IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Да си спомним за голямата европейска мечта

Никой не е предполагал, че великата идея за Обединена Европа може да рухне заради половинчати решения, високомерие, неадекватност и популизъм

12:02 | 27.11.16 г. 20
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>снимка: Архив Ройтерс</em></p>

снимка: Архив Ройтерс

Документът, който постави основите на европейската интеграция – Римският договор, става на 60 години. За съжаление това може да е последната му годишнина, смята Андрас Банет от Еuroobserver.

Когато през 2004 г. родната му Унгария става част от ЕС, той е бил изпълнен с възторг и еуфория, вярвайки че страната му е станала част „от по-добрата“ Европа. По подобие на Франсис Фукуяма и унгарецът е смятал, че историята е стигнала края си и че либералната демокрация е победила другите идеологии.

Никой не е предполагал, че тази доктрина може да рухне под влияние на половинчати решения и високомерие. Европейците и институциите на ЕС се смятат за носители на най-напредничавите идеи – човешките права над търговските интереси, високи етични стандарти, които трябва да бъдат уважавани и др. Днес обаче, смята авторът, малко хора отстояват тези ценности и ЕС губи основите си.

Въпреки че повечето еврократи смятат, че "гробокопачите" на ЕС са Орбан, Качински и Фарадж, авторът на статията не е на това мнение. Това е всеобща заблуда, включително за спектъра в ляво, тъй като те също не биха подкрепили ЕС в сегашната му форма. Половинчатата позиция на британската лейбъристка партия за оставане в ЕС, разочарованието на поляците и унгарците от неспособността на ЕС да победи корупцията и да донесе истинска демокрация в тези държави подрива доверието в Обединена Европа.

Реакцията на ЕС бе недостатъчна, за да демонстрира разбиране на проблема, а какво остава за решимост или възможност за решаването му. Критиците на съюза са набеждавани за расисти или пък са заклеймявани като про- или анти-европейски, дискредитиран президент е начело на Европейската комисия, гражданите биват пренебрегвани, когато искат да се наложи вето върху нов договор, или гласуват със „За“ на Brexit, или пък показват абсурдността на схемата на преразпределение на бежанците, продължава авторът.

Истинският проблем, според авторът, се корени в неувереността на европейските институции. И докато тяхната популярност е дори по-висока от тази на Конгреса на САЩ, то тяхната легитимност редовно се поставя под съмнение.

Ако френските или датските избори могат да поставят под въпрос цялостното съществуване на тези авангарди на европейската интеграция, ние би следвало да започнем да се съмняваме колко стабилни са основите на нашата система.

Натискът расте. Не е нужно да бъде избрана Марин Льо Пен за да се разклати еврото. Италианските банки, тромавостта на Европейската комисия по взимане на решения относно дефицита, както и други проблеми представляват един взривоопасен микс, който може да избухне само 15 години след създаването на единната валута.

Авторът дава интересна съпоставка със Стив Джобс. Той става изпълнителен директор на Apple отново през 1997 г., когато компанията има сериозни проблеми. Това, което Джобс прави, е премахване на 70% от продуктите на Apple, за да може да се фокусира върху нещата, с които компанията се справя най-добре. Това е било болезнено, но задължително – алтернативата е била банкрут.

Според автора ситуацията в ЕС е подобна на тази на Apple от 1997 г. Той смята, че днес ЕС трябва да се концентрира върху единния пазар, тъй като дори радетелите на Brexit са оценили неговите предимства и искат Великобритания да остане в него.Но за еврозоната, Шенген, Дълблинските правила, външната политика и други политики обаче има изключителни разногласия и се превръщат в несъстоятелни.

Създаването на „вътрешен кръг“ на евроинтеграция с цел по-нататъшното равитие на ЕС няма да проработи. Различни институционални и политически норми, които обаче трябва да се отбележи са частично свързани и с хаотичността на взиманите от ЕС мерки в пост-маастрихските години, не позволяват този „кръг“ да стане реалност.

Популизмът и липсата на честност, които доведоха до избора на Доналд Тръмп в САЩ, набират сила и в Европа. Да си затваряме очите за това, както правиха американските медии, е огромна грешка. Тези явления не само ще доведат до избирането на популисти, но също така могат да поставят Европа на колене.

"Ако не се погледнем в огледалото, признаем нашето високомерие и преосмислим европейската интеграция, ЕС може да не просъществува", завършва авторът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

15
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 7 години
Великата идея за Европейският съюз (ЕС) рухва, защото ЕС прилага сгрешена парична система.Същественото за спасение на ЕС от актуални злини е каква (сгрешена или подобрена) европейска парична система се прилага.За спасение на ЕС е необходима подобрена европейска парична система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 0
kloynat
преди 7 години
ЕДНО СА МЕ4ТИТЕ А ДРУГО РЕАЛНОСТА МАЛКО НЕСКОПОСАН И НАБАРЗО Е САСТАВНА КАРТАТА НА Обединена Европа ОТ ХОРА НЕ ПОВЕ4Е ОТ КОЛКОТО СА ПРАСТИТЕ НА ЕДНА ДЛАН КАК БЕШЕ ОНАЗИ ПРИКАЗКА ОБЩОТО И КУ4ЕТАТА НЕ ГО ЯДАТ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 0
kloynat
преди 7 години
ЕДНО СА МЕ4ТИТЕ А ДРУГО РЕАЛНОСТА МАЛКО НЕСКОПОСАН И НАБАРЗО Е САСТАВНА КАРТАТА НА Обединена Европа ОТ ХОРА НЕ ПОВЕ4Е ОТ КОЛКОТО СА ПРАСТИТЕ НА ЕДНА ДЛАН КАК БЕШЕ ОНАЗИ ПРИКАЗКА ОБЩОТО И КУ4ЕТАТА НЕ ГО ЯДАТ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 5
Птица
преди 7 години
"Целите са да бъде внесен разкол в ЕС и да се поставят под съмнение демократичните ценности, а за постигането им руското правителство използва широк набор от средства и инструменти - мозъчни тръстове, многоезични телевизионни канали ("Русия днес"), псевдо информационни агенции и мултимедийни услуги ("Спутник"), трансгранични социални и религиозни групи, социални медии и интернет ***, финансиране на политически партии (включително антиевропейски и крайно десни) и популистки движения"http://***.mediapool.bg/kak-es-zabrani-pravoslavieto-news257106.htmlВИЕ ТУКА СТЕ ПОВЕЧЕТО ТАКИВА, АНТИ ЕВРОПЕЙЦИ БОЛНИ МОЗЪЦИ, НЕ ЗНАЕТЕ КАКВО Е ЦЕННОСТ, КАМО ЛИ МОРАЛ!!! НЕКАДЪРНИЦИ!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 1
Спящият бик
преди 7 години
Само да обърна внимание, че авторът изразява загриженост, а в коментарите преобладава дребнавата злоба... Тъжно е, че злобеещите не разбират собствения си интерес! Платените продажници не са много, предполагам. Обикновена човешка глупост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 14 rate down comment 6
michaelis12
преди 7 години
с 300 евро средна заплата за страната след 8 год. от как сме "кожен член", в болниците хората трябва да си носят чаршафи, кърпи, джапанки. Хората плащат здравни осигуровки, но като отидат на лекар и пак плащат, лекарствата са ни по-скъпи от Холандия, тока ни е по-скъп от Германия. Wow имах аз една мечта и Еврогеяя се нарича тя .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 20 rate down comment 5
michaelis12
преди 7 години
Точ тъй спомнете си, а са си спомнете са 100те кила циггани и приммати дет ни натресе баба ви Щъркел, че и с квоти и санкции ни заплашваше ше и ебба майката отровна, а са се обърнете и погледнете Европеддалската мечта в България : Наложените ни циггани в Харманли се бунтуват в нашата държава, АЕЦа ни затворен и външни ни продават нашия ток, всички фабрики затворени, населението на България е намаляло с 3.5 млн. Българите трябва да работят за да хранят цигганите които получават само социали и не плащат нищо. От 3500 фабрики и предприятия през 1989 сега са останали 8%, населението и подрастващите са прости кат гъззове, чалга и простотия е издигната в пиедестал and on and on.Мда еврогеййската мечта .......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 2
michaelis12
преди 7 години
Инвестор , тоя потребител "Птица" ....---------------------------------------------------на мене ми прилича на безмитна птица .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 2
majnata
преди 7 години
Съсипват го бюрократите горе , чети .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 17
lyusien
преди 7 години
ЕС е най доброто което се е случило на Европа през последните 500 години и е тъжно че някои страни и политици не могат да го разберат Обединена Европа е световна кономическа и политическа сила наравно със С А Щ и много преди Китай Япония Ю А Най големия производител на земеделска продукция и износител на такава Най големия производител на автомобили Най много иновации и нови технологии И ще бъде ужасно глупаво да бъде съсипана
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още