IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа между две кризи

Бежанската вълна, която заля Европа през последната година, предизвика нова криза на Стария континент - на европейски ценности

09:10 | 24.12.15 г. 8
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Решения на продължаващите проблеми се търсят всякакви – от изготвянето на съвместен план на Европейския съюз и Турция за овладяването на бежанската криза, при което Европа ще предостави финансова помощ за около 3 млрд. евро, за да задържа Турция бежанците на своя територия, до споразумението на Гърция с европейската служба Frontex, което предвижда подпомагане на работата по граничния контрол с Македония. Дали те ще проработят – предстои да видим.

По-важното е обаче, че докато през месеците, в които лидерите на Европа се противопоставяха един на друг в полемиката и действията си, обществата в собствените им страни също се оказаха разединени – ако в Германия гражданите посрещаха мигрантите с отворени обятия, готови да помогнат с каквото могат, то на други места, като Франция и Унгария, реториките срещу чужденците се засилиха. В резултат Европа може би е затънала в още по-тежка криза, която може да се окаже също толкова тежка, продължителна и предопределяща – кризата на идентичността и на общите европейски ценности, които явно вече не са толкова общи.

Под ръководството на канцлера Ангела Меркел Германия прие стотици хиляди хора – не без противоречия, но все пак с относително спокойствие. Гърция и Италия, които са спасили повече бежанци от всяка друга страна членка на съюза, и Швеция - страната от ЕС, приела най-много бежанци на глава на населението, също действат с достойнство. Но провалът на Европа да оцени човешката катастрофа коренно увеличи човешката, финансовата и политическата цена на кризата.

Един от стълбовете на ЕС, зоната за свободно движение на хора Шенген, сега е в опасност. Във време на отслабващо доверие към ЕС много започнаха да се питат дали премахването на свободното трансгранично пътуване е толкова лоша идея. И много явно смятат, че всъщност това няма да е толкова страшно. Стигна се до там, че външните министри на ЕС се договориха да ускорят с плановете за временна отмяна на зоната за свободно придвижване Шенген в ход, който ще позволи на правителствата да въведат гранични проверки за период до две години. Финално решение по въпроса предстои да се вземе.

Това не е всичко. Във време, когато Европа трябва да намери компромиси по бежанската криза, а и по други спорни въпроси като мястото на Обединеното кралство в съюза, ветровете на крайните политически течения се засилват и много скоро може да се окажат гибелни за Европа. Партии като „Национален фронт“ във Франция или „Партията на свободата“ в Холандия наблягат все повече на реториката срещу мигрантите и бежанците, срещу ЕС и общите европейски ценности.

Мрачната реакция на лидерите на Европа към победите на крайната десница, независимо дали те се случват във Франция, Австрия, Дания или Швеция, се превърнаха в рутина. Пагубното за Европа е, че за момента няма признаци, че това ще се промени.

Бежанската криза в Европа със сигурност не е единствената причина за кризата, в която изпадна Старият континент, но е една от тях. Сега, когато системата за подпомагане на бежанците е обтегната, колеблива и остаряла, Европа трябва да предприеме реципрочни мерки. Време е ЕС да спаси интегритета и достойнството си, преди да е станало твърде късно и разделенията да са станали непреодолими.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 3
Иван Митев
преди 8 години
Водещата заплаха за Европа е от влияние на налична сгрешена европейска парична система. Същината на лошотията е развитие на потенциал за кризи дългов рак и (при достатъчно време) тяхно ескалиране с болезнени щети.Бележка: Кризата дългов рак е с установима щета проблемен дълг.Другото са съпътстащи последици.За стопанско спасение е потребна подобрена парична система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 1
studioaa
преди 8 години
Според мен след 2016 ЕС никога няма да бъде същия по обясними причини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
САЩ прекалиха с доктрината си за контролираният хаос а самата доктрина е с цел да се прикрият измамите в самата САЩ и основателят на Института за изследвания на тенденции(САЩ), Джералд Селенте добре го обобщава - http://zahariada.blog.bg/***/2012/03/15/selente-koshmarna-shema-za-prikrivane-kolapsa-na-amerika.920984Когато около 21-23% от БВП на САЩ идва от военно-промишленият отрасъл трябва да правят войни за да не им падне БВП-то ,и това се съчетава с петрола защото внасят 50% от консумацията си ,и 70-те Джими Картър(президент на САЩ) поръчва и 1980год. има официален държ.доклад за запасите и политиките на САЩ водят до убийства на милиони след 20 секунда тук - https://***.youtube.com/watch?v=incycb3wUL8Въпроса е защо 1996год. убиха ел.колата - http://***.emic-bg.org/news/item/663,и съм събрал фактите за престъпленията на САЩ срещу човечеството - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1610853515859543
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 4
Атанасио
преди 8 години
Бежанската криза в Европа със сигурност е най-малката причина за кризата, в която изпадна Старият континент тоест ЕС и основно САЩ са причината за тази бежанска криза защото те свалиха Кадафи за това ,че даде на концесия нефт на Китай и заради безлихвеното кредитиране и т.н. А в Сирия пак заради петрола и във филма - http://***.dokumentalni.com/?p=2695 след 8-та минута се казва за залежи от 37млрд.тона нефт което е грубо около 250млрд.барела и това е истинската причина чужди тайни служби да пуснат химическо оръжие и да обвинят ,че държ.власти са го пуснали защото чужди компании искат да вземат на концесия тези 250млрд.барела нефт и затова предизвикват гражданска война и за Украйна е друго - взеха и газопроводите и дупчат за шистов газ,и с това не се изчерпват престъпленията срещу човечеството на САЩ - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1569004520044443
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
Проф.д-р Иван Ангелов в "Сблъсъкът на икономическите идеологии" на BOOM & BUST (2 и 3 част) - https://***.youtube.com/watch?v=fw9lh1idQKc добре обяснява за държ.намеса доказано научно - http://solidbul.eu/?p=3421 за да се намалят ''бизнес кризите'' на капитализма но аз си мисля въобще да ги няма тези ''кризи'' чрез 0% лихва - http://bgeconomist.bg/2013-04-28-20-17-49/173-lihvata-rak-na-obshtestvoto.htmlили просто държ.банки и Елън Браун,Президент на Публичния Банков Институт(САЩ) добре обяснява - http://***.courtfool.info/bg_A_tale_of_two_monetary_systems.htm,и в филмчето след 3-тата минута се предлага това - https://***.youtube.com/watch?v=jfu22Ixw8tY&feature=relmfu "Банковата система - същност и развитие" BOOM & BUST(отмяна на ''Глас-Стигъл'')- https://***.youtube.com/watch?v=QKMD8US5wbYно нещата са много по-сложни защото кризата е системна и съм обяснил на стената на проф.д-р Боян Дуранкев - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1678735562404671
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още