държави от еврозоната да се справят с раздутата бюрокрация, плачевните дефицити и спада на приходите. Но сега много от тях трябва да се справят и с едно не толкова очевидно препятствие: техните конституции може да се окажат пречка в борбата им за постигане на балансиран бюджет.

В един скорошен пример португалският Конституционен съд блокира опитите на правителството в четвъртък да направи страната по-конкурентоспособна. Кабинетът искаше да промени някои закони по такъв начин, че да улесни работодателите да съкращават по-лесно служители – нещо, което международната спасителна общност изисква от Португалия.

Съдът отхвърли предложените законодателни промени. Те се оказали в противоречие с принципа, че работниците могат да бъдат съкращавани само ако съществуват основателни причини, се казва в изявлението.

Конституции, които са били създадени в трудни времена, когато едва са били преодолявани войни и диктатури, са в основата на социалните договорености за защита в голяма част от Европа. Но сега именно в затруднените страни в южния край на континента тези конституции са под най-голям натиск за промени, пише в свой анализ Wall Street Journal. 

Съдилищата там вече са осуетили няколко опита за намаляване на държавната бюрокрация или за създаване на по-гъвкав пазар на труда. Това от своя страна усложнява опита на тези страни да се доближат до по-богатите си партньори в Северна Европа. И вече се появяват съмнения дали еврозоната с нейните 17 членове ще може да издържи на това положение в дългосрочен план.

Що се отнася до бюджетите, страните  в Северна Европа от самото начало са в по-добра форма. Досега те никога не са достигали същите високи нива на строги икономии, като братята им на юг, нито ще са изправени пред същите предизвикателства. Но дори и така, опитът показва, че хората в Северна Европа като цяло са по-склонни да приемат с по-голяма охота съдбата си и да затягат коланите в трудни времена.

Конституционните съдилища също така работят "в контекста на обществото и политиката", казва Ян Комарек, преподавател по европейско право и политика в London School of Economics. В южната част на Европа, "и от двете страни има малка подкрепа за мерките за строги икономии и това се отразява в решенията", казва той.

Последна актуализация: 04:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още